Küresel Oyun Pazarı 200 Milyar Dolara Ulaştı

Murat Olcan 5.08.2024 - 17:51
Küresel oyun pazarı yıllık 200 milyar dolar ciroya ulaştı. Oyun içi reklamların kullanılmaya başlaması ile birlikte bir rakam katlanarak artacak.

Küresel oyun pazarı yıllık yaklaşık 200 milyar dolarlık bir gelire ulaştı. Reklamverenler bu devasa pazar potansiyelini henüz tam olarak değerlendirmese de önümüzdeki süreçte oyun içi reklamların daha çok ortaya çıkacağına kesin gözü ile bakılıyor.

200 Milyar Dolara Ulaşan Küresel Oyun Pazarı, Yeni Reklam Fırsatları Doğuruyor

WARC Media'nın son Küresel Reklam Trendleri raporu, oyun sektörünün reklamverenler için büyük bir dönüşüm potansiyeli sunduğunu vurguluyor. Küresel oyun sektörü, müzik ve film endüstrilerini geride bırakarak yıllık 183,9 milyar dolarlık bir gelir üretiyor. WARC'ın raporu, oyun sektörünün çok sayıda yaş grubuna ulaşabilme yeteneği ve dönüşüm potansiyeli nedeniyle reklamverenler için önemli bir büyüme fırsatı olduğunu belirtiyor. 2024'te sektöre yapılan reklam harcamaların yalnızca %10'luk artış ile 6,7 milyar dolara ulaşması bu durumun açık göstergesi.

200 Milyar Dolara Ulaşan Küresel Oyun Pazarı, Yeni Reklam Fırsatları Doğuruyor

Reklamverenlerin oyun içi reklamlara yönelik ilgisinin azalmasına rağmen, uygulama içi oyun reklamlarından elde edilen gelir %26,7 arttı. Harcamalarını oyun içi reklamlara yönlendirmeyen reklamverenler, haftada en az bir kez oyun oynayan 35-54 yaş grubundakilerin %72'si ve 55 yaş üzerindekilerin %46'sı gibi büyük bir kitleden yararlanamadığını ortaya koydu.

Son zamanlarda Netflix ve The New York Times gibi markalar da oyun sektörüne yatırım yaptı. Üç yıl önce başlattığı oyun işine 1 milyar dolar harcayan Netflix, 2022'den bu yana indirmelerde %200 artış olduğunu açıkladı. The New York Times ise, oyun içeriğine yatırım yaparak diğer dijital platformlardaki kullanıcıları elinde tutmayı başardı.

Bu  bilgiler ışığında bir değerlendirme yaptığımızda, daha önce de konuştuğumuz, PC ve konsol oyunlarında da reklamlar ile karşılaşmamızın çok uzak bir gelecek olmadığını görüyoruz. Ayrıca, Microsoft'un reklamlı Xbox Game Pass modeli, Netflix'in de Reklamlı Abonelik sistemleri üzerinde çalışıyor olması da bu pazardaki yüksek beklentileri ortaya koyuyor.

Daha önce de FIFA (yeni EA FC serisi) gibi oyunlarda, maç içindeki tabelalarda reklamların kullanılması tartışılıyordu. Bu tarz reklamlar bizleri pek rahatsız etmeyecek olsa da, Assassin's Creed ve ya da God of War gibi düzlemsel ilerleyen yapımlarda reklamların olması, oyun deneyimimizi etkileyeceğinden ötürü pek de heyecan verici bir gelişme olarak görünmüyor.

Reklamverenler, küresel oyun pazarıyla ilgili büyük bir potansiyelin farkında olsalar da, bu karmaşık ve hızla gelişen ekosistemde temkinli adımlar atmaya devam ediyorlar. Oyun içi reklamcılığın sunduğu fırsatlar, doğru stratejilerle birleştiğinde, markalar için yeni kitlelere ulaşmada ve gelir artışında önemli bir rol oynayabilir. Ancak, bu fırsatların tam anlamıyla değerlendirilebilmesi için sektördeki dinamikleri ve trendleri yakından takip etmek gerekiyor.

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 17.09.2024 01:32
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.08.2024 12:50
hangi oyundan bahsediyosunuz oyunmu varki 200 milyar bilmemne ciro yapsınlar
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 5.08.2024 19:27
Yanılıyorsun uzak, yakın herhangi bir gelecekte yeri yok, PC ve konsollardaki oyunlarda reklam ile karşılaşırsak satın alıp oynamayız. Bedava verdiklerinde ne yaparlarsa yapsınlar zaten oynamıyorum, satın aldığım oyunda reklam görmek gibi saçma bir şey ile karşılaşmak onların yararına olmayacaktır.
MK Okuru
MK Okuru 6.08.2024 08:51
Ya aslında şöyle ana menüde değil ayarlar kısmına girince köşede ufak çıksa falan sorun yok para kazanamıyoruz diye ağlamazlar sonra ama bunlar bir başlarsa sonu gelmez. Zaten AAA oyun piyasası bitti gibi mobil kısmı ilgilendiriyor bu haber
Kalan Karakter: 300 Gönder
Küresel Oyun Pazarı 200 Milyar Dolara Ulaştı
İlginizi Çekebilir