Konsollara virüs mü?
Kaynak:
https://www.tubiderbd.com/index.php?module=news&news_id=4339&cat_id=1
Son bir kaç günde, PandaLabs, sıkça kullanılan iki video oyunu konsolu için kötü huylu kodların görünümünü ortaya çıkardı. Format.A ve Tahen (A ve B varyantları) Trojanları, sırasıyla Sony’ nin PSP (PlayStation Portable) ve Nintendo DS’ yi etkilemek için oluşturulmuş.
Son bir kaç günde, PandaLabs, sıkça kullanılan iki video oyunu konsolu için kötü huylu kodların görünümünü ortaya çıkardı. Format.A ve Tahen (A ve B varyantları) Trojanları, sırasıyla Sony’ nin PSP (PlayStation Portable) ve Nintendo DS’ yi etkilemek için oluşturulmuş.
Bu üç Trojan, saldırıları önemli dosyaları yok ettiği için son derece önemlidir ve PSP durumunda konsolu geri dönüştürülemez şekilde kullanım dışı bırakır. Yayılmak için, Format.A , PSP konsolundaki işaretlenmemiş kodu çalıştırmak için geliştirilmiş bir aracı taklit etmesi için yapılmıştır. Diğer taraftan, Tahen Trojan, Nintendo DS için homebrew uygulamalarını taklit eder. Bununla beraber, kullanıcı onları kurduğunda, Nintendo DS konsol ve G6, XGFlash, SuperCard ve GBAMP araçları (konsol üzerinde çalışmak için, kartuşların software ile kaydedilmesine izin verir) üzerinde, belirli firmware(belirli hardware içine yerleştirilmiş software) alanlarınıfazladan yazarlar.
İlk bakışta, bu, pahalı araçları tersine çevrilemeyecek şekilde etkileyebileceği için ciddi bir problem gibi görünür. Eğer kişiler, konsolları üreticinin talimatlarına göre kullanırlarsa, bulaşma şansı neredeyse sıfırdır. PandaLabs yöneticisi Luis Corrons, bu kötü huylu kodun, büyük oranda yayılabileceğinden kuşkulu: ” Video oyunları konsolları, üçüncü kısım software için oluşturulmamıştır. Ortaya çıkan kötü huylu kodun, bu konsollardan birine geçmesi için, kullanıcılar, uygulamaları yetkisiz kaynaklardan isteklice çalıştırmak zorunda olmaları gerekirdi. Bilgisayarınızla güvenilmez kaynaklardan sofware indirilmesi ve çalıştırılması, her zaman ciddi bir güvenlik riski olduğunu unutmayın.”
Video oyunları konsolları için gelecekteki kötü huylu kodlar anlamında, Corrons, onların ciddi bir endişe sebebi olacağına inanmıyor.“ Şu anda, hepimizin kesin olarak söyleyebileceği, bulunan kötü huylu kodun benzerlerinin görülmeye devam edeceği ve onları yaratma talimatlarının internette mevcut olduğudur. Bu araçların kullanıcılarına ciddi bir tehdit sunacak kötü huylu kodun görülme şansı, büyük oranda, geliştiricilerin bu ürünlerin yeni versiyonlarında ve uygulanan uygun güvenlik ölçümlerinde içerdikleri özelliklere bağlıdır.“
Video oyunları konsolu Trojanlarının saldırılarını önlemek için pratik ipuçları
Kullanıcıların, Format veya Tahen saldırısına maruz kalma olasılıkları çok az olmasına rağmen, PandaLabs, bu konsolların kullanıcıları için bir dizi pratik ipucu önerir:
- Yetkili bir geliştirici tarafından kaydedilmemiş PSP veya DS kartuşları için UMD disk veya hafıza kartı yerleştirmeyin.
- İstenmeyen bilgiyi transfer edebilecek bilgisayar veya güvenilmeyen konsollarla dış iletişim(USB, IrDA or WiFi) kurmayın.
- Video konsolda yetkilendirilmemiş geliştiricilerin uygulamalarını çalıştırmayı denemeyin.
- Eğer yine de konsolda bir software paketi kurmak isterseniz, öncelikle güvenilir ve güncellenmiş bir antivirüse sahip bilgisayarda taranmalıdır.
Panda Software, bir video oyunları konsolunda kurulabilecek herhangi bir dosyada bu Trojanları bulmak ve ortadan kaldırmak için, kullanıcılar için mevcut olan güncellemeler yaptı.