Emektar bilgisayarınız, artık bazı oyunlarda teklemeye başladı. Hatta bazı oyunları çalıştıramıyor. Kendi kendinize, "Bu bilgisayarı çöpe atıp, yeni bir bilgisayar almanın zamanı geldi." diyorsunuz. Fakat işe nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz ve kafanız oldukça karışık. İyi bir çözüm yolu arıyorsunuz... Doğru yerdesiniz! Bu yazıda, iyi bir oyun bilgisayarına, en ekonomik yoldan nasıl kavuşacağınızı, anlaşılabilir bir dille anlatmaya çalıştık.
Toplama ve Markalı Bilgisayarlar
Satış biçimlerine göre bir genelleme yapacak olursak, bilgisayarlar "markalı" ve "toplama" olmak üzere ikiye ayrılırlar. Teoride bu iki kavram arasında gözle görülür bir fark yoktur. Aynı bileşenler, aynı yapı, aynı sistem... Fakat bilmemiz gereken birkaç ufak ayrıntı var. Öncelikle markalı bilgisayarlardan bahsedelim.
Belli bileşenlerin, ortak bir marka altında toplandığı sistemlere "markalı bilgisayar" denilir. Örneğin: Dell, Escort, Casper vs. Bu sistemlerde bileşenler, alıcının ihtiyaçlarına göre değil, üreticinin isteğine göre belirlenir. Üretici firma, ürettiği sistem bileşenlerinin üzerine (genellikle kasa ve monitör) kendi logosunu ekleyebilir. Tüm bunlar hazır hale geldikten sonra, sistem üretici tarafından garanti kapsamına alınır. Çoğu zaman gazete ve dergilerde reklamlarını gördüğümüz bu tür sistemlerin fiyatı, toplama sistemlere nazaran biraz daha yüksek olabilir. Bunun nedeni ise, (hemen hemen her) üretici firmanın, sistem içerisindeki tüm bileşenleri ekstra bir garanti/sigorta altına almasıdır.
Toplama ise, ülkemizde, markalı bilgisayarlara nazaran daha az rağbet gören ve genellikle daha tecrübeli kullanıcıların tercih ettiği satın alma metodudur. Daha az rağbet görmesinin nedeni ise, ülkemizde bilgisayarlara "korku" ile yaklaşılmasıdır. Yani kendine güveni olmayan kullanıcılar, kendi bilgisayarlarını toparlamak yerine ün yapmış markalara daha bir güvenle yaklaşıyorlar. Her neyse... Toplama metodu ile kullanıcı, belli bir sisteme bağlı kalmadan, tamamen kendi istediği bileşenleri alacağı bilgisayara ekleyebilir. İşte bu noktada "ekonomi" kendini belli etmektedir.
Eğer siz de toplama bir sistem alacaksanız, dikkat etmeniz gereken birinci kural uyumdur. Seçeceğiniz donanımların birbirleri ile uyum içinde çalışması size, hem daha kararlı, hem de çok daha hızlı bir sistem sunacaktır. Örnek vermek gerekirse; nasıl bir Pentium 4 işlemci ailesi ile SD RAM kullanmak mantıklı olmazsa, 450 MHZ'lik bir işlemcinin yanında 512 MB RAM kullanmak da o bir o kadar mantıksız ve saçma olacaktır.
Şimdi, bir oyun bilgisayarı için dikkatle seçilmesi gereken bileşenleri kısaca inceleyelim.