Hangi Playstation 5'i satın almalıyım? PS5 v PS5 Dijital Sürüm Karşı Karşıya

Murat Oktay 24.11.2020 - 11:28
Ülkemizde PS5 dijital versiyonu önümüzdeki yıl satılmaya başlayacak. Ancak PS5 ve PS5 Dijital Sürüm arasında kaldıysanız, biraz daha bilgi sahibi olmanız lazım.

Hangi Playstation 5'i satın almalıyım? PS5 Dijital Sürümü mü yoksa standart modeli mi? Bu, birçok oyuncunun kendilerine sorduğu soru. Hangisinin daha çok ihtiyacınızı karşılayabileceğini belirleyebilmek için önce her ikisinin arasındaki farkları bilmenizde fayda var. Sony, 11 Haziran Future of Gaming sanal etkinliğinde PlayStation 5'in bir değil iki sürümünü tanıttı. PS5 Digital Edition 399$ ve standart model 499$ maliyeti ile duyuruldu. Bu yazıda size "şunu al" demeyeceğim ama doğru bir karar vermenize yardımcı olacağım. Lafı uzatmadan Digital Edition ve Normal (diskli versiyon) versiyonun özelliklerine bakalım.

Hangi Playstation 5'i satın almalıyım?

PS5 Digital Edition ve diskli modeli neredeyse birebir aynı. Her iki sistem de 3.5GHz'de saat hızına sahip sekiz çekirdekli bir AMD Zen 2 tabanlı CPU, 10.28 teraflop ve 2.23GHz'de saat hızına sahip 36 hesaplama birimine sahip özel bir AMD RDNA 2 GPU, 16GB RAM ve özel bir 825GB SSD'ye sahiptir. PS5'lerin anlık yük hızları, yüksek çözünürlük ve gelişmiş 3D ses gibi yeni nesil özelliklere sahipler. Birçok benzerlileri olsa da yine de bahsetmeye değer bazı farklılıkları var.

Hangi Playstation 5'i satın almalıyım? PS5 v PS5 Dijital Sürüm Karşı Karşıya


Playstation 5'lerin Farklılıkları

4K Blu-ray oynatıcı

En belirgin fark, PS5 Digital Edition'un disksiz olması. Bu, Digital Edition'da oynamak istediğiniz herhangi bir oyunun PlayStation Store gibi internet bağlantılı kanallardan edinilmesi gerektiği anlamına gelir. PS5 Digital Edition'da ortamın herhangi bir fiziksel kopyasını kullanamayacağınız için disksiz konsolunuz dijital indirme merkezi olacaktır. Öte yandan disk donanımlı konsol, PS5 uyumlu fiziksel kopyalarınızı seve seve çalıştıracaktır. Optik sürücü ayrıca 4K videoyu destekleyen bir Blu-ray oynatıcısıdır.

Tasarım

PS5 normal sürümünün yanında bir çıkıntı ile göze çarpan optik sürücü yuvası bulunmaktadır. Birçok oyunsever, PS5 disk sürümünün birkaç ay içinde doğum yapmaya hazır gibi göründüğü konusunda şakalar yaptı. Tersine, Digital Edition, diğer versiyona oranla daha şık ve daha simetrik. Siyah çekirdeği kaplayan kıvrımlı beyaz kabuk, konsol tasarımını modernize ediyor.

Fiyat

"PS5 Dijital Sürümün fiyatı nedir?" diye birçok oyuncu merak ediyor. PS5 Dijital Sürümün maliyeti 399,99 dolardır. Bu versiyoyun henüz ülkemizde satışa çıkmadığı için TL cinsinden karşılığını bilmiyor olsak da yılbaşından sonra vergilerinin düşeceğini ve kurun sabit kalacağını düşünürsek 5.000-5.500 TL arasında olacağını umuyoruz. Disk sürücülü standart veriyon PS5 ise 499.99 dolardan satılıyor (Türkiye satış fiyatı 8.299 TL olarak belirlenmiştir). PS5 disk sürücüsü, Xbox Series X'in fiyatıyla eşleşiyor. PS5'in dijital versiyonu, X Serisinin daha uygun fiyatlı, tamamen dijital seçeneği olan Xbox Series S'den 100$ daha fazla. Bununla birlikte, dijital PS5'in temelde standart PS5 ile aynı olduğunu belirtmekte fayda var.

Digital Edition PS5'i kimler satın almalı? 

Tasarım, fiyat gibi özellikler sonrasında hala karar veremediniz mi? O halde PS5 Digital Edition konsolundan kimin en iyi şekilde yararlanacağına bir bakalım.

Hangi Playstation 5'i satın almalıyım? PS5 v PS5 Dijital Sürüm Karşı Karşıya

  • İnternetin hızınız fena değil. PS5 Dijital Sürüm ile tamamen internet bağlantınıza bağlı olacaksınız. 100 GB üzeri indirmeleri kaldırabilir mi? Yeterince hızlı mı? İnternetiniz bağlantı sorunlarıyla ünlü ise, daha hızlı bir pakete yükseltmeyi düşünmeniz gerekecek.
  • Benim gibi simetrik konusunda titizseniz tercih etmeniz gereken model zaten belli. Bazı PlayStation sadık uzmanları konsolun nasıl göründüğünü umursamıyor, ancak daha zarif, simetrik tasarımı için Digital Edition'ı tercih edimeli.
  • Fiziksel kopyalara sahip olmayı umursuyor musunuz? Yine kişisel bir açıklama ile benim bu noktada biraz önem verdiğim konulardan birine geliyor. Benim gibi eski kafalı iseniz oyunun fiziksel kopyasını arayabilirsiniz. Oyun dünyası hızlı bir şekilde fiziksel kopyalardan uzaklaşırken benim içimi biraz da burktuğunu söylemem lazım.
  • Biraz para biriktirmek istiyorsunuz. Digital Edition PS5 fiyatı ile disk donanımlı muadilinden daha ucuz.

Digital Edition'un Avantajları

  • Mağazaya gitmeye gerek kalmadan her oyuna anında sahip olacaksınız. 
  • Uygun fiyatlı ancak diskli versiyon ile aynı teknik özellikleri sunuyor.
  • Daha az yer kaplamasından ötürü, TV sehpanızda daha rahat yer bulabilecek olması.

Digital Edition'un Dezavantajları

  • Fiyat olarak sadece PSN'e bağlı kalma zorunluluğu.
  • Limitli alan. Sonuçta elinizde 825 GB'lik HD bulunuyor ve çok oynayan biriyseniz bu alan size yetmeyebilir. Şu anki oyunların boyutlarına baktığımızda en fazla 10-15 arasınde bir oyunu elinizin altında bulundurabileceksiniz.
  • Ülkemizdeki internet alt yapısından kaynaklı hızlar.
  • Kotalı internetler


PS5 Diskli Versiyonu kimler satın almalı?

Disk donanımlı PS5'in avantajı, oyunlarınızı indirmenin tek bir yoluna takılıp kalmamanızdır. Fiziksel bir kopyadan yükleme veya dijital olarak indirme arasında seçim yapabilirsiniz. Standart PS5'ten en iyi şekilde yararlanacak kişiler:

Hangi Playstation 5'i satın almalıyım? PS5 v PS5 Dijital Sürüm Karşı Karşıya

  • Tam bir internet bağımlılığı istemezsiniz. Oyunları indirmek için İnternet bağlantınıza güvenmek istemiyorsanız, disk donanımlı PS5 almayı düşünün. Ama yine de aklınızın bir kenarında ilk gün yamalarını ve boyutlarını da tutun.
  • PS4 oyununa sahipseniz ve onlardan vaz geçemiyorsanız. Öyleyse, yeni konsolunuzda eski nesil oyunlara dalmak istiyorsanız, disk donanımlı PS5'i alın. Ancak unutmamak lazım ki PS5'in geriye dönük uyumluluğu sınırlıdır. Tüm oyunlar desteklenmeyecek.
  • Bir DVD ve/veya Blu-ray koleksiyonunuz var. Arada sırada, DVD koleksiyonunuzdan bir/iki film izlemek isteyebilirsiniz. Bunu Digital Edition ile yapamazsınız ancak dijital film platformları bu noktada imdadınıza yetişecektir.
  • Collector's Edition oyun paketlerini almayı seviyorsanız.

Diskli Versiyonun Avantajları

  • Oyununuzu yeniden indirme korkusu olmadan istediğiniz zaman kaldırabilirsiniz.
  • Özellikle koleksiyon sürümü oyunlardaki sahne arkası görüntüler ya da OSD'lere erişebilecek olmanız
  • Blue-Ray ya da DVD'lerdne oluşan bir koleksiyonunuz varsa rahatlıkla izlemeye devam edebilirsiniz.
  • Bulunabilirlik

Diskli Versiyonun Dezavantajları

  • Tasarım. Disk yuvası, ürünü bekleyen birçok kişi tarafından beğenilmedi. Cihazın simetrisini bozan görüntüsü kimileri için sinir bozucu olabiliyor.
  • Fiyatının Digital Edition'a göre pahalı olması

Sonuç

Özetlemek gerekirse, PS5 Digital Edition, yalnızca dijital oyunlara dalmaya hazır olan cesur oyuncular için. Öte yandan standart PS5 modeli, optik sürücü bulunmayan bir sisteme tam olarak hazır olmayan kişiler için en iyisi. Ayrıca, disk donanımlı konsolu olan oyuncular oyunları hem dijital hem de fiziksel olarak indirebilirler.

Yorumlar 76
MK Okuru
MK Okuru 2.05.2024 09:01
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.12.2022 16:25
Diskli konsolda playstation store dan oyun indirip oynayabilir miyim? Diskte FIFA23 1300 lira, store da 800 lira. Eğer oyunu bir kere alıp indirip sildikten sonra tekrar kurabiliyorsam dijital den almak ve oynamak daha mantıklı değil mi?
MK Okuru
MK Okuru 24.12.2023 16:10
Mesela şimdi standarta göre para farki değişebilir ama mesela internetsiz bir yere gittin ve ps5 yanında o diski gidip tak internetsiz çevrimdışı oyna ama dijitalde internetsiz hiç birini yapamazsin
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.12.2023 23:52
Bu yazıya göre hangi sürüm daha iyi
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.10.2022 20:48
şunu sormam gerekiyor. cdli playstation dijital mağazayı açmıyor mu?
MK Okuru
MK Okuru 20.11.2023 21:23
Açıyo
MK Okuru
MK Okuru 17.11.2023 22:52
Harbi
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.04.2023 20:45
Sonuç bölümünde hangisinin daha iyi olduğunu anlatıyor
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.04.2023 02:23
PS 5 KUTU Tasarımı çok dandik zaten.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Hangi Playstation 5'i satın almalıyım? PS5 v PS5 Dijital Sürüm Karşı Karşıya
İlginizi Çekebilir