Ghostrunner 2 inceleme içeriğimizde, 2020 yılında çıkan ve hafızalarda derin izler bırakan Ghostrunner'ın devam oyununa derinlemesine bir bakış atıyoruz. Cyberpunk temalı bu dünya, hızlı aksiyonu ve akıcı parkur özellikleriyle oyuncuları büyülemeye devam ediyor. Oyunun zorluğu, sabırsız oyuncular için bir meydan okuma sunarken, tek darbeyle yenilgiyi kabul etmeniz gereken hızlı aksiyon sahneleri ve yanlış bir hareketle şehrin derinliklerine doğru uçmanızı sağlayan parkurları ile unutulmaz bir deneyim vaat ediyor. İncelememizde, Ghostrunner 2'nin bu özelliklerini ve oyunculara sunduğu benzersiz deneyimi detaylıca ele alıyoruz.
Ghostrunner 2 inceleme
2021 yılında Ghostrunner PlayStation 5 sürümünü incelemiş ve gamepad ile oynarken oyunun daha da zor hale geldiğinden bahsetmiştim. Buna rağmen oyunu beğenmiş ve özellikle mücadeleyi seven oyuncular için önermiştim. Şimdi bir çılgınlık yapıp, Ghostrunner 2’nin PlayStation 5 sürümünü beraber inceleyeceğiz. Bakalım ne gibi yenilikler bizi bekliyor.
Ghostrunner 2 inceleme
Ghostrunner 2 hikayesi ilk oyunun bittiği noktadan devam ediyor, hatta ilk oyunu oynamayan ya da unutanlar için kısaca bir özet bile geçiyor. Şehrin tiranı olan Keymaster’ın yenilmesinin ardından ortaya çıkan yeni bir grup ile mücadeleye girişen Jack (ana karkaterimiz) insanlığın geleceği için mücadele ediyor.
Hem hikaye hem de sunumu açısından ilk oyundan daha bir iş çıkaran Ghostrunner 2, beni tatmin etmeyi başardı. İlk oyundaki hikayeyi “ya bi dur şu bölümü geçeyim sonra bakarım” diyerek boşvermiştim. Bu defa yine aklıma benzer bir düşünce geliyor ama bu defa hikayeyi takip edebilecek daha fazla vaktimiz var. Bölüm içinde gerçekleşen konuşmalar, bölüm aralarında HUB görevi gören alanlarda karakterler ile girdiğimiz etkileşimler gayet etkili olmuş.
Hikaye sizi oyuna bağlayacak, yaptıklarınıza bir anlam yüklemenize yetecek kadar iyi. Muhteşem bir dünya oluşturulmuş, bizi içine çekiyor diyemem ama hem karşılaştığımız karakterler ile olan iletişimimizden hem de tecrübe ettiğim hikayeden memnunum. Boşu boşuna aynı parkuru defalarca oynayıp geçmeye çalışıyormuş gibi hissetmiyorum.
Ghostrunner 2 inceleme
Daha Güçlü Daha Hızlı
Ghostrunner 2 hikayesi gayet iyi olmuş ama hepimizin beklediği kısım belli, oynanış! İlk oyunun üzerinden geçen 3.5 yılda ne gibi değişiklikler gelmiş, oynanış ne kadar gelişmiş bakalım.
Öncelikle oyunun ana temelleri hala aynı, ilk darbeyi vuran kazanır diyoruz. Hem sizin hem de de çoğu rakibin tek darbelik canı var. Hızlı bir şekilde hareket edip düşmanların işini bitirirken, ateş edenlere karşı da kendinizi savunmanız gerekiyor. Ayrıntılı bir şekilde hazırlanmış bölümlerde, düşmanların işini bitirmek için farklı yaklaşımlar deneyip, son ayakta kalan olmaya çalışıyoruz.
Bu sistem Ghostrunner’da da vardı, aynısını mı getirmişler diye düşünebilirsiniz ama Jack yeni yeteneklere de sahip. Örneğin artık saldırıları durdurup geri sektirebiliyor, daha seri bir şekilde dash atabiliyor ve sahip olduğumuz ekipmanları daha etkili kullanıyoruz. Düşman saldırılarını durdurmak için kullandığımız “block” özelliği çok güçlü bir yetenek ama stamina barını oldukça hızlı bir şekilde boşalttığı için sürekli kullanamıyoruz. Fakat tam vaktinde kullandığınızda düşman saldırısını savuşturup açık oluşturmak ya da mermiyi geri göndermek gibi güzel yanları var.
Ghostrunner 2 inceleme
İlk oyunda sahip olduğumuz ninja yıldızları (shuriken) bu defa daha işe yarar bir şekilde oyuna dahil edilmiş. Artık sürekli yanımızda taşıdığımız yıldızlar, normal düşmanları etkisiz hale getirip, güçlü düşmanları sersemletecek kadar güçlü. Bu defa sınırlı sayıda olmak yerine belirli bir bekleme süresi ardından farklı türde yıldızlar kullanabiliyoruz. Bu yıldızlar sayesinde bazı düşmanları tutunabileceğimiz noktalar haline getirmek gibi farklı aksiyonlara da girebiliyoruz.
Jack bazı yeni özellikler de kazanmış. Örneğin kendi kopyasını oluşturup dikkatleri onun üzerine çekerek görünmez olabiliyor ya da bir süreliğine lazer saldırıları yapabiliyor. Normalde sürekli öldüğünüz yerlerde bu tür ekstra özelliklerin değerini daha iyi anlıyorsunuz.
Ghostrunner 2 inceleme
Yetenek geliştirme sistemi bu oyunda daha iyi ve basit hale getirilmiş. Oyun içerisinde bulunan geliştirmeler bölüm ilerledikçe açılıyor, bunları kullanabilmek için ise bölümlerde bulabileceğiniz hafıza kartlarını ile ekstra yetenek slotlarını açmanız gerekiyor. Karakterin shuriken yeteneklerini geliştirip daha uzun menzilli bir ninja olarak oynayabileceğiniz gibi, kılıcı geliştirip yakın mücadelede daha etkili olabilirsiniz. Düşmanların yerini belirleme gibi bazı faydalı ek özellikler de bulunuyor.
Geliştirme için gerekli olan hafıza kartlarının bazılarını rahatça bulabilirken, bazıları için daha dikkatli araştırma yapmanız gerekiyor. Zaten bölümler içerisinde keşif yapmayı seviyorum, bu keşiflerin düzgün bir şekilde ödüllendirilmesi de memnun edici. Üstelik sadece geliştirmeler değil, farklı silah ve eldiven görünüşleri de bulabiliyoruz.
Oyunun tanıtımlarını ilk gördüğümde “Motorsiklet!” diye bir heyecan yapmış sonra oyunun doğasını düşünüp “daha korkunç olabilir bu” diye düşünmüştüm. Oyun içinde geçirdiğiniz birkaç görevin ardından motosiklete atlayıp yola vuruyorsunuz kendinizi. İşin güzel tarafı ise motor kullanmak oldukça eğlenceli. Oynanış yine koşarken olduğu kadar seri ve akıcı, motorumuz belirli bir oranda duvarlarda da hareket edebiliyor. Motor üstündeki aksiyon da bir başka olmuş. Sağa sola ateş ediyor, motordan atlayıp rakipleri harcayıp hook yardımıyla tekrar motoru sürmeye devam ediyorsunuz, kılıcınız hala elinizde zaten. Araç aksiyonunu gayet güzel bir şekilde vermeyi başarmışlar. Yine bolca ölüyorsunuz tabi bunları yaparken. Ben öldüm yani, oyuna bir iki kere ara vermeme sebep olacak kadar çok öldüm hatta.
Ghostrunner 2 inceleme
Ghostrunner’ın PlayStation 5 sürümü ile birlikte eklenen, roguelike-vari bir hava katan modlar bu oyunda da mevcut. Hikaye ile uğraşmadan rastgele bölümlerden oluşan mücadeleleri tamamlayıp karakterimizi geliştirdiğimiz modda ekstra kozmetik hediyeler de kazanıyoruz.
Ghostrunner görsel açıdan harika gözüküyor ve performans konusunda önceki oyun kadar iyi bir çıkarmış. Grafikler harika gözüküyor, oynanış akıcı, müzikler şahane, hikaye yeterince iyi. Bu oyunda övebileceğim çok fazla şey var ama herkesin severek oynayabileceği bir oyun değil.
Bu oyun zor, cidden zor ama, Souls-like vari, farklı karakter geliştirmeleri ile çözebileceğiniz zorluklar da değil, el göz kordinasyonu, iyi refleksler ve deneme yanılma yöntemiyle bölümleri öğrenmeyi gerektirecek kadar zor. Üstelik bu zorluğu daha da arttırmak istiyorsanız kontrolcü ile oynayabilir ve ekstra sinirlenebilirsiniz. Klavye-mouse ile denediğim demosunda 2 - 3 denemede geçtiğim yerleri kontrolcü ile defalarca denedikten sonra bu oyunu konsolda gerçek keyfini alarak oynayamadığıma karar verdim. Konsol ustaları için sorun olmayabilir ama ben çok acı çektim.
Ghostrunner 2 inceleme
Sonuç olarak Ghostrunner 2 ilk oyunun en iyi yanlarını (yani neredeyse tamamını) koruyup daha iyi bir sunum ve daha fazla oynanış çeşidi ile güçlendirmeyi başarmış. Görsel açıdan etkileyici, tatmin edici bir zorluk seviyesine sahip iyi bir oyun var elimizde. İleride PC için satın alıp bir de orada baştan sona bitirmeyi ve mücadele bölümlerini tamamlamayı istediğim bir oyun oldu. Önceki oyunu beğendiyseniz buna da mutlaka göz atın.
Playstation 5 sürümünü incelediğimiz Ghostrunner 2 PSN Store üzerinde 750 TL fiyat etiketi ile satışta. Xbox Series sürümü ise Xbox Store üzerinden 719TL’ye satışa sunulmuş durumda. Oyunun konsol sürümleri yalnızca son nesil konsollarda bulunuyor yani PS4 ya da Xbox One konsollarda bulunmamakta.