Bilgisayar donanımı sektörüne 1999 Yılında hızlı bir giriş yapan ABD menşeili Evga firmasının Classified Ekran kartı serisi, pazara yenilikçi, agresif dış görünümlü ve fabrika çıkışı OverClock'lı (Hız aşırtmalı) Ekran kartlarıyla kısa sürede oyun severlerin büyük beğenisini kazandı. Ayrıca Evga, sunduğu servis hizmeti ile şuan Nvidia partnerleri arasında en çok ekran kartı satan firma konumuna geldi.
Nvidia’nın Maxwell mimarisi olan GM200 GPU’sunu kullanan Evga GTX 980 Ti Classified fabrika çıkışı overclock ile yaklaşık olarak %20 hız aşırtılmış bir halde oyun severler ile buluşuyor.Tabi bunda firmanın özelleştirilmiş PCB ve tam dijital VRM kullanmasının payı büyük. EVGA GTX 980 Ti Classified, bu hız aşırtma sayesinde en güçlü tek GPU'lu ekran kartı olan GTX Titan X’i bile geride bırakmayı başarıyor.
Nvidia, orta seviye fiyat/performans ürünü olan GTX 970’den sonra büyük bir sürprizle yüksek seviye bir fiyat/performans ürünü ile karşımıza çıktı. Bu nasıl bir fiyat performans derseniz, Titan X’den iyi bir performans verip %40 daha uygun fiyatı ile kendi dalında bir fiyat/performans canavarı diyebiliriz. Titan X ile 980Ti arasındaki iki bariz farktan bahsedersek; İlk olarak Titan X’de bulunan ve 980 Ti’dakinden tam iki kat fazla olan 12 GB GDDR5 RAM kapasitesi 980Ti’da 6GB’ta düşürülmüş, ki bu günümüzdeki çoğu oyunda sorun oluşturmayacak kadar yüksek bir kapasite. Diğer bir bariz fark ise CUDA çekirdekleri diyebiliriz. Titan X’de 3072 adet CUDA çekirdeği bulunurken 980Ti, 2816 CUDA çekirdeğine yer verilmiş. Titan X’in bir prestij kartı olup 980Ti’ın yüksek seviye fiyat/performans kartı olmasının sebeplerinden bazıları bunlar.
Peki 980Ti bundan ne kaybetmiş derseniz, aslında kayıptan çok kazancı daha fazla diyebiliriz. Çünkü tüketici kısmı 1000$ ve üstü fiyatlara çıkmayı istemiyor. Hele ülkemizde 4000-5000 lira aralığında satılan bir kartı almak pek mümkün değil. Bu fiyata bütün bir kasa toplanırken neden tek parçaya verilsin ki? Sanırım bunu Nvidia’da düşünmüş olacak ki Titan X’in kırpılmış bir versiyonunu piyasaya sürdüler. Evga gibi firmalar da son rötuşları yaparak bizlere sundu. Sonuç olarak ortaya hız aşırtılmış ve bir nevi ağabeyi olan Titan X’i boynuz kulağı geçer misali geçmiş bir ekran kartı ortaya çıkmış. Az önce bahsettiğimiz CUDA çekirdekleri, birden çok CPU’nun bir arada çalışmasının zorluklarını ve karmaşık programlarını bir kenara bırakıp kendi bünyesinden bu paralelliği yarattığı için bu durumları ortadan kaldıran çekirdekler.
Şimdi gelelim kartın dış görünüşüne. Firmanın diğer 980Ti serisi olan Superclocked modelinden farklı olarak dışında Classified serisiyle özdeş olan kırmızı rengin kullanılması açıkça söylemek gerekirse üreticinin öngördüğü gibi karta daha agresif bir görünüm katıyor. Kartın görüntü çıkış portlarında ise, bir adet Dual Link Dvi, bir adet Hdmi 2.0 ve 3 adet Display Port 1.2 yer alıyor. Nvidia'nın da partnerlerine görüntü portlarını bu şekilde kullanmalarını tavsiye ettiğini belirtelim.
Kart Evga'nın 980Ti ürün gamında 8+8 güç çıkışı sunan iki modelinden birisi. Ayrıca güç çıkışlarının hemen yanında EV Bot bağlantısı da unutulmamış. Kartın Backplate (Arka Plaka) ile beraber gelmesi ise büyük bir artı. Evga'nın bazı modellerinde Backplate'in isteğe bağlı olduğunu belirtelim. Backplate kartın ısı derecesinde iyi bir etken olarak göze çarpmakla birlikte kartı daha korunaklı bir hale getiriyor. Korunaklı derken sadece PBC yamulmasından dolayı oluşabilecek hasarlar ve temas kaynaklı lehimlerde gelişebilecek sorunlar dışında anakart soketlerini de korumayı amaçlıyor. Bunun dışında tozlanmalardan dolayı oluşabilecek oksitlenme ve statik elektrikten de koruyor ekran kartımızı. Kartın üzerinde Güney Kore'li bellek üreticisi SK Hynix'in H5GQ4H24MFR-R2C seri numaralı belleği kullanılıyor.Classified'taEvga'nın 980Ti serinin en üst versiyonu olan Kingpin modeli gibi 14+3 güç fazı ile geliyor.
Gelelim kartın oyunlardaki ısı ve ses seviyesine. Yoğun yük durumunda
41 db gibi ortalama bir ses çıkartıp maksimum 79 dereceye çıkıyor.
Overclock yaptığımda ise çekirdek hızı 1452MHz’deyken maksimum 83
dereceye çıktığını gördüm. Evga'ya ait olan Acx 2.0+ soğutma sisteminin
artısı olarak 60 derecenin altındayken fanlar aktif olmuyor ve buda
daha uzun ömürlü kullanım sunmanın yanı sıra sessizlik sever
kullanıcılar için masaüstü veya yüksek Gpu kullanımı olmayan
uygulamalarda sisteminizin daha sessiz çalışması olarak kartın hanesine
artı olarak yazılıyor. Asic değeri (çekirdeğin voltaj vermeden ne kadar
overclock olabileceğini gösteren değer) %67.1 olmasına karşın
1452MHz’de stabil ve sorunsuz çalışabildi. Evga’nın kullandığı Acx2.0+
soğutucusunda kullanılan iki adet 10 cm'lik fanlar ve ısı boruları
başarılı olmuş. Evga yeni ACX 2.0+ soğutma teknolojisinde her fanda çift
bilyeli batarya kullanmış. Bunun en önemli avantajları ise Evga’nın
dediğine göre %400 daha uzun ömürlü kullanım ve daha sessiz
çalışmasıymış.