Epic ve Apple arasında Fortnite gerginliği çıktı

Alparslan Gürlek 14.08.2020 - 00:31
Epic Games ve Apple arasında bir gerginlik tırmanışta. Fortnite oyununun App Store'dan kaldırılmasıyla #FreeFortnite kampanyası başladı.

Apple, bugün Epic Games tarafından geliştirilen ve Apple'ın standart yüzde 30 ödemesini atlatan kendi uygulama içi ödeme sistemini uygulaması nedeniyle Fortnite oyununu App Store'dan kaldırdı. Epic Games bunun üzerine savaş çağrısını kabul etti ve #FreeFortnite kampanyasını başlattı.

Apple, Fornite oyununu App Store'dan kaldırdı 

Bu karar, Epic Games ile dünyanın en baskın mobil yazılım pazarlarından biri arasındaki gerginliğin tırmanışına işaret ediyor. Ayrıca Apple, App Store'un çalışması ve belirli geliştiricilere uyguladığı kurallar konusundaki rekabet hukukuna yönelik endişelerini giderirken, bir yenisi daha hiç olmaması gereken bir zamanda patlak veriyor. Epic Games, Fortnite'ın Android sürümünde de kendi ödeme sistemini uygulamaya koydu. Ancak Google henüz herhangi bir işlem yapmadı ve şirket, konuyla ilgili henüz bir yorum yapmadı.

Epic ve Apple arasında Fortnite gerginliği çıktı

Apple, The Verge'e yaptığı bir açıklamada "bu ihlalleri çözmek" için Epic ile çalışmayı planladığını belirtti. Ancak Epic Games için özel bir düzenleme oluşturma niyetinin olmadığını da açıkladı. İşte şirketin tam açıklaması:

"Bugün Epic Games, her geliştiriciye eşit şekilde uygulanan ve mağazayı kullanıcılarımız için güvenli tutmak için tasarlanan App Store yönergelerini ihlal ederek talihsiz bir adım attı. Sonuç olarak, Fortnite uygulaması mağazadan kaldırıldı. Epic, uygulamasında Apple tarafından incelenmeyen ve onaylanmayan bir özelliği etkinleştirdi ve bunu, dijital ürün veya hizmet satan her geliştirici için geçerli olan uygulama içi ödemelerle ilgili App Store yönergelerini ihlal etme niyetiyle yaptı.

Epic, on yıldır App Store'da uygulamalara sahipti ve Apple'ın tüm geliştiricilere sunduğu araçları, testleri ve dağıtımı dahil olmak üzere bütün App Store ekosisteminden faydalandı. Epic, App Store şartlarını ve yönergelerini özgürce kabul etti ve App Store'da böylesine başarılı bir işletme kurmalarına sevindik. Artık ticari çıkarlarının onları özel bir düzenleme için zorlamaya yönlendirmesi, bu yönergelerin tüm geliştiriciler için eşit şartlar oluşturduğunu ve mağazayı tüm kullanıcılar için güvenli hale getirdiği gerçeğini değiştirmiyor. Bu ihlalleri çözmek ve Fortnite'ı App Store'a iade edebilmek için Epic ile çalışmak için her türlü çabayı göstereceğiz."

Epic'in Fortnite oyununda oyun içi ödemeler için tasarladığı sistem, oyuncuya daha ucuz fiyatlarla satış yapmanın sonuçlarını ortaya koyuyor. Bu da Epic'in bu yaklaşımının Apple'ı yanıt vermeye kışkırtmak için tasarlanmış olduğunu gösteriyor. Standart Apple ödeme işlemi yerine Epic doğrudan ödeme kullanırsanız, kabaca 10 dolarlık oyun içi Fortnite para birimine eşdeğer olan 1.000 V-Bucks sadece 7.99 dolara alınabiliyor. Normalde bu ürünün değeri 10 dolardır. Epic, bu durumda müşterilerin ekstra tasarruflarının şirkete değil, müşteriye kaldığını söylüyor. Epic Games'in bu yeni düzenlemesini oyuncu yanlısı bir hareket olarak görüyoruz.

Epic ve Apple arasında Fortnite gerginliği çıktı

Şu an IOS sistemlerine Fortnite'ı indirmiş olanlar oyuna hala erişebiliyor. Apple'ın oyunu App Store'dan çekmesi yalnızca indirmeleri kısıtladığı anlamına geliyor. V-Bucks satın almak için -The Washington Post'tan Gene Park'a göre- hala Epic'in uygulama içi ödeme sistemini kullanabilirsiniz.

Epic CEO'su Tim Sweeney uzun zamandır mobil uygulama mağazalarından şikayetçi. Geliştiricilerden aldıkları yüzde 30'luk kesintiyi haklı bulmuyor. Bu şirketlerin zaten cihaz satışlarından çok büyük karlar elde ettiğini ve yüzde 30'luk kesinti yapmalarının haklı olmadığını söylüyor. Epic, rakibi Valve'ın Steam pazarında benzer bir değişiklik yapması için gelirinin yalnızca yüzde 12'sinin alındığı bir oyun mağazası dahi oluşturdu.

Epic ve Apple arasında Fortnite gerginliği çıktı

Epic Games #FreeFortnite kampanyasını başlattı

Bütün bu olanların ardından Epic Games, Fortnite oyununun mağazadan kaldırılmasını protesto eden bir paylaşım yaptı. George Orwell'ın 1984 kitabına atıfta bulunan Epic Games işleri ciddiye bindirmeye kararlı. Öyle ki "iOS cihazım var ve tekrar Fortnite'e nasıl erişim sağlayabilirim?" sorusunu soracak olan kullanıcılara "@AppStore sosyal medya hesaplarına #FreeFortnite yazın" şeklinde tavsiyeler verdi.

Apple ve Epic Games arasındaki gerilim her an yükselmekte. Oyuncuları adeta bir isyana teşvik eden Epic Games #FreeFortnite kampanyasında desteklerinizi bekliyor. Konu ile ilgili web sayfalarından yaptıkları açıklama şöyle:

"Apple, Fortnite'ı App Store'dan kaldırdı, herkesin oyunu iOS cihazlarına yükleme ve güncelleme hakkını elinden alırken, Epic'e "Epic doğrudan ödeme" özelliğini kaldırması TALİMATINI verdi. Apple, ödemelerinizin %30'unu alabilmek için fiyatları yüksek tutuyor ve Epic'in sizi doğrudan ödemeyle tasarruf ettirmesini önlemek için Fortnite'ı engelliyor! #FreeFortnite ile sosyal medyada App Store'a karşı mücadeleye katılın"

Yorumlar 10
MK Okuru
MK Okuru 24.04.2024 17:10
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.08.2020 02:29
Tekelleşmek isteyenin burnunu keseceksin böyle.
MK Okuru
MK Okuru 16.08.2020 07:49
esas tekelleşmek isteyen apple adamlar pc sektörüne girmiş sadece kendi parçaları çalışsın istiyor aşşağılık herifler
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.08.2020 13:29
Bence Epic haklı ama davayı Apple kazanır. Çünkü sözleşme yapılmıştır uymak zorundasınız. Mesela T.Telekomla firmasıyla sözleşme imzalıyorsun, senden sonra gelene daha iyi şart sunuyor ne yapalım bizde mi dava edelim formayı sözleşme bitene kadar mecbur ayrılamıyoruz...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.08.2020 22:26
Epic madem oyuncu dostu sadece apple'a ödediği parayı çıkartmak yerine direkt kendi kazançlarından feragat etsin
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.08.2020 10:00
şu oyunu kapatsınlarya valla gına geldi
MK Okuru
MK Okuru 14.08.2020 18:43
Artı Pubg yide kapatsınlar
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.08.2020 15:06
Aslında bu kısa film Apple ın 1984 yaptığı reklama atıf yapmaktadır. Apple 1984 Super Bowl yazarak izleyebilirsiniz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Epic ve Apple arasında Fortnite gerginliği çıktı
İlginizi Çekebilir