En İyi Soğuk Cüzdanlarla Kripto Güvenliği Sağlayın
Merlin'in Kazanı3.11.2023 - 16:30
Genel ve özel anahtarlarınızı çevrimdışı depolamanızı sağlayan soğuk kripto cüzdanlarının nasıl çalıştığını öğrenin ve en iyilerine göz atın.
Kripto Cüzdan Güvenliği: Soğuk Cüzdanlar İçin Başlangıç Rehberi
Kripto para birimlerini pek çok farklı amaç için kullanıyoruz. Örneğin, 7Slots giriş işlemlerini tamamlayarak, onları oyun oynamak için bile kullanabilirsiniz. İyi ama, onları nerede saklıyor ve güvenliklerini nasıl sağlıyorsunuz? Kripto paralara bir cüzdan ile erişilebilir ve bu cüzdanın türü ile özellikleri, hem güvenlik seviyenizi hem de yapacağınız işlemlerin ne kadar pratik olacağını belirler. Burada, üstün güvenlik sağlayan soğuk cüzdanlardan bahsedeceğiz.
Soğuk Cüzdan Nedir?
Soğuk cüzdanlar, kripto para birimlerine erişmek için kullanılan anahtarları güvenli bir şekilde depolamak için kullanılan fiziksel cihazlardır. Görünüm olarak USB belleklere benzerler, ancak farklı tasarımlar kullanan cüzdan üreticileri de vardır. Güvenlik sağlamalarının nedeni, blok zincirindeki özel anahtarınızı çevrimdışı tutmalarıdır. Bu özel anahtar, “kasanızın” kilidini açan şeydir. Özel anahtarınıza erişimi olan herkes, blok zinciri üzerinde saklanan paranıza erişebilir. Aynı nedenle, anahtarın güvenliği çok önemlidir. Soğuk cüzdanları, basitçe kasanızın anahtarını internete bağlı olmayan şekilde saklayan bir depo olarak düşünebilirsiniz.
Soğuk Cüzdanlar Nasıl Çalışır?
Soğuk cüzdanlar, sanılanın aksine herhangi bir kripto para birimini depolamak için kullanılmaz. Bunun yerine, blok zinciri üzerindeki paranıza erişmek için kullanılan bir anahtar görevi görürler. Yani örneğin 10 Bitcoin sahibi olduğunuzu düşünelim: Bitcoinler, blok zinciri üzerinde depolanır ve onları başka bir yere taşıyamazsınız. Ancak onlara erişmek için gerekli olan anahtarı, bir soğuk cüzdanda saklayabilirsiniz. Bu bağlamda, cüzdanları Bitcoin’lerinize erişebilmek için gerekli olan “kullanıcı adınız ve şifreniz” olarak düşünebilirsiniz.
Bir cüzdanda saklanan anahtarlar, genel ve özel olmak üzere iki türlüdür ve her ikisi de çok sayıda rakamdan oluşur. Genel anahtarınızı kullanıcı adınız olarak düşünebilirsiniz. Özel anahtarınız ise, güvenliğine çok dikkat etmeniz gereken gizli şifrenizdir. Bir soğuk cüzdan, özel anahtarınızı depolayarak güvende ve gizli kalmasını sağlar. Anahtarınızı çevrimiçi de saklayabilirsiniz (bunu yapmanıza izin veren cüzdanlar “sıcak cüzdan” adıyla bilinir) ancak böyle bir durumda pek çok güvenlik riski almış olursunuz. Örneğin, bir siber saldırıyla özel anahtarınız ele geçirilebilir. Soğuk cüzdanlar ise yanınızda taşıyabileceğiniz fiziksel cihazlardır, böyle bir riskleri yoktur. Anahtarınızı ele geçirmek isteyen kişilerin fiziksel olarak cüzdanınıza erişebiliyor olmaları gerekir.
Bu bağlamda, soğuk ve sıcak cüzdanları karşılaştıran bir tablo paylaşarak her ikisinden neler beklemeniz gerektiğini de anlamanızı sağlayalım:
Soğuk Cüzdanların Avantaj ve Dezavantajları
Soğuk cüzdanların tam olarak ne sunduklarını anlayabilmeniz için önce avantajlarını kısaca listeleyelim:
Avantajları:
Kripto paranızı güvene almanın en iyi yollarından biridir. Özel anahtarlar çevrimdışı olarak saklandığından, çevrimiçi saldırılara karşı korunurlar.
Kullanıcı dostudurlar ve herkes tarafından kullanılmaları mümkündür, yeni başlayanlar bile zorlanmaz.
Kurtarma kodları gibi yedekleme seçenekleri sunarak cihazın kaybolması veya hasar görmesi durumunda bile kripto paranıza erişebilmenize olanak tanırlar.
Farklı blok zincirlerine tek bir yerden bağlanabilmenizi sağlar, yani çok çeşitli para birimlerini desteklerler.
Yüksek güvenlik düzeyi nedeniyle uzun süreli depolamaya uygundurlar.
Ancak elbette soğuk cüzdanların bazı dezavantajları da vardır. Onlara da göz atalım:
Dezavantajları:
Maliyetlidirler, soğuk cüzdanları satın almanız gerekir. (Çoğu sıcak cüzdan ücretsizdir.) Bu da bazı kullanıcılar için uygun olmayabilir.
Halen kaybolabilir, hasar görebilir veya çalınabilirler. Onları korumanız gerekir.
İlk kurulum biraz kafa karıştırıcı olabilir.
Kullanımı kolay sıcak cüzdanların aksine, kripto paranıza ulaşabilmek için her defasında cüzdanı bilgisayarınıza bağlamanız gerekir. Pratik değildir.
Hem cüzdanı hem de kurtarma kodlarını kaybederseniz, kripto paranıza ulaşmanın hiçbir yolu kalmaz.
Artık soğuk cüzdanların ne olduklarını, nasıl çalıştıklarını ve ne gibi artı ile eksilere sahip olduklarını öğrendiniz. En iyilerini nasıl seçebileceğinizi anlatarak ve popüler soğuk cüzdanlara örnekler vererek devam edelim.
Soğuk Cüzdan Nasıl Seçilir?
Bir soğuk cüzdan seçerken şunlara dikkat etmenizi öneririz:
Blok zinciri uyumluluğu: Dikkat etmeniz gereken ilk ve en önemli faktör, cüzdanın kullandığınız blok zincirini desteklemesidir. Örneğin Ethereum blok zincirini kullanıyorsanız, cüzdan da Ethereum destekli olmalıdır. Çoğu soğuk cüzdan birden fazla blok zincirini destekler, sadece sizinkinin de desteklendiğinden emin olun.
Güvenlik özellikleri: Güvenlik özellikleri ne kadar fazla olursa o kadar iyidir. Bir soğuk cüzdanda güvenli çip, özel işletim sistemi, Biyometrik kimlik doğrulama, Airgap teknolojisi, PIN kodu desteği ve hatta kendini imha mekanizması (çok sayıda başarısız denemeden sonra kendi kendini kapatma) bulunmalıdır. Ayrıca cüzdanın kullandığı yazılımın açık kaynak koduna sahip olması daima iyidir.
Kullanım kolaylığı: Güvenlik her şeyden önemli olsa da kullanımı kolay bir soğuk cüzdan seçmek de önemlidir. Örneğin, dokunmatik ekran kullanan bir cihazı tercih edebilirsiniz.
Piyasada bu özelliklerin hepsini destekleyen soğuk cüzdanlar vardır, ancak fiyatları yüksek olabilir. Yine de, karşılığında elde edecekleriniz dikkate alındığında, böyle bir yatırım yapmakta büyük fayda vardır.
En İyi Soğuk Cüzdan Örnekleri
2023 itibariyle piyasadaki en iyi ve en popüler soğuk cüzdanları şöyle listeleyebiliriz:
Ledger Nano X: Ledger şirketinin ikinci nesil soğuk cüzdanıdır. Aynı zamanda bir mobil uygulamaya sahiptir, “Ledger Live” uygulamasıyla bakiyenizi kontrol edebilir veya kripto gönderip alabilirisiniz. 1.800'den fazla kripto destekler ve hatta kripto biriktirerek (staking) ödüller kazanmanızı bile sağlar. Fırçalanmış paslanmaz çelik ve plastikten yapılmıştır. Boyutları 72 mm x 18,6 mm x 11,75 mm olup ağırlığı yaklaşık 34 g'dır. 100mAh lityum iyon pile sahiptir.
Trezor Model T: Bu cüzdan ile birden çok takas borsasına doğrudan cihazın kendi arayüzünden erişebilirsiniz. Dokunmatik ekranı akıllı telefonlar gibi çalışır. Boyutları 64 mm x 39 mm x 10 mm'dir ve ağırlığı ise yaklaşık 22 gramdır. Bluetooth bağlantısı destekler, yani bilgisayara bağlamak için kablo kullanmanız şart değildir.
Cool Wallet Pro: Bu cihaz DeFi odaklı geliştirilmiştir ve 10 metrelik bir menzil içerisinde bilgisayara bağlanmak için şifreli Bluetooth bağlantısı kullanabilir. Kriptolara ek olarak NFT’ler, DeFi ve dApp’ler ile de etkileşime geçebilir. Suya dayanıklıdır ve tek şarjla birkaç hafta boyunca çalışabilir. Ek olarak, AES256 şifreli Bluetooth Düşük Enerji (BLE), EAL6+ güvenli element (SE) ve güç yönetimini düzenleyen beş işlemci gibi etkileyici özellikler sunar.
Safepal S1: 2019'da piyasaya sürülen bu cüzdan, 10.000'den fazla kripto para birimini, 19 blok zincirini ve NFT'yi destekler. Cüzdanı daha da güvenli hale getirmek için iki faktörlü kimlik doğrulama ve PIN kodu kullanabilirsiniz. Cüzdan -4 dereceye kadar aşırı hava koşullarında bile çalışabilir. Pili 400mAh olup haftalarca dayanır.
Keystone Pro: Tamamen hava geçirmez bir soğuk cüzdandır ve açık kaynaklı yazılıma sahiptir. 4 inçlik dokunmatik ekranı ve parmak izi sensörü bulunur. BIP 32/39/44 uyumludur, fiberglastan yapılmıştır ve tamamen su geçirmezdir. Boyutları 112 mm x 65 mm x 18 mm olup ağırlığı yaklaşık 115 g'dır.
Bu listedeki her cüzdanı incelemenizi ve kendi bütçeniz ile ihtiyaçlarınıza en uygun olanı seçmenizi öneririz.