Kıyamet sonrası senaryoya sahip olan ya da tamamen hayal gücünün bir eseri olarak ortaya çıkan Distopik oyunlar hem hikaye hem de atmosfer olarak oldukça dikkat çekiyor. Playstation 4'e özel olarak geliştirilen Horizon: Zero Dawn'da bu oyunlardan birisi olacak.
Günümüzden oldukça ileri bir zamanda geçen oyunun kıyamet sonrası temaya sahip olup olmadığını ise şimdilik tabi ki bilmiyoruz. Bu listeyi oluştururken tam olarak kıyamet sonrası ve distopik oyunları belirlemekte oldukça zor. Çünkü kıyamet sonrası olup aynı zamanda distopik öğeler barındıran Fallout gibi birçok örnekte mevcut.
Bu listede ise çok daha spesifik bir şekilde Distopik dünyalara sahip olan ve aklımıza kazınan oyunları listeliyoruz. Sizin aklınıza gelen ya da listede olmasını düşündüğünüz oyunları da yorum olarak ekleyebilirsiniz. 10 - Wolfestein: The New Order
Sovyetler Birliği'nin bayrağı çekmediğini ve Adolf Hitler liderliğindeki Nazilerin savaşı kazandığını hayal edin. İşte bu odak noktası ile gelişen bir hikayeye sahip olan Wolfestein serisinin son halkası hem oynanış hem de distopik havası ile listemize girmeyi başarıyor.
1Metal Gear Solid serisi
Metal Gear Solid serisi her ne kadar gerçek dünyadan oldukça esinlense de büyük oranda distopik bir dünyaya da sahip. Nano makinelerin insanlar üzerindeki etkisi, savaş ekonomisini yönlendirmeye çalışan örgütler ve tabi ki Kojima'nın gerçek dünyadan esinlenerek oluşturduğu dünya MGS serisinin de özellikle 2. ve 4. oyun ile listeye girmesine neden oluyor. La Li Lu Le Lo!
2Remember Me
paris'in distopik bir versiyonunda geçen Remember Me oynanış olarak bekleneni tam olarak veremese de dünyası ve konsepti ile başarılı bir çizgi yakalamıştı. İnsanların düşüncelerini ve fikirlerini çalma yeteneği üzerine odaklanan hikayesinin yanı sıra distopik dünyası da görülmesi gereken oyunlar arasına girmesini sağlıyor.
3Enslaved: Odyssey to the West
Batıya Yolculuk hikayesinden esinlenerek geliştirilen Enslaved, hem karakterleri hem de eşsiz hikayesi ile oldukça keyifli bir oyundu. Özellikle hikayenin sonlarına doğru çok daha keyifli bir hale gelen oyun listemize girmeyi başarıyor.
4Beyond Good & Evil
İkincisini büyük bir merakla beklediğimiz Jade'in hikayesinin bu kadar beklenmesinde oyunun dünyası ve distopik havasının yeri de oldukça büyüktür. Son derece yalın bir oynanışa rağmen komplike bir dünyaya sahip olan beyond Good & Evil'ın devam oyununda nasıl bir dünyaya sahip olacağını tahmin etmek oldukça güç.
5Mirror's Edge serisi
İkinci oyunu her ne kadar hayal kırıklığı yaratsa da Mirror's Edge'ın dünyası bu listenin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Faith'i yönettiğimiz oyunun gelecek teması ile karşımıza çıkan distopik dünyası umarız gelecek olan yeni oyunlarda daha başarılı bir şekilde resmedilir.
6Transistor
Cyberpunk bir dünyada geçmesine karşın aynı zamanda distopik bir havaya da sahip olan Transistor'de robotların hüküm sürdüğü bir dünya ile karşılaşmıştık. Tabi yapım ekibinin Bastion'da gerçekleştirmiş olduğu hikaye anlatımı, bu oyuna da yansıyınca oldukça başarılı bir yapım karşımıza çıkmıştı.
7Deus Ex
Bu konuda akla gelen ilk oyunlardan biri olan Deus Ex, hem ilk oyunu hem de devam yapımları ile distopik bir dünyayı oldukça başarılı bir şekilde resmediyordu. Gelişen grafik yapısı ile her oyunda dünyasını daha fazla gösteren yapımın cyberpunk temasını da unutmamak lazım.
8Bioshock serisi
Bioshock'un özellikle ilk oyunu baştan aşağı şok etkisi yaratmıştı bizlerde. "Would you kindly" şaşırtmacasının yanı sıra su altında oluşturulan bir şehir devam oyunlarında hikayesini de genişletmiş ve oyuncuları bulutların üstüne dahi çıkarmıştı.
9Half Life serisi
Ve geldik listenin sonuna... Distopik dünya diyince akla gelen ilk oyun tabi ki Half Life serisi. Trende başlayan maceramız bizi City 17'ye kadar sürüklemiş ve burada oyunun dünyasının aslında ne denli distopik bir havaya sahip olduğunu anlamıştık. Hala devam oyununu büyük bir merakla beklediğimiz Half Life serisi için bu atmosferi bir kez daha yaşamamız ise en azından uzun bir süre için imkansız gözüküyor..
Apocalypse'in Türkçe karşılığı yok cahil arkadaşım. Kıyamet Türkçe değil Arapça bir kelime ve ayağa kalkmak demektir, yeniden diriltilmeyi belirtir. Biz yanlış kullanıyoruz.
Bilmeden yorum yapmayı bırakın artık.
MK Okuru19.02.2017 21:42
Sorun listede değil, yazıda. Yazının biraz elden geçmesi gerekiyor, çünkü kavramları birbirine karıştırıyor ister istemez. Üslupta bir sorun var.
MK Okuru19.02.2017 16:08
lan post akolapiktiğinize ediyim. kıyamet sonrası desene madem türkçesi var!! >(
entel olucam diye ingilizce konuşmayı bırakın artık be! lanet dili öğrenmek zorunda mıyız kardeşim? lanet girsin böyle gevşek dile.
Arcade Fire19.02.2017 15:00
Post apokaliptik, kıyamet sonrası demek yani büyük bir yıkım, doğa ya da insan kaynaklı çok büyük çapta bir yıkım olabilir bu, sonrasında yaşananları ele alır. Distopyalar daha çok insanın kendi kendine oluşturduğu kötü, baskıcı, aşırı kontrolcü bir ortamı ele alır.
Kıyamet sonrasında yaşayan insnaların sorunu oluşan ortamken, distopyalarda düzendir. Yani listede bir sorun yok. Last Of Us listede olsaydı diyelim buna itiraz edilebilirdi.
Şu galeri ve site genel tasarımını yenileyip daha kullanışlı hale getirmenin zamanı geçti bile bence. Mesela en büyük sorunlardan biri, beklenen bir oyunun incelemesini yazıyorsunuz, sonra bir kaç haber makale yazılınca o inceleme aşağıda kayboluyor ama baktığım yabancı sitelerde böyle oyunların incelemeleri bir süre en üstte tutuluyor.