Detective Pikachu Returns inceleme

Samet Basri Taşlı 26.10.2023 - 14:43
Kafein dostu Pikachu geri döndü! Detective Pikachu Returns inceleme yazımızda, Switch için çıkan oyuna yakından bakıyoruz.
Platformlar Nintendo Switch
Detective Pikachu Returns
  • Yapımcı - Yayıncı - Nintendo
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Macera
Merlin Puanı 70
1 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%70
Artılar + Keyifli bir hikaye
+ Yan görevler eğlenceli
+ Pokemon modelleri gayet iyi
+ Seslendirme var
+ Pokemon eşlikçi sistemi
+ Pokemon dünyasını tanıma şansı
Eksiler - Oyun fazla kolay
- Şehir boş hissettiriyor
- Araştırma kısımları basite indirgenmiş
- Büyük oyunculara çok hitap etmeyebilir
- Mücadele hissiyatı sıfır

Detective Pikachu Returns inceleme yazımızla, Pikachu’nun gizemli maceralarına geri dönüyoruz. İnsan ve Pokemon türlerinin bir arada yaşadığı bir dünyada, babasını arayan bir çocuk ve uzman dedektif yetenekleri elektrik saldırıları kadar güçlü bir Pikachu ile macera devam ediyor.

Detective Pikachu Returns inceleme / Switch

İlk olarak 2016 yılında Nintendo 3DS konsoluna çıkan ve geçtiğimiz yıllarda Ryan Reynolds’ın sesiyle hayat verdiği filmi ile daha fazla insanın ilgisini çekmeyi başaran Pokemon spin-off’u nasıl olmuş, hikayesi güzel mi, kimlere hitap ediyor, filmdeki olaylar bu dünyada geçerli mi gibi soruları birlikte cevaplayalım.

Detective Pikachu Returns inceleme / Switch - 1

Detective Pikachu Returns inceleme / Switch

Pikachu İçin Bir Kahve Daha Alalım

Hikayemiz ilk oyunun kaldığı yerden devam ediyor. Pikachu hala daha iyi bir dedektif ve Tim’in babası Harry hala bulunamadı. İlk oyundan sonra ikilimiz başarıları için şehir yetkilileri tarafından ödüllendirilirken gerçekleşen pokemon saldırı ile oyuna başlıyoruz. Ardından bir mücevher soygunu, pokemonların garip davranışları ve gizemli bir Pokemon’un geri dönüşü de eklenince, olaylar karışık bir hal alıyor.

Filmi izlediyseniz ilk oyun ile hikayelerin birbirine oldukça yakın olduğunu, hatta filmin sonunda oyunun en büyük gizeminin açığa çıktığını düşünebilirsiniz. Bu konu sadece bizim değil, Tim ve Pikachu’nun da aklını kurcalıyor olsa gerek, oyun içerisinde bundan bahsediyorlar. Evet, oyunun evreninde film resmen var ve herkes gibi karakterlerimiz de izlemiş. Kahramanlarımız olaylar sonucunda Tim’in babasının başına gelenlerin film için tekrar yazıldığını, aslında olayların böyle olmadığını özellikle belirtiyor. 

Detective Pikachu Returns inceleme / Switch - 2

Detective Pikachu Returns inceleme / Switch

Hikaye boyunca çeşitli davaları çözmeye çalışıyor ve babamızı aramaya devam ediyoruz. Bu oyunda resmedilen Pikachu benim çok hoşuma gidiyor ve Tim ile iyi bir ikili oluşturuyorlar. Zaten araları ilk oyundan sonra iyi ama hikaye ilerledikçe daha da güçlü bir bağ oluşturduklarını görüyorsunuz. Karakterler hakkında daha fazla bilgi almak ve diyaloglara ulaşmak için ana hikayeyi devam ettirirken yan görevleri de yapmakta fayda var.

Pokemonlar arası etkileşimi çok fazla oyunda göremiyoruz, genellikle insanların tarafından olayları görme şansımız oluyor. Bu oyundaki yan görevler hem kısa hem de pokemonlarla etkileşimi fazla olduğu için eğlenceliler. Zaten oyunun 10 - 11 saatlik bir oynanış süresi var, bunu yan görevler ile pekiştirmek güzel oluyor. Tabi gezdiğiniz alanlar arasındaki yükleme ekranları biraz canınızı sıkabilir duruma göre.

Detective Pikachu Returns inceleme / Switch - 3

Detective Pikachu Returns inceleme / Switch

Dedektifler İş Başında

Bir olayı araştırmaya başladığımızda Tim bölgedeki insanlar ile konuşurken, Pikachu pokemonlar ile konuşup bilgi topluyor. Topladığımız bilgileri dava dosyasında bir araya getiriyor ve ardından ikilinin konu hakkında bir çıkarım yapması kısmına geçiyoruz. Çözdüğümüz her soru, bir sonraki gizemin kapısını açıyor ve davayı çözecek olan asıl soruyu cevaplayana kadar devam ediyoruz.

Araştırma kısımları çok detaylı değil, ilgili kişi ve pokemonları sorgulayarak ipuçlarını ediniyor ve karar verme kısmına geçiyoruz. Phoenix Wright oyunları benzeri bir sistem ama daha basit hali. Karar verdiğimiz kısımdaki diyaloglar falan hoş ama yanlış seçimler yapmanın bize herhangi bir zararı olmuyor, zaten topladığımız bilgiler ile oldukça bariz sonuçlara ulaşıyoruz, çıkan sonuçlar arasından yanlış olanı seçtiğimizde de “yok bu olamaz” diyip başa dönüyoruz. Yanlış seçenek gri hale geliyor ve gerçek hayatta kaybettiğimiz zaman dışında bir ceza almıyoruz.

Detective Pikachu Returns inceleme / Switch - 4

Detective Pikachu Returns inceleme / Switch

Araştırma alanında yeni bir özelliğimiz var, diğer pokemonlar ile ortak çalışabiliyoruz! Pikachu’nun yeteneklerinin yetersiz kaldığı noktalarda (elektrik de kullanamıyor bu arada) diğer pokemonlardan yardım isteyebiliyor olması, takıldığımız yerlerde işimize yarayacak bir özellik. En basit örneği verirsen, izini kaybettiğimiz birinin yerini bulmak için Growlithe ile ortak olup, kokuyu takip ederek ilgili kişiyi bulabiliyoruz. Darmanitan ve Luxray gibi farklı ortaklar ile, değişik etkileşimlere girebiliyorsunuz. Aslında hoş bir özellik ama oyundaki kullanımı beklediğimden daha zayıf.

Az önce bahsettiğim özelliklerin oldukça zayıf kullanımı, fazla basitleştirilmiş oynanış oyunun tamamında mevcut. Her bölümde ne yapmanız gerektiği, ne için yapmanız gerektiği hep bariz bir şekilde göz önünde. Etkileşim olsun diye bazı bölümlerde gözünüzün önünde olan bir sonuca, gerekli hareketleri yapmadan ulaşamıyor olmanız durumu da mevcut. Yani güzel gözüken karakterleri ve animasyonlarını bir yana koyarsak, Pokemon dünyasında geçen bir Visual Novel oynuyormuş gibi hissettim kendimi. Danganronpa ve MDA: Rain Code tadında ama daha küçük oyunculara da hitap etmek için aşırı basitleştirilmiş hali.

Detective Pikachu Returns inceleme / Switch - 5

Detective Pikachu Returns inceleme / Switch

Oyunda bazı bölümlerde ve ara sahnelerde çıkan etkileşimli kısımlar da var. Bunlar aynı tuşa defalarca basmak ve doğru anda doğru tuşa basmak gibi, basit ve hızlı kısımlar. Monotonluğu kırıyor ama çok büyük etkileri yok. Yine bazı bölümlerde Pikachu ile gizlilik içeren kısımlar oynuyoruz. Benim gibi stealth sevmeyen biri için bile makul uzunlukta ve basit kısımlar olmuşlar. Oyunun sahip olduğu bazı güzel oynanış fırsatları da, yine oyunu basit tutmak adına es geçilmiş.

Görsellik

Detective Pikachu Returns, 3DS için çıkan ilk oyuna göre daha iyi grafiklere sahip, bu da konsol farkını düşünürsek beklenen bir durum. Karakter modelleri daha iyi, Pokemon modelleri filmdeki hallerine benzeyecek şekilde geliştirilmiş ve çevre detayları geliştirilmiş. Ama bunlar yeterli mi derseniz, değil.

Detective Pikachu Returns inceleme / Switch - 6

Detective Pikachu Returns inceleme / Switch

Pokemon ve karakter modelleri çok güzel gözüküyor, orası kesin. Rhyme City ise hoş gözüküyor ama biraz fazla boş. Çevrede araştırabilecek çok fazla şey yok, görevinizi yaparken dikkatinizin dağılması mümkün değil yani. Şehir orada ve hoş duruyor ama ayrıntılı incelerseniz (dedektif olduğunuzu düşünürsek bu olacak) detayların olmaması dikkat çekiyor. Sadece ana hikayeyi yapınca çok rahatsız etmiyordur belki ama bu çok fazla alan var ve bu boş alanlarda git gel yaparken “boş yere neden loading bekliyorum” diye düşündürttü bana.

Oyun ses ve müzik açısından kötü değil, duyduğum müzikler ya da seslendirme beni pek rahatsız etmedi. Ana akım Pokemon oyunlarından daha fazla seslendirmeye sahip olduğu su götürmez bir gerçek olsa da, oyundaki tüm diyaloglar seslendirilmiş değil. Mevcut seslendirme ise yine Japonca’da bir nebze daha iyi ama İngilizce sesler de rahatsız etmeyecek seviyede olmuş.. Müziklerin kendisi ise iyi ama akılda kalıcı bir melodi yok.

Detective Pikachu Returns inceleme / Switch - 7

Detective Pikachu Returns inceleme / Switch

Oyunun Nintendo Switch performansı gayet iyi, zaten o kadar zorlayıcı bir oyun değil. Bölümler arası yükleme ekranları çok uzun olmasa bile, kimi zaman birden fazla ekranı geçerken huzursuz edebiliyor. Hem el hem de dock modunda oynadığım oyun, ikisinde de gayet iyi gözüküyor.

Dava Çözüldü!

Detective Pikachu Returns, “E” derecelendirilmesi ile, herkesin oynaması için çıkmış bir oyun ve bunun hakkını kesinlikle veriyor. Nintendo Switch’in taşınabilirliği sağolsun, oyunu genellikle dışarıda oynadım ve keyifli bir macera tecrübe etme şansım oldu. Oyunun daha dolu içeriği olmasını ya da daha zorlayıcı araştırma kısımlarına sahip olmasını çok isterdim, ne yazık ki bunu bulamadım.

Detective Pikachu Returns inceleme / Switch - 8

Detective Pikachu Returns inceleme / Switch

Detective Pikachu Returns hangi oyuncular için iyi? Oyun boyu bunu düşündüm, oyun gayet eğlenceli ama yalnızca filmi izlemiş birisi “hadi kaldığımız yerden devam edelim” diyerek bu oyuna girip keyif alabilir mi? Filmin oyunun hikayesindeki bazı kısımların altını doldurması “ben bunu biliyordum zaten” dedirten sahnelere sebep oluyor ama sürekli olan bir şey değil. Bazı bildiklerinizi de tamamen unutmanız gerekiyor.

Bu oyun Pokemon sevenler, Detective Pikachu oyununu oynamış olanlar, filmini izlemiş olanlar ve İngilizce bilen daha ufak yaştaki oyuncular için gayet iyi. Pokemon dünyasını daha yakından görüyor, günlük hayatlarına dair doğru düzgün bir fikir ediniyorsunuz. Pokemonların kendi aralarındaki diyalogları ile eğleniyor ve keyifli vakit geçiriyorsunuz. Daha ayrıntılı bir dedektiflik oyunu isteyen, mekanikleri hakkıyla kullanıp, başarısız olduğunda belli bir ceza sistemi ile karşılaşmak isteyen oyunculara ise bu oyunu önermiyorum.

Detective Pikachu Returns inceleme / Switch - 9

Detective Pikachu Returns inceleme / Switch

Nintendo Store üzerinden 50 dolar fiyat etiketi ile satılan Detective Pikachu Returns size 12 - 14 saatlik keyifli bir macera sunuyor. Daha küçük yaştaki oyunculara da tavsiye edebileceğim bir oyun olmasına rağmen, dil seçenekleri arasında Türkçe olmaması bu tavsiyemin önüne geçiyor.

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 5.11.2024 18:21
Kalan Karakter: 300 Gönder
Detective Pikachu Returns
İlginizi Çekebilir