Ve ram teknolojisinde yeni bir standart do?uyor. Peki nedir bu standart nasyl bir avantaj sa?lyyor özellikleri nelerdir, SDRAM’dan üstünlükleri nelelerdir gibi sorulara yanyt aramaya ba?layalym.
Yüksek performans, daha fazla hız ve yüksek bant genişliği işte bütün bu özellikleri bir arada sunan en yeni hafıza mimarisi DDR (Double Data Rate). Eski hafıza mimarilerinde, veri iki yönlü saat vuruşunun sadece bir anında veri aktarılıyordu. DDR sisteminde ise saat vuruşunun iki anında da veri aktarımı yapılacak, diğer bir değişle PC133 hafıza sisteminin hızı ikiye katlanarak 266MHz’a hıza ulaştırılmış olacak. DDR teknolojisinin üretimindeki başlıca nedenler arasında yüksek performans ve veri iletişimi isteyen , 3D, Video ve Internet uygulamalarında yüksek hız sunmak için gerekli bant genişliğini sunmak, Fiyat performans mukayesesi yapıldığında ise eski SDRAM teknolojisinden daha avantajlı bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Bu mimarinin ülkemizdeki ilk örnekleri piyasadaki yerini yavaş yavaş almaya ana kartların dizaynlarındaki hakimeyetini kurmaya başladı. İlk Örnekleri AMD teknolojisini destekleyen anakartlarda görüldü, (örneğin : Epox8KHA+ , Asus A7N266, Abit KG7-Raid ve Asus A72266’yı sayabiliriz.) daha sonra İntel destekli ana kartlarda da hızla yerini almaya başladı, (Örneğin : MSI845 Ultra-RU, Azza P4X2-AV ve Asus P4S333 sayabiliriz.)
Peki Bu yeni RAM mimarisini eski mimariden nasıl ayıracağız diye soracak olursak, eski tip SDRAM ile yeni DDR bir birine şekil olarak oldukça benzerlik gösteriyor iki Ramı birbirinden ayıran en önemli özellik yuvaya yerleştirildiği yerde SDRAM’lerde iki adet çentik bulunurken DDR’lerde bir adet çentik bulunuyor. Böylecek iki Ram’ı yanlış yerlere takma sorunuda ortadan kalkmış oluyor. DDR SDRAM’ın sağlamış olduğu bu bant genişliği sayesinde yeni üretilecek grafik işlemciler bu bant genişliğini kullanarak oyun severlere daha değişik animasyon imkanları yeni oyun geliştirici firmalarada değişik tasarım imkanları sağlayacaktır.
Günümüzde DDR kullanan sistemler AMD 761 Tabanlı sistemler fakat diğre çip üreticilerininde kısa sürede DDR uyumlu Cpu üretecekleri düşünülmektedir.
Kullanıcılar yeni teknoloji almayı düşündüklerinde alternatifler arasına DDR’yi kullanmayı almaları için hangi sebepler var sorusuna söyle cevap verebiliriz. Öncelikle her alanda bu teknolojinin daha iyi performans veriyor olmasını söyleyebiliriz, bu yeni platform sistem genelinde % 10’a yakın performans artışı sağlayabilmektedir, SDRAM’a oranla hafıza verimliliği açısından %10 daha avantajlı olması ve yeni teknolojilerde yeni standart olarak yerini alabilecek olması da göz önünde bulunurulacak sebeplerdendir. Yani şimdilerde SDRAM teknolojisine yatırım yapılması ileride bir update ihtimalini göstermektedir. Diğer ve kullanıcı için önemli unsurlardan birisi ise fiyat performans oranının yüksek olmasıdır. Bizden sadece hatırlatması tabi son karar yine satınalacak kişilerin.
Birde birbirlerine çok yakın bu iki mimari aynı anakartlarda kullanılabilir mi diye merak edenler için, cevap evet fakat, anakartın DDR teknolojili yeni kart olması koşuluyla tabi (örneklerini yukarıda vermiştik), görüntü olarak birbirlerine benzemelerine karşın birçok farklılıkları vardır. DDR sinyal kontrolü içinde ekstra birkaç çip gerektirir ve bu yüzden de 184 pindir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, modüllerdeki çentik sayıları farklıdır. Hiçbir kullanıcı, SDRAM modülünü bir DDR hafıza yuvasına, modülü kırmadan takamaz. Ayrıca, iki sistem farklı enerji seviyelerinde çalışırlar. Bu nedenlerden dolayı, sistemler birbirine uyumlu değildir. Bir DDR modülü takmadan önce anakart veya sisteminizin kitapçığını okumak iyi bir fikir olacaktır, Zira ana kartın DDR’yi destekleyip desteklemediğini kontrol etmek gerekir.
Hep daha hızlı ve daha fazla özellik. Oyun dünyası sınır tanımıyor, yani daha aşılacak çok sınırlar var.