Crytek, Star Citizen geliştiricilerine dava açtı...

Hakan Hervenik 14.12.2017 - 10:38
Cloud Imperium Games ve Crytek'in arası kötü.

Crytek, Star Citizen'ın geliştiricisi Cloud Imperium Games'e CryEngine yüzünden dava açtı. Davanın sebebi ise Crytek, kendi oyun motoru olan CryEngine'i Cloud Imperium Games'e piyasa fiyatının çok altında vererek Star Citizen içerine oyun motorunun reklamını yapmasını istemiş. Tabi ki bu artık mümkün değil. Çünkü, oyun artık Amazon'un Lumberyard motorunu kullanmakta.

Crytek, Cloud Imperium Games davası

Davaya göre " Davalı firma Crytek'in Star Citizen üzerinde markasını yayınlama hakkının bulunduğunu biliyordu. Bu da Oyun Lisansı Anlaşmasının kritik öğelerinden. Buna rağmen Davalı firmanın kurucularından Chris Roberts, halka açık bir şekilde Crytek'in oyunla alakasını minimuma düşürmek için CryEngine'i Star Engine şeklinde belirtti. Sonrasında ise Davalı firma Oyun Lisans Anlaşmasında yer alan tüm Crytek şartlarını ihmal etmiştir." denilmiş.

Ayrıca, Star Citizen'in tek kişilik modu olan Squadron 42'nin hala CryEngine ile geliştirildiği belirtiliyor. Squadron 42 ise ayrı satılacağı için Cloud Imperium Games tek lisans ile iki oyun geliştirerek, korsan yazılım kullanmış durumuna düşüyor. Konu hakkında açıklama yapan Cloud Imperium Games, "Crytek'in Birleşik Devletler bölge mahkemesine başvurduğunu biliyoruz. Cloud Imperium, CryEngine'i uzun bir süredir kullanmamakta. Bu davada kendimizi savunacağız ve şirketimize verdiği zararı Crytek'ten alacağız." dedi.

Yorumlar 8
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 14:03
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.12.2017 12:05
Çirkeflik yapacağınıza adam akıllı bir Crysis yapsaydınız bu duruma düşmezdiniz. Bir Crysis 1'e, Warhead'e bakın sonra bir de sonrasında çıkmış nanosuitli COD oyunlarına...
MK Okuru
MK Okuru 15.12.2017 16:46
adamlar oyun firması değil yazılım firması oyu yapmak zorunda değiller. crysis teknolojilerini göstermek içindi ki o döneme göre diğer oyunlara göre misli misli her yönden teknolojik devrimleri vardı grafiksel animasyon vs.
MK Okuru
MK Okuru 15.12.2017 08:53
Hakkını savunmak neden çirkeflik olsun? Ben seninle anlaşma yapayım, bir sürü söz vereyim, köprüyü geçtikten sonra nanik yapayım. Sen bana sözümü hatırlatınca da çirkeflik yapma diyeyim, öyle mi?
Kalan Karakter: 300 Gönder
zeknoss
zeknoss 14.12.2017 13:27
Lumberyard bir Cryengine iterasyonu zaten. Aradaki en büyük fark Amazon Web Services altyapısının engine'e yedirilmiş olması (multiplayer oyunlarda gerçek zamanlı veri alışverişinde hazır bir altyapı sunuluyor yani).

Star Citizen'da CryEngine yerine Lumberyard'a geçilmiş olması eğer anlaşmada "Oyun EĞER CryEngine ile yapılırsa reklam yapılacaktır" gibi bir ibare yoksa CryTek'in davasını haksız kılmaz. Başka bir deyişle anlaşma metnini görmek gerek.
MK Okuru
MK Okuru 14.12.2017 20:24
amerikya kendi şirketine kıyak geçecektir.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.12.2017 17:10
Şu Cloud Imperium Games'in adiliğine bak, oyunun tüm kritik geliştirme sürecini Cry Engine ile bitirip sonra Crytek'in yaptığı kıyağı ihlal edip yine bir Cry Engine türevi Lumberyard'a port edip kara geçmeyi planlamışlar. Bu resmen şerefsizliktir.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.12.2017 11:45
amerikya kendi şirketini korur, crytek zor kazanır.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Crytek, Star Citizen geliştiricilerine dava açtı
İlginizi Çekebilir