Computex 2012'den bir derleme

Merlinin Kazanı 18.06.2012 - 15:24
Teknolojinin kalbinden sizlere
Bir Computex fuarını daha gerimizde bırakırken bu sene Taywan'da yine birbinden güzel PC bileşenleri, kasalar, notebook ve tabletler gördük.

Fuar her ne kadar dünyanın bir ucu Tayvan'da da olsa firmalar yine bu seneki Computex'i es geçmedi. Her ne kadar katılımcıların çoğu Tayvan ya da çevre ülke firmaları olsa da Microsoft, Intel, AMD gibi teknoloji dünyasının duayenleri de her sene olduğu gibi bu sene de Computex 2012'de boy gösterdi.

Gigabyte fuarda dünyanın en hafif ultrabook’unu tanıtarak bir anda gözleri üzerine çekmeyi başardı. Gigabyte X11 adlı bu ultrabook’un ağırlığı sadece 975 gram. Bu da yoğun iş temposunda koşuştururken yanınızda taşımayı oldukça uygun bir hale getiriyor. Üstelik ince yapısı ve 11 inçlik ekranı ile de kolay kullanım sağlayan X11 karbon fiber malzeme ile üretilmiş.



Öte yandan firmanın bir yeni ürünü de Gigabyte U2442 Extreme Ultabook. İçerisinde yeni nesil Ivy Bridge işlemci barındıran bu cihazda hem 1TB'lık HDD hem de 128 GB'lık SSD bulunuyor.

Intel ultrabook’lar için bastırırken en büyük rakibi AMD’nin boş durması beklenemezdi. Düzenlediği konferans ile ikinci nesil A serisi işlemcilerini tanıtan AMD, bu işlemcilerin yer alacağı dizüstü bilgisayarları güzel mankenlerin ellerinde sıra sıra dizdi. Trinity kod adlı yeni A serisi işlemciler masaüstü ve dizüstü platormlarında yer alacak. Özellikle dizüstü konusuna öncelik veren AMD, Intel’in ultrabook’larına rakip olarak Ultrathin adını verdiği yeni sınıfı tanıttı. İnce ve taşınabilir olan bu modeller, uzun pil ömrü ve grafik performansı ile epey iddialı. Piyasaya sürülecek modeller, iddia edilen uzun pil ömrü ve oyun performansını gösterirse Intel ultrabook’ların işinin zor olduğunu söyleyebiliriz.

Ülkemizde genellikle anakart alanında isim yapmış olan Gigabyte oyunculara yönelik araçlarda da iddialı. Aivia adı altında üretilen fare ve klavyeler yenilikçi anlayışın odaklandığı ürünler olarak gözümüze çarpıyor.



Elbette bunun yanında firmanın ekran kartları da ayrı bir öneme sahip. Gigabyte bu sene özellikle iki zıt mekaniğe sahip ekran kartı ile ilgi çekiyor. Bunlardan bir tanesi Super Overclock GTX 680 ekran kartı ve ikincisi ise AMD Radeon HD 6770. Bu iki ürünün zıtlıklarına gelecek olursak N680SO’da tam beş adet fan bulunurken R677SL’de hiç fan bulunmuyor.  


Fuarada laptopları ile ilgi toplayan bir diğer firma ise MSI'dı. Ülkemizde de özellikle oyuncu laptopları ile dikkat çeken MSI'ın bu sene en büyük kozu "Dünyanın en güçlü laptop'u" olduğunu iddia ettikleri GT70. Bu canavarın ardından ise GE70 ve GE60 modelleri geliyor. Görüntü kalitesinde hiçbir değişme olmayan GE serisinde yine full HD özellik mevcut.  Üstelik fiyat bakımından daha uygun olduğu söylenen GE serisinde yine de 8-12 ve 16 GB bellekli seçenekleri bulunacak. Intel konfigürasyonlarının yanında AMD konfigürasyonuna sahip bir oyuncu laptop’u da mevcut. Trinity işlemciye sahip dizüstünde 7970M ekran kartı ve yine 2 SSD’li RAID 0 depolama alanı mevcut.


Elbette bir de firmanın hem tablet hem de ultrabook olan Slider S20 idi. Bu alternatif seçenekli yeni cihaz kullanıcılarına epey bir kolaylık sağlayacak gibi. Üçüncü nesil Core işlemcisi bulunan bu cihaz tasarım bakımından da istendiği anda ultrabook, istendiği anda tablet olarak kullanılabiliyor. Windows 8 için hazır olan ürün pazara oldukça sağlam gireceğe benziyor.

Computex 2012'den bir derleme
Ekran kartları demişken Powercolor'ı da es geçmek olmaz. AMD tabalı ekrankartlarında ülkemizde de oldukça tutulan firma bu sene şeytanı makinalarımıza taşıyor. 7970 ekran kartı ile bizlere sunacakları Devil 13 gerek tasarımı gerek sunduğu performansı hatta kutusu ile göz kamaştırıcı. Diğer yandan Vortex II serisinin devamı ve yeni nesil Vortex III'ün ilk prototiplerini de bu sene bizlere tanıttı.




Bu ana ürünlerin yanında Computex 2012’de birçok kasa, SSD, bellek gibi PC bileşenlerini de bulmak mümkündü. Transcend’in endüstriyel SD kartları, Cooler Master’ın geniş hacimli yırtıcı kasaları, Thermaltake’in birbirinden şık tasarımlı oyuncu kulaklıkları da fuar alanını neşelendirdi. Öte yandan PC’ye bağlanmış bir Kinect ve Windows Phone 7 modelleri ile Microsoft da hak ettiği ilgiyi bu yıl ki fuarda da gördü.

Computex 2013'ü şimdiden merakla bekliyoruz.
Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 20.04.2024 17:20
Kalan Karakter: 300 Gönder
Computex 2012'den bir derleme
İlginizi Çekebilir