1/2

Captain America: Civil War

Ersin Kılıç 4.05.2016 - 17:46
Filmi izledik, yorumladık!
Altın Çağ, Gümüş Çağ ve Bronz Çağ gibi çizgi roman dünyasının çok keskin dönüş yaptığı anlara tanıklık eden şanslı okurlarımız var mı bilmiyorum ama bu gibi keskin dönüşleri yıllar sonra okuduğunuz da bile şaşırabiliyorsunuz. Belli bir rolantide giden hikayeler keskin bir viraj ile öyle bir hal alıyor ki tam da uyuklamaya başladığınız anda yüzünüze çok sert bir tokat gibi vurabiliyor. İşte Çizgi Roman dünyasının az önce saydığım bu dönüşleri ne kadar önemliyse, Civil War hikayesi de en az o kadar önemli bir yere sahip.

Öncelikle Civil War filmine girmeden evvel tabi ki olayın çizgi roman evresine değinmek lazım. Zira Marvel, Sinematik Evreni'ne uyarlamalarda çok önemli değişiklikler ile karşımıza çıkabiliyor. Hem hikayelerde hem de buna bağlı olarak lisansını elinde bulundurduğu karakterlerde bazı değişimler görebiliyoruz ki bunun en önemli örneklerinden birisi de Örümcek Adam'dır. Normalde hakları Sony'de olan karakter için Marvel ve Sony tarafı özel bir anlaşmaya imza atmıştı. Neyse sözü fazla uzatmadan çizgi roman versiyonuna ufaktan değinelim.

Captain America: Civil War
İlk olarak 2006 yılında karşımıza çıkan Civil War, Marvel'ın önemli serilerini etkileyen ve firmanın 2006 - 2007 yılları arasında devam eden en büyük olaylarından (event) birisi. Mark Miller tarafından kaleme alınan ve Steve McNiven'ın o güzel çizimlerine tanıklık ettiğimiz Civil War, her anlamda çizgi roman dünyasına damga vuran serilerden birisi olmuştur. Öncelikle giriş, gelişme ve sonuç ilişkisinin bu seride ne kadar güzel işlendiğini görmekteyiz. Siyasi yönünün bu kadar ağır olması ama buna karşın hiçbir zaman kahramanlar arasındaki ideolojilerin önüne geçmemesi, bu serinin en beğendiğim noktalarından sadece birini oluşturuyor. Peki ama nedir bu Civil War'ın olayı?

Marvel Evreni ağır toplar diyebileceğimiz süper kahramanlar dışında daha yerel çalışan ya da sokak kahramanları da diyebileceğimiz oldukça geniş bir yelpazeye sahip. İşte The New Warriors ekibinin TV şovu olarak kahramanlıklarını sergilediği bir canlı yayında yaşananlar, koca bir evreni etkileyecek olan bombanın fitilini de ateşliyor. Yerel bir okulun havaya uçması ile sonuçlanan olaylar silsilesi, halkın da galyana gelmesi ile Amerikan hükümetini harekete geçiriyor ve ortaya Süperlerin Sicil Kaydı ortaya çıkıyor. Bu kanuna göre tüm kahramanlar Amerikan hükümetine kayıtlı olacak, bir diğer anlamda sabah sekiz akşam beş hesabı devletin memuru gibi çalışacaklardır. Tabi bunun yanı sıra çoğu kahramana ters düşen gizlilik unsurunun da ortadan kalkma durumu söz konusu.

Captain America: Civil War
Burada oturup çizgi romanı uzun uzadıya anlatacak değilim. Kısaca onaylanan bu yasa tasarısı yaşanan bazı olayların da etkisiyle süper kahramanları da ikiye böler. Iron Man'ın başı çektiği bir grup, Shield gücünü de arkasına alarak tasarıyı desteklerken, Captain America'nın başı çektiği grup ise bu tasarıya karşı çıkarak yer altına çekilir. Hem ana seride hem de bu noktaya gelinen diğer seriler de Civil War o kadar güzel işlenir ki özellikle doğurduğu sonuçlar her iki taraf için de ağır olur.