Sosyal medya hesaplarınızdan tarayıcılarınıza bulaşan virüsleri bir kenara bıraktığımızda, devletlerin gizli kurumları tarafından geliştirilen ve neredeyse savaş sebebi sayılabilecek büyük virüslerin olduğu bir internet ortamında geziyoruz. Büyük şirketlere geri döndürülmesi zor sıkıntılar yaşatan bu virüslerden bir tanesi ise Çernobil virüsü adını alarak internet tarihinde yerini edindi. Şimdiye kadar büyük firmalara toplamda 250 milyon dolarlık zarar verebilen bu virüs, SomeOrdinaryGamers isimli YouTube kanalı tarafından incelendi. Mutahar adındaki YouTuber, bilgisayarına Windows 98 yüklü bir sanal makine kurdu ve bilerek bu sanal makineye Çernobil virüsünü enjekte etti. Bilgisayara iki aşamalı hasar veren Çernobil virüsü, YouTuber'ın söylediğine göre bulaştığı ilk anda sistemlerde klasik mavi ekran hatasını çıkartıyor.
Daha sonrasında ise BIOS'a zarar veren Çernobil virüsü, bu sayede anakartları kullanılmaz hale bile getirebiliyor. Ancak BIOS'a zarar vermek için ilk olarak harddiske bulaşan bu virüs, Mutahar'a göre harddisklerde de geri dönülemez zararlara yol açabiliyor. İkinci aşamadaysa virüs, diskin başlangıcından itibaren 512 ve 2048 arasında bulunan sektörlerin silinmesine sebep oluyor. Fakat Çernobil virüsünün sadece eski Windows sürümlerinde harddisklere erişebildiğini belirtelim. Çernobil virüsünün Windows XP ve sonrasında verdiği hasar, eski sistemlere verdiği hasardan daha küçük. Ayrıca Mutahar, virüsün Win-EXE yapısında olduğunu ve DOS olarak çalışan bilgisayarlarda bu sebepten dolayı etkili olmadığını belirtiliyor.
Eğer siz de Çernobil virüsünü deneyimlemek isterseniz interenet üzerinde kaynak kodlarını kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Fakat Mutahar'ın yaptığı gibi virüsü sanal bir makineye yüklemeyi unutmayın.