Yapay zekaların gelişimi insanlar kadar büyük şirketlerin de yavaş yavaş korkmasına sebep oluyor. Hatırlayacağınız üzere geride bıraktığımız haftalarda Facebook'un yatırımı ile geliştirilen yapay zekalar, daha önceden var olmamış bir dil bularak kendi aralarında insanların anlayamayacağı bir şekilde iletişim kurmaya başlamıştı. Geliştiriciler kontrolcü kaybettikleri için yapay zekaların fişlerini çekmek zorunda kalmışlardı. Şimdi ise Intel, Loihi adını verdiği yeni çip sayesinde insan beynini taklit eden bir yapay zeka üzerinde çalışmalarına başladı.
Söylenenlere göre bu teknoloji, bildiğimiz yazılımlar gibi belirli bir sıraya veya kodların tetikleyeceği komutlara göre çalışmıyor. Spiking Neurons adını alan bu teknoloji, insan beyninde yer alan nöronlar gibi her türlü komutu duruma göre tetikleyebilme özelliğine sahip. Yani yapay zekayı harekete geçirmek için dış taraftan herhangi bir müdahale gerekmiyor. Böylelikle Intel'in geliştirdiği yapay zekayı, aynı insan beyninin çalışma prensibine benzetebiliriz.
Loihi adını alan bu çip içerisinde 130 milyon simule edilmiş sentetik bağlantı sağlayan nöron yer almakta. Intel'e göre yeni geliştirilen teknoloji, yapay zekaların öğrenme hızını da oldukça yükseltecek. Hatta bu çipler bir donanıma ile ilişkilendirilirse, daha önceden hafızasına kodlanmamış bilgileri öğrenebiliyor. Ortaya konulan senaryo oldukça korku verici olabilir. Ancak yapay zeka kontrol altına alındığında endüstri ve üretimin her alanında hızlı bir gelişme yaşanacağını söyleyebiliriz.