1/3

American Conquest

Ulaş Çöğendezoğlu 3.06.2010 - 12:31
Amerikan rüyasinın nereden başladığını öğrenmek ister misiniz?
Platformlar PC, PC
American Conquest
Merlin Puanı 80
Artılar -
Eksiler -

Cossacks’ın yaratıcılarından, aynı ekranda bol karakter motorunun dizayncılarından yeni bir epik hikayenin oyunu geldi. Bir kıtanın fethi, bir çoklu milletin varoluş hikayesi, bir savaşın hem de çok kanlı bir savaşın yaşamı doğurduğu bir hikaye. 1492’de başlayan ve süregeldiği 300 yıllık bütün süre boyunca altından tonla ırkın, milletin cesetlerinin aktığı bir hikaye. Christopher Columbus’un coğrafya adına ilerleyip, istemeden başlattığı bir hikaye. 

Amerika’nın hikayesi

Önümüzde 8 farklı hikayeye ait 42 bölümlük dev bir oyun duruyor. Üstelik de bu işte başarılı olmasına birkaç adım var. Adımları sonra saklayalım, oyuna ilk bakışımıza geçelim.

Çok alışılmış olmakla birlikte, ilk önce grafiklere girelim hemen. Cossacks oynayanlar grafiklere hemen alışacaklardır. Aynı grafik motoru, aynı kaplamalar vesaire. Ama alışmadığınız bir konu var. Aynı ekranda 16000 farklı karakter görüntüleyebilme yeteneği. Gözünüzü açın, açık kaldıysa da hafiften kapatın ama işte bu gerçek. Aynı anda savaşan askerler, köylüler, ateş açmış olan gemiler, okçular, atlılar düşünün. Tek ekranda, üç boyutlu bir yüzey üzerinde ve acımasız sistem gereksinimleri olmadan. İnanılmaz bir sunum gibi görünse bile, kendi sistemimde dediklerini yaptıklarına şahit oldum. Daha ilk bölümde bile, yavaşlama olmaksızın aynı ekrana yüz, yüz elli civarı adam sığdığını gördükten sonra zaten başarılı olduğunu anladım. Neyse ki gruplaştırabilme özelliği var da millet birbirine karışmıyor. Bununla birlikte her birimden tek kişiye çift tıklamanız da o birimlerin tamamını seçtiriyor, bu da güzel bir eklenti. Bununla birlikte oyunun sahip olduğu yakınlaştır/uzaklaştır (zoom) özelliği sayesinde, ne arka fon ne de karakter grafikleri bozulmadan oyunun içine doğru ilerleyebilirsiniz.

Oyunda birbirinden farklı 12 ırk ve hemen her ırka ait toplam 100 kadar farklı birim mevcut. Bu birimler gerçek bir ordu baz alınarak yapıldığından, askerlerin dışında davulcular, köleler gibi ara kimliklerde görmek mümkün.

Hepsinin haricinde, haritalarımızın büyüklüğü 32*32 ve çözünürlük 1024*768. yani inanılmaz güzellikte arka fonlarla karşılaşacağınızı unutmayın. İki boyutlu ön çizimlerin ilk defa arka fona bu kadar iyi oturduğunu söylemek lazım. Daha önceki Age Of Kings, Age Of Mythology, Cossacks, Zoombinis oyunlarda gördüğümüz aldatmaca üç boyutlu grafiklerin elinden kurtulmuşuz yani. İki boyutlu nesneye gölge koyup da grafikleri içeri göçmüş gibi gösteren zihniyeti de ayriyeten esefle kınarım bu vesileyle. Saçmalamakta bazen sınır tanınmıyor.

Oyunda oynayabileceğiniz ırkları ufak bir ara not olarak girelim grafikleri anlattıktan sonra. El altındaki ülkelerimiz iki güç halinde sunuluyor; Avrupalılar ve yerliler. Avrupalıları oluşturanlar İngiltere, İspanya, Fransa, (kolonistlerin kurduğu) Amerika. Yerlilerin serisi ise İknalar, Mayalılar, Aztekler, Siyular, Huronlar, Delawareliler, Meksika yerlileri ve Kuzey Amerikalı Mohavk kabilesi olarak oluşuyor.

Peki tek karşılaşacağımız ırklar ve savaşları mı? Değil elbette, tarım ile uğraşıp askerlerinizi beslemeniz lazım, gemileri yönetmeniz lazım, diplomasi yapmanız lazım. Oyun bu bakımdan bilindik yöntemleri geliştirip bize sunduğu için de ayrı bir başarı puanını hak ediyor açıkçası.