Roblox Türkiye'de Yasaklandı

Tunay Şahin 8.08.2024 - 00:37
Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması sebebiyle Roblox yasaklandı.

Çocuk istismarına sebep olduğu gerekçesiyle Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Roblox yasaklandı. Her ne kadar yasağın her türlüsüne karşı olsak da Roblox'ta gerçekleşen bu durumlar uzun zamandır biliniyordu. Bugüne kadar basına yansıyan ya da yansımayan sayısız haberden sonra, önlem alınmış olması önemli bir gelişme. Umarız oyunun yeniden açılabilmesi için gerekli düzenlemeler, geliştirici Roblox Corporation tarafından hızlıca bir çözüme ulaştırılır.

Çocuk İstismarı Sebebiyle Roblox Yasaklandı

Roblox'un yarattığı tek sıkıntı taciz problemi değil. Şikayet Var sayfasına gelen mesajlara baktığımızda bir çok farklı şikayeti de görebiliyoruz. Bu durumda en büyük sıkıntıyı yaşayanlar ise oyuna çok fazla para yatıranlar oldu. Para iadesinin ya da Roblox'a getirilen erişim yasağının kaldırılıp kaldırılmayacağını merak ediyorlar.

Roblox Yasaklandı

İlginizi Çekebilir: Çocukların oynadığı Roblox isimli oyunda cinsellik skandalı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından X üzerinden yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması sebebiyle Roblox isimli oyun platformuna ve uygulama marketlerindeki linklerine, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”da belirtilen hususlar çerçevesinde Adana 6. Sulh Ceza Hakimliğince erişim engeli getirilmiştir.

Unutulmamalıdır ki Türkiye Cumhuriyeti, bir Hukuk Devletidir. Devletimiz, Anayasamıza göre çocuklarımızın korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. 

Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın üstün yararının gözetilmesi, onların korunması ve desteklenmesi herkesin görevidir. 

Türkiye, dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden, teknolojiyi en iyi şekilde kullanan ülkelerin başında gelmektedir. Ancak teknolojinin olumsuz yönde kullanılması asla kabul edilemez. 

Ülkemizin ve milletimizin geleceğini düşünen, sorumluluk makamında bulunan herkesin çocuklarımızı hedef alan bu tür durumlara karşı hassasiyetle yaklaşması, popülist ve sorumsuz söylemlerden uzak durması gerekir.

Toplumsal yapımıza dinamit koymaya yönelik girişimlere, çocukların istismarına, şiddete teşvik edilmesine, her biri birer cevher olan evlatlarımızın gelişimini olumsuz yönde etkileyecek faaliyetlere asla müsaade edilmeyecektir."

Yorumlar 21
MK Okuru
MK Okuru 10.09.2024 15:35
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.08.2024 14:27
Cinsel içerikli oyunlar yüzünden Steam yasaklanırsa ne yaparsınız acaba diyen aklı evveller, zaten Steam de yasaklı oyunlar var, üstelik steam roblox gibi sapık bir platform değil dikkatli kullanırsan. Filtreyi aktif edersen karşına cinsel içerik bile gelmiyor. Devletimiz doğru bir karar vermiştir.
MK Okuru
MK Okuru 14.08.2024 05:55
Ayrıca belki şöyle de düşünebilirsin, Steam 20 yıldır hizmet veriyor, demek ki hesabı yok ve bir tane bile oyun satın almamış faydasız korsancı.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.08.2024 12:31
darısı steam ve epic başına.video oyunları hayatımı kararttı.işsizim iş bulamıyorum.tanıdık vasıtasıyla gittiğim işe dahi giremedim.halbuki zamanımı böyle şeylerle vakit kaybetmektense asgari ücret dahi olsa işe gitmeliydim.şimdi cv boş herkes deneyim istiyor.iş olmayınca kız arkadaşta olmuyor
MK Okuru
MK Okuru 11.08.2024 19:24
Burada ne işin var o zaman :D
MK Okuru
MK Okuru 11.08.2024 14:28
Ne alaka ya :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
omrkcmn
omrkcmn 8.08.2024 08:27
Bu yasağın eleştirilecek bir tarafı yok. İlk defa doğru karar verildi. Ana babalar salmış çocukları çayıra ne yaptıkları belli değil. Sapığın tekinin çocuklara her türlü sapıklığı yapabileceği bir oyundu şu zımbırtı. Çocuğun adresini bile isteyip daha kötü sonuçlara gidebilecek bir yapısı var. Küfürlerde cabası.
MK Okuru
MK Okuru 9.08.2024 18:07
15:25 Engellemeleri için bir gerekçe yok, bu platformlarda oyun satıyorlar. Bu platformlarda bulunan, zararlı olduğunu düşündükleri oyun ve diğer içeriklere erişimi engelleyebilirler. Steam zaten yayınlamadan önce kontrol ediyor, yaş sınırı atıyor ya da yayınlamıyor, PSNW aynı şekilde çalışıyordur.
MK Okuru
MK Okuru 9.08.2024 17:57
Robloxun kapatıldığına çok sevindim zira benim yavrucak ikide bir roblox parası al baba deyip duruyordu,bir gün bir bakayım dedim bu robloxta ne yapılır diye. Gördüm ki GTA'daki lâ*net kulüplerden farkı yok.Ayrıca roblox ve instagram aracığılıyla aklınıza gelebilecek her türlü ah*laksızlık yapılıyor
MK Okuru
MK Okuru 9.08.2024 15:25
16:36 Yani steam ve PSNW gibi platformları engelleyemezler mi diyorsun?
MK Okuru
MK Okuru 8.08.2024 16:36
Steam, PSNW bir oyun değil, bunlar birçok farklı şirketin oyununu barındıran satış platformları. 13 yaş üzeri kullanıcı üye olabiliyor ve +18, +21 yaş sınırı olan içerikleri görüntüleyemiyorlar. Bağlı oldukları devletler Türkiye dahil, bunun gibi zararlı içerikli oyunları engelleme yetkisine sahip.
MK Okuru
MK Okuru 8.08.2024 15:17
instgram kapatılınca ilk iyi yorumu ben yazacağım merak etme
MK Okuru
MK Okuru 8.08.2024 11:58
Yarın cinsel içerikli oyunlar nedeniyle Steam'i de yasakladıklarında aynı şeyleri söyleyebilecek misin bakalım. Ülke böyle her şeyi yasaklayarak yönetilmez, çocuğunu zararlı içeriklerden koruması gereken ebeveynleridir. Youtube da kötü içerik dolu ne yapalım komple her şeyi yasaklayalım mı?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.08.2024 18:44
Devletinin yanındaymış. Hükümet devlet değildir. Devlet okullardır, karakollardır, kışlalardır. adliyelerdir, devlet Anayasadır.
MK Okuru
MK Okuru 8.08.2024 22:08
Cevher demiş sana, and olsun senin için yaptık demiş. Oyuna erişim değil ama bu uygulama marketindeki sakıncalı içerikler engellenebilirdi. Demek ki karşı taraf kaele almamış, belki uğraşmak istememiş, dolayısıyla oyuna erişimi engellemek dışında yapacak başka bir şey kalmamış olabilir.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.08.2024 09:07
devletimin yanındayım, çocuklarımızın ahlakını bozan bu oyunumsundan kurtardığı için devletimize minnettarız.
MK Okuru
MK Okuru 8.08.2024 18:07
13:39 devletimizin her zaman her daim yanında olacağız. steam, playsteyşın Türk'ün kurallarına uymayacak ise ülkemizde de yeri yoktur.
MK Okuru
MK Okuru 8.08.2024 13:39
Yakında steam, hatta playstation network gidince de devletinin yanında mı olcaksın merak ediyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Roblox Yasaklandı
İlginizi Çekebilir