Life of Delta inceleme yazısından son günlerde daha da artan bir hevesle bağımsız geliştiricilerin oyunlarına göz atıyorum. Bağımsız yapımlar ilk söz konusu olmaya başladığında çıkan oyunların bir çoğu beni etkilemiyordu. Nedense bağımsız oyun adı altında önümüze koanan yapımların tamamı 2D, Pixel Art grafiklerle önümüze konuyor ve oynamamız bekleniyordu. Elbette bunu yermek için söylemiyorum ancak tarzım olmadığını biraz geç de olsa öğrendim.
Life of Delta da bu bağımsız oyunlardan biri. Airo Games tarafından geliştirilip, Daedalic Entertainment tarafından yayınlandı. Daedalic yakın zamanda incelediğim Children of Silentown oyununda da hatırlayacaksınız. Bence, geçtiğimiz son birkaç yılda bağımsız geliştiricilerin oyunlarını dağıtan önemli firmalardan biri haline geldi. Life of Delta da aynı firma tarafından dağıtılıyor.
Point and Click türünde olan yapım, Büyük Savaş'tan sonra nerede ise yok edilen tüm insanlığın yerini alan robotları konu alıyor. Savaşın sonunda hayatta kalanlar, uzun bir nükleer serpintiden doğan çürüyen hizmet robotları ve insansı kertenkelelerdir.
Hikayemiz de burada başlıyor. Küçük bir hizmet robotu asidik sıvıda ayrıştırılacakken onu Joe isimli bir insan kurtarıyor ve korumasına alıyor. Ancak bu suçun da bir bedeli var ve birgün onu saklandığı yerden alıp mega şehire cezalandırmak için diğer robotlar tarafından götürülüyor. Tek başına kalan Delta, onun için yapılan iyiliği unutmuyor ve dostunu kurtabilmek için yollara koyuluyor.
Ancak çıktığı yolda ulaşması gereken şehir onun boyut ve türündeki robotlar için son derece tehlikelidir. Geçmesi gereken birçok engel bulunuyor. Bunlardan biri de uçsuz bucaksız, tehlikelerle dolu çöl. Oraya ulaşabilmesi için diğer robotlardan yardım alması gerekiyor olsa da önce onların sorunlarını çözmeli ve deyim yerinde ise hepsini işlevsel hale getirmelidir.
Life of Delta'nın ana mekanikleri bilmece çözme, parçaları bir araya getirme üzerine kurulu. Örneğin çölü geçebilmemiz için gereken hava taşıtını çalıştırmamız gerekiyor ve bunun için de toplamamız gereken eksik parçalar, tamir edilmesi gereken devreler bulunuyor. Tüm bu parçaları toplamaya çalışırken birçok yeni robotla da tanışıyoruz. Bu robotların hepsi dost olmasa da tatlı dilimiz ve becerikliliğimiz sayesinde onların ihtiyaçlarını karşılarken, kendi yolumuzda da ilerliyoruz.
Çözülmesi gereken her sorun için farklı türde bir bilmece yapısı oluşturulmuş. Kiminde devreleri tamamlayıp akımın geçmesini sağlarken, kiminde de bir kimyagerin elindeki malzemeler ile bir çöl ineğini iyileştirmesine yardımcı oluyoruz.
Olay örgüsü birbirine bağlı gelişiyor. Bir robotun sorununu çözüp ihtiyacımız olan parçaya ulaşabilmek için başka bir robottan yardım almamız gerekiyor. Diğer taraftan daha önce işimizin bittiğini düşündüğümüz bir başkası ile yeniden iletişime geçmemiz de gerekebiliyor. Kısacası tüm bu döngüyü sağlarken de bir nevi robot ekosistemini yeniden işlevsel kılıyoruz.
Unity oyun motoru ile geliştirilen Life of Delta, grafiksel olarak oldukça doyurus olmasının yanı sıra düşük sistemlerde bile oldukça iyi performansla çalışıyor. Benim test ettiğim sistemin bileşenleri biraz eski kalmış olsa da hiç sorun yaşamadan ilerleyebildim. Benim ihtiyacım olmadı ama isterseniz menüden oyunun grafik ayarlarında da optimizasyon gerçekleştirebilirsiniz.
Oyunumuz her ne kadar yok oluşun sonrasındaki bir dünyada son derece renkli grafiklere de sahip ve bu nerede ise hiç sırıtmamış.
Robotların kendine has bir dili var. Onlar konuştukça üstlerinde de İngilizce olarak iletişimlerini okuyabiliyorsunuz. Bunlar oldukça önemli bilgiler verdiği gibi bazen gereksiz konuşmalar da olabiliyor. Yine de taikp etmeniz önemli, çünkü bir bulmacanın eksik parçasını ya da bir sonraki görevinizin içeriğini bu konuşmalardan öğreniyorsunuz. Aynı zamanda altta çalan müzik de ortama girmeniz sağlıyor.
Oyunun temel yapısını oluşturan bulmacalar. Ancak önemli bir sorunu var ki nerede ise birçok bulmacada ne yapmanız gerektiğine dair en ufak fikriniz olmuyor. Karşınıza bir devre çıkıyor ve siz ona, o da size bakıyor. Acaba bir devreyi mi tamamlanız gerekiyor, yoksa arızalı bir parça mı var bilmiyorsunuz. Kimi bulmacalarda kısa bir açıklama olsa da kimi zaman tek yapmanız gereken ekranın çeşitli noktalarına tıklayarak hangi parçaların yerinden oynadığını ya da işlem yapabildiğinizi bulmanız gerekiyor. Bu da bazen ufacık bir parçayı gözden kaçırmanıza sebep olabiliyor ve zorluyor.
Yine de var olan bilgilerinizi kullanarak bir devrede nelerin işlevsel olduğunu düşünürseniz ilerlemenize yardımcı olacaktır. Örneğin işlemcinin çalışması için soğutucuya ihtiyacı olması gibi. Biraz inatçılık edip eninde sonunda bulmacayı çözeceksiniz.
Bölümlerin sonunda boss olmasa da onun yerine alacak en zorlu bulmaca ile karşılaşıyorsunuz. Kimilerini geçebilmem saatimi aldı desem yalan olmaz. İpuçları olsa da onları anlayıp uygulamak pek de kolay olmuyor.
Belirtmem gereken bir önemli husus ise oyun sırasında ayar değiştirmek isterseniz ana menüye dönüyor ve ayarlarınızı yaptığınızda son kayıt noktasından başlıyorsunuz. Bir bulmacayı çözerken "Acaba bilmediğim bir tuş kombinasyonu mu var?" diye ana menüye dönmüştüm. Kontolü sağladıktan sonra "Devam et" tuşuna bastığımda son kayıt noktasına geri döndüğümü ve aradaki tüm adımları kaybettiğimi fark edinde sinirlerim biraz bozulmadı değil. Neyse ki bulmacaları çözmemin üzerinden fazla vakit geçmediği için hepsini kısa sürede yeniden çözerek yoluma devam ettim. Artık menüye tekrar dönmem gerektiğinde önce kayıt ediyorum.
Bu arada oyunu ebeveynler için gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim. Kan ya da vahşet tarzı öğeler içermiyor. Oyuncuyu aklını çalıştırmaya ve sorun çözmeye teşvik ediyor. Ayrıca kimi zaman macera oyunlarının doğasında bulunan araştırmaya da güzel bir detay.
Life of Delta'yı kurduktan sonra 16 saat kesintisiz oynadığımı söylersem sanırım oyunun beni kendine ne kadar bağladığını rahatlıkla açıklamış olurum. Oyunun toplam süresi hakkında net bir bilgi veremiyorum ama türe aşina olsanız bile en azından 20 saatten fazla bir oynanış süresi sunacağından eminim.
Oyun Windows, Mac, Linux ve Switch için 19.99 USD'lik fiyat etiketi ile yayınlandı.