Oynadık! God of War Ragnarok ilk bakış

Ersin Kılıç 21.10.2022 - 16:36
God of War Ragnarok ilk bakış içeriğimizde oynama şansına eriştiğimiz oyunun ilk dakikalarına ve bazı dinamiklerine değiniyoruz.

God of War Ragnarok, şüphesiz bu yılın en çok beklenen yapımlarından birisi. 9 Kasım'da çıkacak olan oyun geçtiğimiz günlerde elimize ulaştı. Her ne kadar inceleme ambargosu için biraz daha beklememiz gerekse de Sony, oldukça erken gönderdiği bu oyun için God of War Ragnarok ilk bakış içeriğine de izin vermiş durumda. 

Biz her ne kadar oyunu saatler boyunca oynamış olsak da bu içeriğimizde ilk birkaç saatlik bölümde sunulanları ambargo kuralları dahilinde size aktaracak ve muhtemelen kafanızdaki birçok soru işaretini de gidermiş olacağız. Şimdi gelin inceleme öncesinde bu güzel yemeğin tadına bakmak için bir kaşık sallayalım.

Oynadık! God of War Ragnarok ilk bakış

God of War Ragnarok ilk bakış

2018 yılında çıkan God of War bildiğiniz gibi önüne geleni acımasızca doğrayan bir karakterin çok farklı bir yönünü göstermişti bizlere. her ne kadar büyük bir maceranın içerisine sürüklenmiş olsak da hikayenin merkezinde hep baba oğul ilişkisi yer alıyordu. Bunu şahane bir şekilde ele alan oyun, benzer ama Atreus'un büyümesi itibari ile farklı tatlar katılan bir yapıya bürünmüş. 

2018 yılında çıkan oyun her anlamda bir yapımın nasıl değişim göstermesi gerektiğini bizlere sunmuştu. God of Ragnarok bu değişimi fazla bozmuyor, yani oyun temel olarak benzer dinamiklere sahip. Fakat hem hikaye genişlemesi hem de yeni dinamikler ile bu yapı üzerine bazı yenilikler inşa edilmiş.

God of War Ragnarok ilk bakış

Oynanış anlamında önceki oyunda olduğu gibi çok radikal bir değişiklik bekleyen oyuncular biraz hayal kırıklığına uğrayabilir. Yani God of War Ragnarok'u oynamaya başladığınızda hele hele ilk oyunun PC sürümünü yeni oynadıysanız çok tanıdık bir yapı ile karşılaşacaksınız. Bu tabi ki oynanışın kötü olduğu anlamına gelmiyor, eklenen yenilikler ile geliştirilmiş özellikle bazı dinamikler ile çok daha eğlenceli bir yapıya bürünmüş. Fakat işin iskeletinde doğal olarak 2018 yılında çıkan oyundaki yapı kullanılmış. 

Hikaye tarafında olaylar tabi ki ilk oyunda da anlatıldığı üzere kaldığı yerden devam ediyor. Atreus, yayınlanan God of War Ragnarok fragmanlarında da görebileceğiniz üzere daha da büyümüş. Bu büyüme karakter duygularına başta olmak üzere oyuna da önemli ölçüde katkı sağlıyor. Kratos'taki değişim ise bu oyunda kendisini daha net çizgiler ile hissettiriyor.

Oynadık! God of War Ragnarok ön inceleme

Atreus ile baba oğul ilişkisi üzerine kurulan bağların bu oyunda nasıl gelişim gösterdiğini daha net bir şekilde görebiliyoruz. Kratos oğlunun büyümesinden dolayı gururlu ama aynı zamanda temkini elden bırakacak kadar rahat değil. Suratı yine turşu satıyor tabi, o kısımda karakterden beklediğimiz tonlamayı yine fazlasıyla buluyoruz.

Zaten oyunun bu yazımızda bahsedeceğimiz ilk birkaç saatlik bölümünde, karakter gelişiminin ne kadar ilerlediği üzerine kurulduğunu söyleyebiliriz. İlk oyunda da gördüğümüz o inişli çıkışlı ilişki bu oyunda da devam ediyor ama bağlar çok daha kuvvetli bir hale gelmiş. Tabi zaman zaman atar gider konularında iki karakterin de işi inada bindirdiğini görebiliyoruz. Zaten bu da oyunun bildiğiniz gibi en keyifli noktalarından birisi ve bu durum ilerde yaşanacaklar konusunda meraklanmanıza sebep oluyor.

God of War Ragnarok ön inceleme

Dövüş kısmında dediğim gibi köklü bir değişim yok. Baltanız ile düşmanları ikiye bölerken Kaos Kılıçları ile daha atik ve hızlı saldırılara devam ediyorsunuz. Her iki silaha da daha oyunun en başından sahip olmak ilk oyunun 2.yarısındaki o zenginliği devam ettirmiş. Kratos, Atreus ile birlikte rakiplerine karşı daha uyumlu bir şekilde savaşıyor. Ayrıca bu sefer etrafla etkileşim biraz daha fazla tutulmuş. Atreus'un ana silahı ok, yay ikilisi olsa da yakın dövüşe girmekten kaçırmıyor. Sizin zayıflattığınız ya da sersemlettiğiniz düşmanları n işini bıçakla bitirebiliyor.

Dövüş sisteminde tabi karakter gelişimi ile birlikte daha fazla detay ortaya çıkıyor. İlk oyundan aşina olduğumuz Runik saldırılar dışında özel vuruşların sayısı arttırılmış. Baltamızı çağırdığımız üçgen tuşu, bu oyundaki dövüş sisteminde daha efektif bir şekilde kullanılıyor. Tabi yine baltayı bu tuşla çağırıyoruz ama özel saldırılarda da farklı kombinasyonlarda kullanıyoruz. mesela Kaos Bıçaklarında basılı tuttuğunuzda Kratos bıçakları bir tesbih gibi sallıyor ve ucunun alev almasını sağlayabiliyor. 

God of War Ragnarok oynadık

Tabi bunu yapmamızın asıl sebebi element hasarından faydalanabilmek. Yani buzul bir düşmana bu şekilde daldığınızda daha fazla hasar vermiş oluyorsunuz. ya da aynı şekilde baltanızda bu yeteneği kullandığınızda ucunu donduruyor ve rakiplerinizin donmasını sağlıyorsunuz. Aynı şekilde donan rakiplere hızlı geçiş yapıp Kaos Bıçakları ile dalınca doğal olarak verdiğiniz hasar da artmış oluyor. Ayrıca dövüş sistemi eklenen platform ve çevre etkileri ile biraz daha zenginleştirilmiş. Yani yukarda yer alan bi çıkıntıdan rakibin kafasına atlayabiliyor ya da savaş alanındaki bir kütüğü, kayayı rakibinizin kafasına kafasına vurabiliyorsunuz.

Kombo sistemi aslında yine bu dövüş olayının merkezinde yatıyor. her ne kadar tek bir tuşa pat pat basmak gibi gözükse de aslında bu şekilde oynadığınızda oyunun daha zorlayıcı olduğunu söylemem mümkün. Kombo yapmaya ve silahlar arasındaki geçişi ilk oyunda olduğu gibi dengelemeye başladığınızda hem dövüş sisteminden daha fazla keyif alıyor hem de zorlu rakipleri bile çok kolay bir şekilde geçiyorsunuz. Tabi sakınma dinamiğini ve kalkan kontra ataklarını da unutmayalım.

Bu sefer Kratos ve Atreus için yetenek puanları ikiye ayrılmış. Hal böyle olunca oyundaki yetenek ağacında puanları dağıtmanız daha kolaylaşıyor. Zaten buradaki yetenekleri açtıkça iki karakterin de dövüş alanında daha etkili olduğunu oyun size hissettiriyor. Yine ilk oyunda olduğu gibi karakter ekipmanları dışında zırh değişimi ve güncellemeleri de yerini korumuş. 

Oynadık! God of War Ragnarok ilk bakış

God of War Ragnarok için şimdilik aktarabileceğimiz detaylar bunlar. Oyun hikaye anlatımı konusunda yine muazzam bir iş çıkarıyor ve tek kamera kullanımı ile sinematik taraftaki başarısını devam ettiriyor. Oynanış ve genel dinamiklerin bazı ekstralar katılarak ilk oyunun iskeleti üzerine kurulmuş. Çok farklı ya da büyük bir değişim beklentisi olanların, ilk birkaç saatlik süreçteki deneyimim ile üzebileceğini ama God of War'u büyük bir keyifle oynayan oyun severleri ise fazlasıyla tatmin edeceğini söyleyebilirim.

Oyunun inceleme ambargosu 3 Kasım'da sona erecek. Oyunu bu tarih itibari ile daha geniş bir şekilde ele alacak ve görsel detayları konusunda da gerekli bilgileri sizlere aktaracağız.

Yorumlar 48
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2024 00:50
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.10.2022 17:18
Umarım uzun saat sürüyordur
MK Okuru
MK Okuru 27.10.2022 23:46
ben artık buna katılmıyorum. Günümüz imkanları çok daha fazla. Daha uzun süreli oyunlar yapılması gerekiyor. yıllardır bekliyoruz sadece 30 saatlik bir senaryo karşımızı çıkıyor.
MK Okuru
MK Okuru 21.10.2022 19:28
Toplamda 20 saat ana hikaye 10 saat yan hikâye ki yan hikayeler çok kaloteliymis bizi 30 saatlik bir sahneser bekliyor gayet yerinde
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.10.2022 22:54
Merhaba Ersin, inceleme veya ön inceleme tarzındaki yayınları video olarak sunarsanız daha güzel olur. Yazı okumak bazen yorucu oluyor. En azından podcast olarak yayınlansa dahi diğer şeylerle uğraşırken arka planda dinlemek güzel oluyor.

-----------------------------------------------

3 Kasım'da detaylı bir videosu gelecek.
MK Okuru
MK Okuru 27.10.2022 23:43
Yahu bütün oyunlar zaten vide ile yayınlanıyor. Adam belki oyuna dair birşeyler görmek istemiştir. O zaman fragman da yayınlanmasın okuyalım. Kitap okumak zorunluluk değildir bir hobidir. O kadar kitap okuyup empati kuramıyorsunuz. Bu arada bence de okumak çok daha faydalı ama tercih meselesi.
MK Okuru
MK Okuru 23.10.2022 20:04
Dövseydiniz adamı. Bazen dinlemekte yorucu ve vakit kaybı oluyor o zaman da az radyo mu dinle diceksiniz bence her ikiside olmalı. Hem yazı hem video.
MK Okuru
MK Okuru 23.10.2022 01:54
Arkadaş kitap okumuyorsun belli de 3 paragraf yazıdan da mı yoruldun. Pes!
MK Okuru
MK Okuru 22.10.2022 11:13
Buna katılmıyorum. Youtube'da review dinlemektense burada yazı olarak okumak bin kat daha iyi. Niche Gaming gibi pekçok oyun sitesi de yıllardır aynı tarzda gidiyor ve ilgiyle takip ediliyorlar. Az kitap okuyarak okuma becerinizi geliştirebilirsiniz.
MK Okuru
MK Okuru 22.10.2022 10:17
okumaya üşenen toplum :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.10.2022 16:33
ilk oyunda stranger ile karşılaştığımız sahneye kadar dayanabilmiştim.. sonrada cd sini atmıştım bir köşeye.. umarım bu kez ilk oyun kadar çöp olmaz.
MK Okuru
MK Okuru 27.10.2022 23:38
Başları sıkıcı başlıyor. Sonradan hikaye güzelleşiyor. Bir de olabildiğince yan görev yap. Çok zevkli.
MK Okuru
MK Okuru 24.10.2022 01:55
Sen hiç bulaşma başkan. Sağdan sağdan, Counter strike oyna aradığin hikaye orada. Hiç bir oyun senin seviyene çıkamaz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.10.2022 06:57
Bu gow okadar etki etmeyecek arada kaynayıp gidecek.Çünkü heryerde oyunla alakalı sürekli yeni bilgiler oyun hikayesine ait bilgiler sürekli çoğalıyor.Önceki gow hakkında bukadar bilgiye sahip değildik ve çok güzeldi.Ama bu oyun öncekinin gölgesinde kalıp hep önceki gow akıllarda kalıcı olucak.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.10.2022 23:38
Sevemedim şu oyunu.Denedim ama olmadı
MK Okuru
MK Okuru 26.10.2022 00:11
17:28 Demek istediğim kusursuz şaheserde ortaya koysalar memnun olmayan olmayacak toksik bir kitle var
MK Okuru
MK Okuru 25.10.2022 17:28
Sorun onda değil. Herkes herşeyi sevicek diye de birşey yok. Bende bir türlü last of us’a ısınamadım. Naapalım yani…
MK Okuru
MK Okuru 25.10.2022 14:30
Sorun sende dünyanın en iyi oyunu seçilmiş oyunu hiç sevemiyorsan duygusal problemlerin vardır
Kalan Karakter: 300 Gönder
Oynadık! God of War Ragnarok ilk bakış
İlginizi Çekebilir