Youtuberlık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de uzun süredir yeni bir iş kolu oluşturmuş durumda. Youtuber'lık yapıp içerik üreten ve bunun sonucunda kazanç elde eden birçok kullanıcı bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın başta YouTube platformu olmak üzere sosyal medya içeriklerinden para kazanan gerçek kişilerin banka hesaplarına inceleme başlattığı ve bu inceleme sonucunda hesaplara gelen ödemeler üzerinden geriye dönük 5 yıllık vergi incelemeleri başlattığı rapor edildi.
[Reklam=496]
Dünya Gazetesi'nden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Youtube üzerinden para kazananlar hakkında Google İrlanda'dan yapılan ödemeleri hedef aldığı belirtilmiş. Buradan hesabına para gelen, yani Youtube üzerinden ürettiği içerikler ile para kazanan kişilerin hesapları üzerinden geriye dönük beş yıllık bir inceleme başlatılacağı belirtiliyor.
Diğer taraftan Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı, Yeni Ekonomi Danışmanlık AŞ. kurucu ortağı Nazmi Karyağdı ise YouTuber'ların kazandıkları paranın bir ticari kazanç değil, serbest meslek kazancı niteliği taşıdığını ve bunun da vergiden müstesna olduğunu söylemiş. Yine de önceki dönem haberlere ve verilen cezalara baktığımızda bu işin hala rayına oturmadığını da söyleyebiliriz.
Bildiğiniz gibi YouTube, 1000 abone ve 4000 saati aşan izlenme sonrasında kullanıcılarına para kazanma özelliklerini açıyor. Fakat küçük, büyük kanal ayrımının nasıl yapıldığı ve bu işleyişin nasıl olacağı konusunda hala bir bilgilendirme mevcut değil. Bu konuya parmak basan Karyağdı bir defaya mahsus 201 TL gelir elde eden Hakkarili bir Youtuber üzerinden durumu değerlendirmiş. Bu incelemelere göre Youtuber daha sonra hiç gelir elde edemese de her ay başı KDV beyannamesi vererek 64 TL 10 Kuruş damga vergisi ödemesi gerekecek. Aynı şekilde 30 lira 15 kuruş gelir vergisi ile birlikte, Gelir Vergisi Beyannamesi için 97 lira 20 kuruş, ekindeki işletme hesabı özeti için 35 lira 80 kuruş damga vergisi ödeyecek. Ayrıca aylık muhasebeci ücreti de ödemek zorunda kalacak dendi.
Kısacası belirtilen geriye dönük incelemenin kimleri ya da hangi büyüklükte kanalları kapsadığı henüz bilinmiyor. Yine de Youtube üzerinden içerik üretmek ve para kazanmak istiyorsanız bu konuda kesinlikle bir bilir kişiden destek almanızı tavsiye ediyoruz.