Geride bıraktığımız günlerde AA, İHA ve DHA gibi büyük haber ajansları 18 yaşındaki Ferit Borku'nun yerli anakart ürettiğiyle ilgili ilgi çekici bir haber yapmıştı. Genç girişimci 18 yaşında kendi mühendis ekibini kurup, devletten büyük bütçe alarak yerli anakart ürettiğini açıklamıştı. Ancak anakartın hangi sistem için tasarlandığı veya hangi bileşenleri desteklediği belirtilmemişti.
Ana haber bültenlerine de çıkan Ferit Borku hakkında bu kez üzücü bir gerçek ortaya çıktı. Güneş gazetesinde "Sahterkarlığa teşvik ediyor" başlığıyla yayımlanan haberde, Borku'nun yerli ve milli dediği anakartın Çin malı olduğu belirtildi.
Haber içerisinde Borku için "Tek bir parçasını bile üretmediği sahte projesiyle Bursa Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ne girmeyi başaran Borku, kendisini deha olarak göstermenin yanı sıra utanmadan devletten hibe desteği istedi. Sözde AR-GE harcamaları için 436 bin TL'lik naylon fatura kestirdi. Hatta sözde özgün tasarımını, gözlemci akademik heyetten onay alarak "teknolojik ürün" şeklinde tescillettirmeyi bile başardı.
Ancak söz konusu anakartın Çinli teknoloji devi Dianjitek firmasına ait olduğu tespit edildi. Firmanın 'ITX-K37X67 V1.4' model anakartını 3 yıl önce piyasaya sürdüğü belirlendi. Söz konusu ürün ve türevleri, Çin'in alışveriş sitesi Aliexpress'te satılıyor. Ferit Borku'nun 120 dolara temin ettiği anakart üzerinde yaptığı değişiklikler ise pleksiye kazınmış logoyla imzalar ve etrafına yerleştirdiği 5-10 liralık şerit led aydınlatması."
Gerçeğin ortaya çıkmasından sonrasındaysa anakartı yerli ve milli olarak tanıtan yayın organları haberlerini kaldırdı.