Yeni nesil konsollar PS5 ve XBX, koronavirüs sebebi ile gecikebilir

Murat Oktay 14.03.2020 - 21:40
PlayStation 5 ve XBox Series X konsollarının bu yılın sonuna doğru çıkması bekleniyor. Ancak üretimi etkileyen koronavirüs'e bağlı olarak gecikebilir.

Koronavirus tüm manşetleri alıyor. Hatta PlayStation 5 ve Xbox Series X için çıkış tarihlerine bile etkiyebilir. Birçok etkinlikten turnuvaya kadar hatta oyunların çıkışına kadar, oyun dünyasının etkilemediği nokta nerede ise kalmadı. Bu konuda en net açıklama ve tahminler de 1994 yılında kurulan oyun endüstrisi araştırma firması DFC Intelligence'in geçtiğimiz günlerde yayınlanan raporundan geliyor.

PS5 ve XBX'in koronavirüs sebebi ile gecikmesi mümkün

DFC Intelligence'a göre, Sony ve Microsoft'un yeni nesil konsollarından PlayStation 5 ve Xbox Series X'den birinin ya da her ikisinin COVID-19'un neden olduğu tedarik zinciri sorunları nedeniyle planlanan 2020 yıl sonu zamanlamasını kaçırması için bir şan bulunuyor. Koronavirüsün her iki sistemin teslimatı üzerinde büyük bir kısa vadeli etkisi olması muhtemel. Hatta ve hatta firma, bu yeni nesil konsollardan birinin veya her ikisinin de 2020 lansmanı yapamama ihtimalini çok yüksek olarak görüyor. Zira "satışa yetersiz miktarda cihaz satışa sunulursa, arz büyük olasılıkla kısıtlanacak ve ilk fiyatlandırma beklenenden daha yüksek olacaktır" yorumunda bulunuyor.

Yeni nesil konsollar PS5 ve XBX, koronavirüs sebebi ile gecikebilir

Şu anda ekonomi eşi görülmemiş bir belirsizlik durumunda. Durum birkaç hafta içinde ortadan kalksa bile, yüksek kaliteli yeni bir oyun sistemi üretme ve piyasaya sunma şansı zaten ciddi şekilde etkilendi. Hem PlayStation 5 hem de Xbox Series X için özel SoC (System-on-Chip) sağlayan AMD, kısa bir süre önce yeni nesillerin hala yolda olduğunu söyledi. Bununla birlikte, gecikme olasılığı sadece Çin'de yavaşlayan salgına bağlı değil, Avrupa ve Kuzey Amerika'da patlamak üzere olan virüs tehlikesi göz ardı edilemez.

Ayrıca, bir başka araştırma şirketi IHS Markit için çalışan analist Piers Harding-Rolls, tüketici talebi her oluştuğunda, firmaların 'her zamankinden daha güçlü' olması gerektiğini kabul ediyor ve Sony ve Microsoft için en son DFC İstihbarat raporunun kıyameti olmadığını söylüyor. İyi haber şu ki, tüketici talebi her zamankinden daha güçlü olacak. Talep, genel satışları artırabilecek, ayrıca, halkın gelir ve giderlerine bu süreçte dikkat etmesi, bunun nispeten kısa vadeli bir kriz olmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.

Hem PlayStation 5 hem de Xbox Series X, tüketici talebini karşılamak için piyasaya sürülecek. Sony ve Microsoft'un burada karşılaştığı en büyük zorluk, beklentileri karşılayan sistemleri piyasaya sürmek olacaktır.

Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 14:19
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.03.2020 00:00
Daha birçok şey ertelenecek gibime geliyo... Last of us'in da çıkacağını sanmıyorum
MK Okuru
MK Okuru 17.03.2020 11:22
oyunları yapan insanlar da stüdyolarda bir araya gelerek çalışıyorlar. O yüzden o işler de yavaşlayabilir.
MK Okuru
MK Okuru 15.03.2020 17:47
Oyunlar digital olarakta satılır hacı. Elin değmeyecek sonuçta. Ama konsol almakk için avm ye gitmen lazım. İkisi çok farklı şeyler.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.03.2020 12:43
Ertelenme olmaz sadece stok sıkıntıısı yaşanır. ;)
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.03.2020 11:06
Güzel haber
Kalan Karakter: 300 Gönder
Yeni nesil konsollar PS5 ve XBX, koronavirüs sebebi ile gecikebilir
İlginizi Çekebilir