"Oyunların içindeki oyunlar!"
Orijinal oyun alanlar iyi bilirler ki orijinal bir oyunu almanın hissiyatı başka. Bugün çoğunlukla – özellikle ülkemizde belirli sebeplerden dolayı – korsana yönelen kullanıcılar, firmaların baş belası olmaya devam ediyor. Oyun satışlarını son derece etkileyen korsan indirimlere çare arayan firmalar, yıllardır çeşitli şekillerde kendi kopya koruma sistemlerini kullanmaktadırlar ve kullanmaya devam ediyorlar. Scene grupları tarafından kırılan bu koruma sistemlerinin hep bir yenisi çıkıyor ve bu döngü sürekli devam ediyor. Aslında oyunlarda karşılaştığınız bazı “bug” görünümlü sahneler oyunun hatası olmayabiliyor. Bir başka şekilde ; oyunda karşılaşılan bazı durumlar yapımcıların hatası değil, bu durumlar firmaların sizin korsan kullanmanızdan dolayı size hazırladığı – güldürmeyen – ufak tefek şakalar.
Korsan oyun indirip oynayanlar iyi bildiği “crack” teriminin bir de ilacı mevcut. Bilmeyenler için belirtmek gerekirse bunun adı “ DRM “ ; yani “Digital Rights Management”. Türkçesi “ Dijital Haklar Yönetimi “ olan konseptin amacı belli. Oyun içerisinde herhangi, en ufacık bir şey firmaya aittir ve firmalar bunu yasal prosedürlerle koruma altına alırlar. Crack ise yasa dışı olan, indirdiğiniz lisanslı olmayan veya yarı lisanslı olan korsan dosyaları, orijinal yaparak sizin o programı veya oyunu orijinalmiş gibi kullanmanıza yarayan sistemdir, biliyorsunuz. Bu sebepten dolayı oyunun dağıtımı, firmaların kontrolünden çıkıyor ve firmalar para kazanamıyor. Biliyoruz ki oyunculara kötü davranan firmalar da var – bu davranışlardan birkaçını sayarsak oyunu tam bitirmeden piyasaya sürmek, oyunu yenilememek, yama çıkmaması, vb. – ve bu firmalar her ne kadar da hak ediyor desek de günlük hayatta, etik olarak yapılmaması gereken bir şey, ama dürüst olalım ; birçoğumuz zamanında korsan oyunlar ve programlar indirdik ve bundan keyif aldık.
Peki, indirdiğiniz korsan oyunlarda bazı istenmeyen olaylarla karşılaştığınız oldu mu hiç? Mesela kırmızı bir akreple karşılaştınız mı veya oyununuz 30.saniyede aniden çöktü mü? Türkiye’de ve Dünya’da zaman zaman bu durumlarla karşılaşıldı ancak biz bunu hep bug zannedip, suçu firmaya attık. Halbuki bunlardan bazıları zekice planlanmış firmanın tuzaklarıydı. Bu koruma sistemleriyle orijinal oyun almaya yönlendirmeye çalışmak ne kadar doğru orası tartışılır ancak kimilerine göre gerçekten doğru bir durum, kimilerine göre çok yanlış bir hareket. Asıl konuya gelecek olursak, bazı oyunlar var ki – karşılaşan kişiler bunları hatırlayacaktır – illallah ettirip kendisinin illa orijinal sürümünü aldırttı. Bu konunun eğlenceli kısmı ise şimdi sizlerle : “ Oyunlardaki çeşitli kopya koruma sistemleri ve oyuncular hangi oyunlarda tuhaf durumlarla karşılaştı, bir bakalım. “
Red Alert 2Westwood Studios tarafından bizlere sunulan efsane oyunlardan biri olan Red Alert 2, korsan oynayanlara – oyunun versiyonlarına bağlı olarak – güzel iki sürprizle karşılık vermişti. Eğer oyun sizin korsan oynadığınızı fark ederse, size iki şekilde sonuç veriyor. Birincisi, oyuna başladıktan otuz saniye sonra merkeziniz patlıyor ve otomatik olarak savaşı kaybediyorsunuz. İkinci olarak ise oyunun bir görevinde askerlerinizle beraber haritayı keşfetmeye başlıyorsunuz ve yaklaşık 10 saniye sonra askerleriniz aniden ölüyor ve görev bitirilemez oluyor. Her iki şekilde de oyun bir şekilde oynayışınızı engelliyor.