Xbox'ın yaratıcısı: Oyun dünyası Apple'a borçlu

Berkant Jeff Akarcan 28.11.2012 - 17:06
Ed Fries, Ouya ve konsolların geleceği üzerine konuştu
Xbox konsolunun yaratıcılarından Ed Fries, GameInformer'a verdiği bir röportajda Android tabanlı oyun konsolu olan Ouya üzerine konuştu ve video oyunları konsollarının geleceği hakkında görüşlerini dile getirdi. Microsoft'un oyun departmanının da başında olan Fries, şimdilerde bir Kickstarter projesi olan Ouya konsolunun danışmanlarından birisi. Ouya temel olarak Android işletim sisteminin oyun konsolu haline getirilmişi ve önümüzdeki sene başında piyasaya çıkması bekleniyor.

Ouya için detaylı bir ön incelemeyi ilerleyen günlerde yapacağız, ancak bu yazıda konumuz oyun konsolları ve oyun dünyasının ileride Apple'a çok şey borçlu olacak olması. Bu düşüncenin sahibiyse Xbox'ın yaratıcısı Ed Fries.

GameInformer'ın "Son 10 yıl içinde, yeni bir konsol çıkarma sürecinin değiştiğini düşünüyor musunuz?" sorusuna Fries şu şekilde cevap verdi:

"Bence gelecekte konsolların ve geliştiricilerin etkileşiminde büyük değişiklikler olacak. Geleneksel konsolların Apple tarzı kullanıcı deneyimini görmezden gelmesi git gide zorlaşıyor. Herkes o platforma bir şey geliştirebilir, sertifikasyon ucuz ve oldukça kolay, ve oyun konsollarının eski günlerinde bunu yapmanın çok kötü bir şey olduğunu anlatan mitler ve efsaneler vardı. Bu yüzden oyun sektörü 1984 yılında çöktü, piyasada bir sürü çöp oyun vardı, ama günümüzde Fez gibi oyunları yapan insanlar var ve çok maliyetli olduğu için oyunu güncelleyemiyorlar. Eğer o o oyun iOS'ta olsaydı böyle bir sorun olmazdı, ama XBLA'de olduğu için bu bir sorun. Bu tarz fikirler bir sonraki nesilde ortadan kaybolmalı. Ouya'da böyle olmayacak, Apple ise bir oyun konsolu yaparsa böyle bir sorun olmayacak çünkü Sony, Nintendo ve Microsoft gibi konsol üreticileri bu duruma yanıt vermek zorunda kalacaklar, gelecek tamamen böyle. Free-to-play oyun modeline cevap vermek zorunda kaldıkları gibi, dünya değişiyor, insanlar free-to-play deneyimini istiyor, oyun geliştiricileri free-to-play deneyimler yaratmak istiyorlar ve konsol ekosisteminin de buna uyum sağlamasını istiyorlar. Her zaman bir kutu içindeki ürüne 50 dolar verecek değiliz."

Apple'in iPhone ve iPad ile mobil oyunculuktan öte oyun üretimi konusunda da çok fazla değiştirdiği kural var ve hem tüketiciler hem de geliştiriciler bunu istiyorlar. Sizce tekrardan 1984 öncesine dönersek, oyun sektörü yine bir çökmeyle karşı karşıya kalır mı yoksa Apple'ı açtığı yol oyun sektörünü daha da yüceltir mi?
Yorumlar 9
MK Okuru
MK Okuru 4.05.2024 02:19
Kalan Karakter: 300 Gönder
Xbox'ın yaratıcısı: Oyun dünyası Apple'a borçlu
İlginizi Çekebilir