Geçtiğimiz Kasım ayında ilk çift ekranlı cihazı Surface Neo'yu tanıtan Microsoft, cihazın ardından SDK'da yayınlamıştı. SDK, geliştiricilerin katlanabilir ekranlar için yazımlar geliştirmesine olanak tanıyor. Şimdi bu ön bilgilerin ardından Windows 10X hakkında konuşabiliriz. Windows 10'a yüklenebilen Windows 10X emülatörü yayınlandı. Sistem gereksinimleri ise aşağıda bulunmakta.
Bir işletim sisteminin hatta bir yazılımın çalışabilmesi için donanıma ve yazılıma ihtiyacı olduğu gibi emülatörlerinde var. Emülatörler gerçek donanımı ya da yazılımı satın almadan uygulamayı test etmelerini sağlayan mini yazılım olarak düşünebilirsiniz. Eğer uygulamalarınızı çift ekranlı cihazlar için geliştirmeyi planlıyorsanız Windows 10X emülatörünü deneyebilirsiniz.
Emülatörün çalışması için önemli gereksinimlerden bir tanesi Hyper-V desteği. Windows 10 bilgisayarınız üzerinde bunun aktif olması gerekiyor. Microsoft'un Windows Insider programına dahil olmanızda diğer bir ayrıntı. Windows 10 Pro, Enterprise ya da Education sürümlerinin x64 versiyonuna sahip olup olmadığınızı da kontrol etmeyi unutmayın. Sürümün en az 19555 veya daha yeni bir sürüm olması gerekiyor. Windows Insider üyeliğinizi buraya tıklayarak başlatabilirsiniz. Microsoft Emülatörü ve Windows 10 X emülatörü ise sırasıyla buraya ve buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
Devam etmek gerekirse emülatörün AMD işlemcileri desteklemediğini söylemem gerek. En az 4 çekirdekli bir Intel işlemciye ihtiyacınız var. 8GB ve üzeri RAM ihtiyacınız olacak çünkü sadece emülatör için 4GB RAM ayırmanız gerekmekte. İşlemcide bulunan 4 çekirdeğin tamamı da emülatöre ayrılacak. En az 15 GB disk alanı mümkünse SSD içerisinde olsun. DirectX 11.0 veya üzerini destekleyen grafik birimine ve ek olarak WDDM 2.4 grafik sürücüsüne ihtiyacınız olacak.
Dilerseniz şimdi bilgisayarımızın sanallaştırmayı destekleyip desteklemediğini kontrol edelim. Öncelikle başlatı açıp CMD'yi aratmanız gerek. Bulunan komut sistemi uygulamasını açıyorsunuz. Yazı yazabileceğiniz bir komut satırı bulunan siyah bir arka plana sahip bir ekran açılacaktır. systeminfo.exe kopyala yapıştır yapabilirsiniz. Ya da elinizde yazın. Enter basıyoruz. Bilgisayarınızın hızı ile doğru orantılı şekilde değişecek olup çok kısa sürede birçok satır karşınıza gelecektir. En aşağı indirdiğiniz zaman aşağıdaki kısımların hepsinin sonunda "Yes" yazması lazım. Eğer "Yes" yazmıyorsa UEFI ya da BIOS ekranından hardware virtualization seçeneğini bulup değiştirmeniz gerek. Eğer bulamıyorsanız bilgisayarınız desteklemiyor demektir.