1/2

Vampire: The Masquerade - Bloodlines neden eşsiz bir oyundu?

Hürcan Köse 29.09.2016 - 12:06
Çünkü öyleydi?
Oyun dünyasına bazı yapımlar vardır, eşi benzeri bulunmaz. Kim ne yaparsa yapsın, ne kadar benzetmeye çalışırsa çalışsın, ne kadar büyük bir başarı yakalarsa yakalasın asla gerçeğinin tadını veremez sonradan yapılanlar. Yapım gerçekten eşsizse, bir daha asla yerine yenisi gelemez. İşte Vampire: The Masquerade - Bloodlines tam da bu türden bir oyundu.

Vampire: The Masquerade - Bloodlines neden eşsiz bir oyundu?
Belki rastlamışsınızdır. Facebook, Twitter ya da Tumblr gibi popüler sosyal medya sitelerinin oyun bazlı sayfalarında bir resim yılın belirsiz zamanlarında birkaç kez paylaşılır. Vampire: The Masquerade - Bloodlines'ın ikonik karakterlerinden birisi olan Jeanette Voerman'ın resmi gösterilir ve altında da genellikle "Vampire: The Masquerade - Bloodlines, bu oyundan bir yerde bir şekilde bahsederseniz, birisi mutlaka tekrar yükleyip oynayacaktır" diye yazar. Bu gerçekten de doğrudur biliyor musunuz? Yani en azından ben ve bu oyunu seven tüm tanıdıklarım için geçerlidir bu. Ne zaman ki birisi Vampire: The Masquerade - Bloodlines'tan bahseder, eve gider yüklerim o oyunu. Steam kütüphanemde arada görürüm mesela, "ya tekrar yüklesem mi?" der ve genellikle yüklerim. Pişman değilim hakim bey, yine olsa yine yaparım. Yazıda daha fazla ilerlemeden aşağıdaki şarkıyı açmanızı öneriyorum.

Peki neden? Neden bu oyun bu kadar büyük bir etki bıraktı? Olayı ne yani? Niye Vampire ve Masquerade kelimelerini aynı cümle içerisinde kullandığımda insanların içi bir hoş oluyor? Bu adam niye papağan gibi sürekli aynı şeyi tekrar ediyor ve Vampire: The Masquerade - Bloodlines'a eşsiz diyor?

Cevap çok basit aslında...

Çünkü eşsiz bir oyun. Başka bir söze gerek yok ki.

Vampire: The Masquerade - Bloodlines neden eşsiz bir oyundu?
Gerçekten uzun yıllardır içinde bulunduğumuz şu oyun dünyasında Vampire: The Masquerade - Bloodlines'ın verdiği hissi verebilmiş başka hiçbir oyun yoktur. Öncelikle, World of Darkness temasını ve karakterlerini en orijinale yakın şekilde resmeden bir oyundu VMB. Sizin de bildiğiniz üzere vampirler ve vampir benzeri yaratıklar popüler kültüre karıştıkça daha bir naifleşti, daha insani bir hal aldı ve bütün o gotiklik ile ürkütücülüğü kaybetti. Yani buna en basit örnek olarak The Vampire Diaries dizisini veya Twilight kitap/film serisini örnek olarak gösterebilirim. Yani tamam, kendilerine has bir hayran kitlesine sahipler, belki başarılılardır bile ona ben karışamam ancak gerçek vampir temasını yansıtabiliyorlar mı? İşte orasından biraz şüpheliyim. Oyun dünyasında da artık böyle yapımlar yok. Havadan nem kapan bir kullanıcı kitlesine oyun yapan yapımcılar artık kimse bir şeye laf etmesin diye herkese uygun, herkesle barışık, herkesin sevebileceği karakterler yapıyor. Eh hal böyle olunca vampirlerin o kendine özgü, ürkütücü havası da kayboluyor. Galiba VMB bu ürkütücü vampir furyasının gotik anlamda son ve en büyük amiral gemisiydi.

Her ne kadar dışarıdan öyle gözükmese de oynadığınızda anlayacağınız büyük bir dönüm noktası vardı VMB'nin. Çok da güzel bir rol yapma oyunuydu. World of Darkness temasında ve genel gotik-vampir temasında bulunan önemli vampir ırklarını barındırıyordu içinde. Üstelik hepsi kendine has farklı kişiliklere, farklı güçlere, avantajlara ve dezavanatjlara da sahipti. Seçtiğiniz karakter ve bu karakter için seçtiğiniz her küçük özellik oynanışınızı derinden etkiliyordu. Üstelik dilerseniz seçeceğiniz karaktere yaptığınız kişilik testi sonucunda da ulaşabiliyordunuz. Seçtiğiniz cevaplara göre oyun size uygun klanı tavsiye ediyordu. Ya, harikaydı!