1/3

Unreal Championship 2: The Liandri Conflict

Merlinin Kazanı 3.06.2010 - 12:31
Unreal Tournament ile Mortal Kombat'ın mükemmel karışımı.
Platformlar XBox
Unreal Championship 2: The Liandri Conflict
Merlin Puanı 93
Artılar Konsolda eşi bulunmayan kalitede çoklu oyuncu modları. Yakın dövüş imkanı ve bitirici kombolar. Tek kişilik senaryo modu unutulmamış.
Eksiler Yoğun çatışmalar esnasında ekran yenileme düşüyor. Yeni başlayanların bir süre kontrollere alışmaları gerek. Tek kişilik oyun süresi kısa.

Bundan yaklaşık 7 sene kadar evvel, FPS türünün en önemli örneklerinden biri olan Quake 2, tüm oyun piyasasını allak bullak etmişken, 3Dfx hızlandırıcılı ekran kartlarının yeteneklerini yeni yeni keşfetmeye çalışırken ve Quake 2’den daha iyi bir FPS düşünemediğimiz zamanlarda Epic Mega Games isimli, o zamana kadar adı sanı duyulmamış oyun firmasının bir nevi hidrojen bombası sayılan Unreal isimli oyunu piyasayı alt üst etmişti. Hem grafiksel olarak pek çok açıdan Quake 2’de daha iyiydi hem de teknik alt yapısı son derece güçlü olan ve uzun yıllar oyunların yeni teknik motoru olacak olan Unreal motorunun da adını dünyaya duyurmuştu. 3 boyutlu hızlandırıcıları olmayan oyuncuların da iyi görüntü almasını hedefleyen grafik motoru devrimsel nitelik taşıyordu. Tüm bunlara ek olarak da yapay zekâ’nın da sunduğu üstün kabiliyet deyim yerinde ise bir kralı tahtan indirmiş, Unreal kelimesini onurla anılan bir isim haline getirmişti.

Çoklu oyuncu temalı FPS dönemi

Tek kişilik oyuna odaklanmış, senaryo bazlı FPS’lerin yerini özellikle multiplayer modlarını destekleyen FPS’ler almaya başlayınca yine ilk adım id’den geldi ve pek çok hayranını şaşırtarak sadece çoklu oyuncu modu üzerine yoğunlaşılmış bir devam oyununu, Quake 3’ü sürdü piyasaya. Oyunun o zamana kadar geliştirilmiş en iyi grafik motoruna sahip olduğu kesinlikle su götürmez bir gerçekti. Bunun en iyi örneğini bahsi geçen dönemde çıkarılan sayısız oyuna teknik alt yapı sunmasından anlayabiliriz. Uzun bir süre geçmedi ki; Epic Mega Games’in cevabı yine büyük oldu. Unreal Tournament (UT) isimli tıpkı Quake 3 gibi sadece çoklu oyuncu modlarına destek veren bir oyun piyasaya sürüldü ve kimilerine göre pek çok yönden Quake 3’ü katlamış, mezara göndermişti. Aslında abartılanın aksine UT, Quake 3’den teknik olarak daha üstün gözükse de, Quake 3’ün hemen her sistemde kolayca ve sorunsuzca çalışabilen motoru, ismini sayamayacağımız kadar çokluktaki oyunun ana motoru olmuştu. Kısacası iki motoru karşılaştırırken; “Kaliteli görüntü sunan mı? Yoksa sistem uyumluluğunu benimseyen mi?” ön planda oluyordu, bu her oyuncu için değişiklik gösteriyordu.

Teknoloji ilerleyip, bundan 2 sene evvel alınması imkansız olan ekran kartları bilgisayarlarımızda standart olarak belirmeye başlayınca, UT motorunun değeri daha da arttı. Çünkü her sene daha da geliştirilen ve zamanında yüksek sistem istediği için eleştirilen motor, artık gelişen teknoloji sayesinde standart bilgisayarlarda bile çok rahat oynanılabiliyordu. Hal böyle olunca çoklu oyuncu destekli FPS oyunlarının hemen her yönden en başarılı örneklerinden biri olan Unreal Tournament 2004 piyasanın söz sahibi oyunları arasında en yukarılarda yer aldı.

Konsollarda durum nasıl?

Buraya kadar anlattığım minik FPS tarihinde hep bir kenara atılan konsollar, FPS türünde kısır dönemler yaşadı. Konsollar için üretilen FPS'lerin çok ama çok az bir kısmı başarılı ve oynanılabilir halde iken son dönemin gözde konsollarından olan Xbox’da HALO’nun çıkması ile belki de her şey değişti. “Game-pad ile FPS oynanmaz!” mantığını buruşturup çöpe atan HALO, kendinden sonra gelecek pek çok oyun içinde öncü oldu ve yaklaşık 3 yıldır konsollarda gerçekten başarılı FPS oyunları çıkmaya başladı.

Şimdi bahsettiğim bu iki konuyu tek noktada birleştirirsek, konsolcuların tek bir isteği vardı; çoklu oyuncu destekli FPS’lerin artması. Elbette yazının başında belirttiğim gibi çoklu oyuncu destekli FPS’lerden bahsedip de Unreal’ı es geçmek mümkün olamazdı ve uzun zaman geçmedi ki; 2002 yılında Epic Mega Games, Digital Extremes ile birlikte ilk Xbox oyunları Unreal Championship (UC) ile konsol dünyasına merhaba dedi. Atari’nin yayıncılığını üstlendiği UC’in en büyük özelliği tabii ki çoklu oyuncu modu üzerine kurulu olması ve mükemmel grafiklerle süslü oyunu hızlı aksiyonla birleştirmesi oldu. Özellikle Xbox Live!’ın güçlü online sistemi ile sayısız oyuncu tarafından hep birlikte oynandı.