Türkiye Uzay Ajansı kuruldu

Ahmet Özçilingir 13.12.2018 - 10:05
Türkiye Uzay Ajansının kurulduğunu bildiren kararname, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Uzun yıllardır Türkiye gündeminde yer alan Türkiye Uzay Ajansı kurulacak, söylentiler sonunda gerçek oldu. Türkiye Uzay Ajansı, resmi gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile birlikte bugün itibariyle kuruldu. Peki Türkiye Uzay Ajansı nedir? Ne işe yarar haberimizin devamında bu sorulara açıklık getireceğiz.

Türkiye Uzay Ajansı Kuruldu. Türkiye Uzay Ajansı nedir?

Türkiye Uzay Ajansı kuruldu

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan 23 numaralı kararnamede tüzel kişiliği haiz, idari ve mal özerkliğe sahip, özel bütçeli Türkiye Uzay Ajansının kurulduğu bildirildi. Uzun yıllar süren bekleyişin ardından kurulan Türkiye Uzay Ajansı'nun görev ve yetkileri ise şöyle;

"Cumhurbaşkanınca belirtilen politikalar doğrultusunda Milli Uzay Programı’nı hazırlamak ve hayata geçirilmesi için düzenlemeler yapmak. Uzay, havacılık bilimi ve teknolojilerine yönelik stratejik planlar hazırlamak. Rekabetçi bir uzay ve havacılık sanayisinin gelişimi için gerekli çalışmaları yapmak ve yaptırmak. Milletler arası anlaşmalar uyarınca uzaya fırlatılan nesnelerin kayıtlarını devlet adına tutmak, BM nezdinde temsil işlemlerini gerçekleştirmek. Ticari, bilimsel araştırma-geliştirme amaçlı uzay operasyonları ile insanlı veya insansız uzaya erişim ve uzayın keşfine yönelik operasyonları yaptırmak veya organize etmek. Uzay ve havacılıkla ilgili her türlü ürün, teknoloji, sistem tasarımı, üretimi, entegrasyonu ve gerekli testlerin yapılmasını sağlamak amacıyla plan, proje ve çalışmalar yapmak. Uzay ve havacılık teknolojilerine olan ilginin arttırılmasına öncülük yapmak. Uluslararası uzay hukukundaki gelişmeleri izlemek ve muadil yabancı kuruluşlar ile iş birliği yapmak, uzay hukukuna ilişkin mevzuat dahil her türlü çalışmaları yürütmek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı tarafından verilen diğer görevler yapmak”

Yorumlar 17
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 13:46
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.12.2018 14:47
Ben Allah değilim ama uzaya gitmeyi 'haketmek' için önce dünyayıda geçtim, en azından kendi ülkeni en iyi haline getirmen gerektiği kaanatindeyim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.12.2018 14:43
gidip aya islam bayrağı dikelim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.12.2018 18:35
önce araba (çakma olmayanından), uçak falan yapsaydık?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.12.2018 14:56
Yıl neredeyse 2019 ve yenilik diye ülkemize sunulan hizmete bakın! Bildiğiniz dünyayı 40 yıl geriden takip ediyoruz! Onlar yapıyor, biz 40 yıl sonra anca yapıyoruz. Araştırma ve bilim ayağına vatandaştan yine yüklü vergiler alırlarsa şaşırmayın!
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.12.2018 15:13
Klavye başından özgüven gelir herkese, bilmediği konularda utanmadan konuşabilirler, gerçek hayatta konunun bir uzmanının yanında eleştiri yapmaya çekinirken. Yine "bizden bi b.k olmaz" tarzı yorumlar başlayacak. Hiç zahmet etmeyin, biliyoruz ne diyeceğinizi papağan gibi.. Bırakın uzmanlar yazsın..
MK Okuru
MK Okuru 14.12.2018 10:02
Sen çok uzmansın sanırım :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
Türkiye Uzay Ajansı kuruldu
İlginizi Çekebilir