Oyuncular daha fazla oyun oynuyor. Yapılan araştırmalar pandemi sırasında nişancı oyunların daha popüler hale geldiğini ortaya koydu. Fakat 2020 yılı için toplam e-spor geliri tahmin edilenden daha az olacak.
Nişancı oyunlar PC üzerinde Mart ayında %40 büyürken Battle royale için işler pekiyi gitmiyor. Rapor, ABD, İtalya ve Japonya'da 10 ila 30 yaş arasındaki 1.204 oyuncunun yaptığı bir ankete dayanıyor. Oyun yayınları ve oyunların oynanış miktarlarında ise Newzoo'ya göre büyük bir artış var.
Mart ayında nişancı türündeki oyunlar %46'lık pay ile MOBA'dan sonraki en büyük ikinci tür konumuna geldi. Oynaması ücretsiz modeli ile Call of Duty'nin Warzone'u ayda 50 milyon indirme gördü. Bunlar Activision'ın paylaştığı rakamlar. Genel olarak nişancı türündeki aylık ortalama oyunların oynanış süresi Aralık ayındaki 38 dakikadan Mart ayında 60 dakikaya yükseliş yaptı. Fark iki kata yaklaşmış durumda.
Newzoo, küresel ve bölgesel e-spor gelir tahminlerini 2020 yılı için güncellediğini açıkladı. Şirket yeni açılanan rakamlar ile 2020 yılında, önceki 1.100 milyar dolarlık tahmininin 1.059 milyar dolara düşürüldüğünü söylüyor. Diğer taraftan 2023 yılı tahminleri ise 1.556 milyar dolardan 1.598 milyar dolara yükseldi. Pandemi canlı etkinliklere zarar vermeye devam ediyor.
COVID-19 salgını nedeniyle birçok etkinlik ertelendi, iptal edildi veya çevrim içi olarak yapılmasına karar verildi. League of Legends MSI 2020 turnuva tarihi'de Riot Games tarafından değiştirilmişti. Sponsorluk gelirleri ve bilet satışlarından gelen gelirlerde de ciddi düşüşler söz konusu.
Diğer taraftan yayın gelirlerinde işe artış var. Küresel karantina daha fazla izlenmeye yol açtı. Böylece öngörüler 2020'de 18,2 milyon dolardan 19,9 milyon dolara, 2023'te 31,6 milyon dolardan 34,4 milyon dolara yükseldi. COVID-19 dünya çapında 2.3 milyondan fazla insana bulaştı.
Eğer salgının etkisi uzun süreli devam eder ve karantina dönemleri için tahmin edilen süreler beklenilenden uzun sürerse değişiklerin miktarı artacaktır. İnsanların kalıcı olarak daha fazla evden çalışması ve uzaktan eğitim gibi sistemlerin yaygınlaşması bekleniliyor. Bazı sektörlerde evden çalışmanın daha verimliği olduğu yönünde ortaya çıkan araştırma sonuçları ise düzeni bozmaya devam ediyor.