1/2

Tony Hawk's American Wasteland

Arda Gündüz 3.06.2010 - 12:31
Seride biraz yorgunluk belirtileri gözlemledik...
Platformlar PC
Tony Hawk's American Wasteland
Merlin Puanı 72
Artılar Hikaye modu, gerçekleştirilebilecek oldukça fazla sayıda artistik hareket ve kombo
Eksiler İlk defa deneyenler alışmakta zorluk çekecekler, ayrıca klavye ile kontrol zor, grafiksel hatalar bulunuyor
Hızımı aldım ve kendimi rampadan aşağı bıraktım. Burası trafiğe kapalı bir alan olduğu için son derece rahatım. Sonra köşede bir merdiven trabzanı gördüm ve üstüne zıplayıp oradan yan yan kaymaya başladım. Karşıma bir manavın brandası çıktı, zıpladım oraya kondum ve oradan aşağı kaymaya devam ettim. Rampa bitince kendimi boşluğa bıraktım, bu sefer kendimi bir otobüsün üzerinde buldum. Çok beklemeden oradan da zıpladım ve havada bir takla atıp karşı balkona kondum. Fazla uzun bir balkon olmadığından hemen karşısındakine zıpladım ancak onun korkuluklarından kakmaya devam ettim. Dengemi kaybetsem kendimi metrelerce yüksekten betona çakılmış vaziyette bulabilirdim. Ama o kadar hızlanmıştım ki, biraz da gaza gelmiştim ve bir sıçrayışta kendimi damda buldum. Burada çeşitli ayak ve bilek hareketleriyle kaykayımın marifetlerini sergilemeye başladım. Artık fizik ve hız sınırlarını zorlamaya kararlıydım. Çatının sonuna geldim ve kendimi boşluğa bıraktım. Çakılma korkusu olmaksızın havada parandeler atıyor ve taklalar ile bunu daha da fazla süslüyordum. Betona yaklaştıkça beyaz bir toz bulutu gözümün önüne gelmeye başladı. O da ne? Uyandım, rüyadaymışım meğerse...

Daldan dala atladım

Oyun dünyası içerisinde kendisine sağlam bir yer edinmiş ve iyiden iyiye konsept haline gelmiş olan Tony Hawk serisi, verdiği yeni bir meyve ile karşımızda duruyor. Tony Hawk’s American Wasteland aslında birkaç ay önce konsollarda piyasalara sürülmüştü. Ancak, şimdi PC’lere de port edildi, heyecan ve kombolarla dolu aksiyonu bilgisayarlarımıza taşıyor. Seri hakkında bilgisi olmayanlara da yüzeysel bilgiler verelim; Tony Hawk serisi, bir kaykay simülasyonu ve kaykaylarımız ile her türlü artistik hareketi, çevresel bütün etmenleri kullanarak gerçekleştirebiliyor, bunları tekrarlı ve uygun zamanlamalar ile yaparak kombolar haline dönüştürmeye çalışıyoruz. Bunun birlikte ulaşmak istediğimiz maksimum puanlara ulaşıyor ve kendimizi bu konuda daha da geliştirme şansına sahip oluyoruz.

American Wastelend’in de en çok vaadettiği şeyler; heyecan, adrenalin ve bir araya getirdiğimiz manyak kombolardan sonra bize gelecek olan gaz. Yalnız bazı ön uyarılarda bulunmakta da fayda var, öncelikle tüm hareketleri hakkıyla ve zamanlamalarına uygun yapabilmeniz için, oyunun kontrolünü sağlam biçimde sağlamanız gerekiyor. Klavye, maalesef hareketleri verimli yapabilmemiz için maksimum performansı sağlamıyor. Herşeyi hakkıyla yerine getirebilmek için, joystick’e ihtiyacınız var. Ancak onunla birlikte kolay bir yönlendirme ve artistik hareket zinciri oluşturabilirsiniz. Bunun dışında, bunları klavye ile yapmaya çalışmak son derece zor olacaktır ve kontrol sağlamak için ekstra bir çaba sarfetmeniz gerekecek. Bu yüzden, oynayabilmek için joystick edinmek daha akıl karı olacaktır. Bir de şöyle bir durum söz konusu, yapımcılar anladığım kadarıyla American Wasteland’i sadece seriyi başından beri takip eden ve artık gurusu olmuş oyuncular için hazırlanmışlar. Çünkü, içerisinde ilk defa denemek isteyenler için az biraz oyundan ve hareketlerden bahseden herhangi bir tutorial bölümü yok ve bu da aslında gayet büyük bir eksi niteliğinde. Birden bire karşımızda oyun modlarını buluyoruz ve bunları kullanarak çözmeye çalışmak, zaten kontrolleri zor olan bir yapımda bizi iyiden iyiye yormaya başlıyor.

Modlar olarak Story Mode, Classic Mode ve HighScore gibi bölümler bulunuyor. Story Modu aslında güzel bir fikir olmuş. Tek tek bölümler geçmek ve bunun yükleme süreleri ile uğraşmak yerine, büyük bir harita içerisinde çeşitli insanlar ile konuşup onlardan görevler alıyor ve yerine getirmeye çalışıyoruz. Genelde, konuştuğuz elemanlar bizden çeşitli artistik hareketleri ve komboları, belirli zaman aralıkları içerisinde yapmamızı istiyorlar. Bu moddan daha ayrıntılı olarak da bahsedeceğiz. Classic modda, bilgisayar bize sırayla çeşitli görevler veriyor. Yine Story modundaki görevlerle benzerlik gösteriyorlar. Belirli zaman aralıklarında bizden X puan kadar hareket yapmamız isteniyor. Bölüm içlerinde kazandığımız puanlar ile, mod’lara başlamadan önce seçtiğimiz kaykacının çeşitli özelliklerini arttırabiliyor ve daha sağlam artistik hareketler yapabilmelerini sağlıyoruz. HighScore bölümü ise tamamen şehir içerisinde serbest olarak dolaşabilmemizi sağlıyor. Aslında yapımcılar, oyuna ısınabilmemiz için bu bölümü uygun görmüşler ve kafamıza göre takılmamızı sağlamışlar. Ancak, kombo ve hareket olayı, American Wasteland’de o kadar kabarık ve fazla ki, hepsini tek başımıza çözebilmemiz neredeyse imkansız ve klavye kontrolleri ile daha da zor hale geliyor. Zaten bu yüzden başlarda, büyük oranda serinin takipçilerine hitap ettiğinden sözetmiştik.