1/3

The Sly Collection

Yunus Koloğlu 30.07.2011 - 14:26
Hırsız rakun, zeki tosbağa, iri domuzcuk
Platform oyunları son yıllarda giderek azalmaya başladı. Zaten az olan bu türde de şu sıralar pek kaliteli oyun yok. En son Enslaved gibi bir şaheser topu topu 150.000’lik satış rakamına ulaşmıştı ilk ayında. Satışlara bakınca yapımcıların neden bu türde eser vermediğini anlıyoruz. Oysa eskiden herkes deli gibi oynardı bu oyunları. Crash, Jak, Ratchet & Clank ve...Sly. Sonuncusu hakkında pek emin değilim. Çünkü pek duyulmuş bir seri değildi Sly. PS2’nin ilk yıllarında çıkmış bu şaheser serinin ilk oyunu hakettiği ilginin yarısını bile görmedi. Serinin 2. oyunu daha fazla sevildi ve 3. oyun çıtayı biraz daha yukarı çekti. Kötü pazarlama stratejilerinden midir bilinmez ama; geçen neslin belki de en iyi platform oyunu unutulup gitti. Bu hatasını anlayan Sony ise; PS3 kullanıcılarına bir sürpriz yaparak 3. oyunu ve bazı hoş ekstraları tek pakette toplayıp satışa sundu. Bundan iyisi Şam’da kayısı diyerekten takıyoruz makineye ve başlıyoruz.

Cooper... Sly Cooper

Paketin içinden orijinal seri dışında bir de mini-games adında ilave bir oyun çıkıyor. Bu oyunda move desteği ve 4 kişiye kadar çoklu oyuncu desteği de var. Ancak kimsenin bu oyunu 2. kez oynayacağını düşünmediğim için fazla üstünde durmaya gerek yok. 3 tane ateş etmeli oyun ve 1 tane de helikopter uçurma oyunu var. Bu bölümü hızlıca geçerek ilk oyundan başlayalım isterseniz.

The Sly Collection
Öncelikle hikayesini kısaca özetliyim. Ana karakterimiz Sly isimli bir rakun. Cooper ailesinden geliyor. Sly’ın bütün ataları hırsızdı. Ancak sıradan hırsız değillerdi. Bu işin kitabını bile yazmışlardı. Ancak Sly küçük bir çocukken evine saldırıp bu kitabı çaldılar ve babasını öldürdüler. Babasının ölümüyle yetimhaneye gönderilen Sly ise, orada Bentley adında bir kaplumbağa ve Murray isimli bir domuz ile tanışır. 3’ü ekip kurarlar ve hırsızlık kariyerlerine başlarlar.

Ancak Sly’ın aklında hep bir fikir vardı. O da, ailesinden çalınan kitabı; Thievius Raccoons’u bulmaktı. Fakat bu sanıldığı kadar kolay bir şey değildi. Çünkü kitap parçalar halindeydi ve her parça dünyanın dört bir yanındaki hayvanlardaydı. Ve bu yolculuk sırasında peşinde olan Carmelita adlı bir polis vardı. İşi çok zordu Sly’ın anlayacağınız. Ancak o bir Cooper olduğu için bu işlerin üstesinden kolaylıkla gelebilirdi.

3 oyunun hikayesi de birbirini takip ediyor. Bu nedenle spoiler veremem. Ancak hikayenin güzel olduğunu oyuna girdikten sonra hemen anlayabiliyorsunuz. Hikaye kadar önemli olan bir diğer güzellik ise sunum. Bazen çizgiroman sayfası, bazen de çizgi film şeklinde ilerliyor ara videolar. Hikayesi için bile oynanası bir oyun Sly.