1/4

The Sims 3

Murat Sağlam 3.06.2010 - 12:31
Bir pırıltıdır yaşamak
Platformlar PC
The Sims 3
  • Yapımcı - Yayıncı Maxis - EA Games
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Simülasyon
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 88
Artılar Geliştirilmiş oyun sistemi, grafikler güzel görünüyor, müzikler yerinde ve sıkmıyor, oldukça uzun bir oynanış süresi var
Eksiler Bir süre sonra kendini tekrar edeceği gerçeği göz ardı edilemez, uzun yükleme ve kayıt süreleri, kısıtlı eşya ve kıyafet seçenekleri
Son yılların en büyük çılgınlıklarından biri olan, oyunculuk hayatımıza ilginç bir şekilde sokmak istemesek gene yaşantımıza girip, inatla yerleşen bir serinin (Yaşam simülasyonu desek daha doğru olacak gibi) son halkası ile buluşmuş vaziyetteyiz. Uykusuz geceler bizi bekler demek ne kadar doğru olur bilemiyorum, ama özellikle bayan oyuncuları nasıl geçtiğini anlamadıkları saatlerin beklediği kesin.

Güzel hayat

The Sims hayatımıza ilk girdiğinde takvimler 2000’i göstermekteydi. Fakat Sims fikri bundan çok öncesinde, 1996 senesinde Oakland Yangını sırasında evini ve bütün mal varlığını kaybeden Will Wright’ın acı deneyiminden doğmuştu. Yangından sonra ailesiyle birlikte yeni bir eve taşınarak hayatını baştan kurmaya çalışan Will Wright, yaşadığı bu büyük acının böyle bir fikre sahip olmasında başrol oynadığını söylemişti. Ardından 4 yıllık bir bekleyiş, Electronic Arts ile yapılan anlaşma sonucunda bütün pürüzler ortadan kalkmış ve The Sims piyasaya sürülerek bir yılda 35.000.000 € (Evet yanlış okumadınız 35 milyon Avro) ciro yaparak, 2000 yılının en çok satan oyunu olmuştu.

O dönemlerde bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir olan olmayan herkes, bu yapımı satın aldı ve oynadı. Ardından geçen senelerde birçok ek görev paketleriyle desteklenen The Sims, eskiyen grafik motoru yüzünden artık rağbet görmemeye başladığında, Will Wright yeniden devreye girerek serinin ikincisini 2004 yılının Eylül ayında piyasaya sürdü. Muhteşem 3B grafikler ve yeni eklenen Life-Cycle (Hayat döngüsü) teknolojisi The Sims 2’yi de tüm zamanların en çok satılan oyunları listesine 5 ayda sokmaya yetti. Artık Sim’lerimiz yaşlanıyor ve ölüyorlardı. Hatta çocuk ve torun sahibi olabiliyor, DNA sistemi sayesinde akrabalar birbirlerine benziyor ve karakterleri de benzerlikler gösteriyordu. Satışlar o kadar yüksek rakamlarda seyrediyordu ki, (İlk 5 ayda 5 milyon kopya dersem ne demek istediğimi anlayabilirsiniz sanırım) Maxis ve EA paraya para dememeye başlamışlardır herhalde. Muhtemelen Simoleon adını takmışlardır bilemiyorum.

The Sims 3
"The Sims 3'ün grafikleri serinin eski oyunlarına göre daha iyi bir görsellik sunuyor."

Gel zaman git zaman derken Will Wright’ın projeden ayrılmasıyla birlikte, altın yumurtlayan tavuğun kesilmemesi gerektiğini her zaman bize tekrar tekrar gösteren EA Games, serinin üçüncü ve son halkasını 2 Haziran 2009 yılında piyasaya süreceğini açıkladı. Merak büyüktü. Zira Will Wright artık yoktu ve yeni oyunun serinin eskileri kadar tat verip vermeyeceği muallaktaydı. Şimdilik bekleyiş sona erdi ve elimde tutmakta olduğum The Sims 3, serinin en ama en iyisi olmayı hak ettiğini gösterdi diyebilirim. Bunun sebeplerine bir bakalım.

Mahalle baskısına son

Yapıma başladığımızda, klasik yükleme ekranı karşımıza geliyor. Oyun içi sistemleri yükleniyor ve bir menü beklerken bir bakıyoruz ki, bizden mahalle seçmemizi isteyen bir pencere çıkıyor. Mahalle seçiminden de anlayabileceğiniz üzere, artık kendi mahallelerinizi hatta abartıp semt boyutuna ulaştırabileceğiniz yaşam alanları yapabiliyorsunuz.

The Sims 3 düşük sistemlerde bile sorunsuz çalışması adına, geniş bir sistem gereksinimi yelpazesine sahip. Sıkı oyuncuların sıkı makinelerinde hemen detayları son seviyeye getirmesini ve çözünürlüğü yükseltmesini tavsiye ediyorum. Ardından da şöyle okyanus manzarasına bir bakış atıp, ailemizi yaratmaya başlıyor ya da hazır ailelerden birini seçerek bir eve yerleştiriyorsunuz. Ailelerimizi (İlle de aile olmak zorunda değil, tek bir Sim de yaratabilirsiniz) yaratma ekranı özellikle serinin ikinci oyunuyla çok büyük benzerlikler gösteriyor olsa da, özellikle grafiklerin oldukça geliştirilmiş olması sebebiyle artık Sim’lerimiz çok daha detaylı. Kolunuzdaki saatten tutun, parmağınızdaki yüzüğe, saç bantlarından gözlüklere ve türlü türlü kıyafetlere, değişik saç şekillerine bu ekrandan erişebiliyoruz. Fakat burada bir problem mevcut. Sistem öncelikle biraz karışık görünüyor. Neyin nerede olduğunu bulup anlayana kadar bir süre oyalanacaksınız benden söylemesi. Ayrıca eğer son bir kaç aya kadar The Sims 2‘nin tüm ek görev paketleri yüklü halini oynadıysanız, karakter yaratma ekranındaki seçenekler size çok ama çok kısıtlı gelebilir, çünkü az görünüyorlar. Tabii ki EA ek görev paketleriyle sayıyı arttıracaktır, bunu da zaman gösterecek. Ayrıca The Sims 3’ün kendi indirme yöneticisi sayesinde yeni saç stilleri, elbiseler edinmeniz mümkün.