Street Fighter 6 inceleme: Street Fighter 6, Capcom’un ünlü serisinin en yeni oyunu, yeni nesil dövüşçüler ve yeni oyuncuları da düşünen oynanış geliştirmeleri ile evlerimize konuk oluyor. Hem yeni dövüş oyuncularını hem de daha önce Street Fighter 5’i heyecanla bekleyen ve hayal kırıklığına uğrayan eski hayranları memnun edebilecek bir içerik ile geliyor gibi gözüken Street Fighter 6 iyi bir oyun olmuş mu? Haydi birlikte inceleyelim.
Street Fighter 6 incelemesine elimizdeki oyun modları ve oynanabilir karakterler ile başlayalım. Street Fighter 6 ilk giriş yaptığımızda üç farklı seçenek sunuyor. World Tour, Battle Hub ve Fighting Ground modları arasından birini seçip, oyuna başlıyoruz.
Street Fighter 6 inceleme
World Tour kısmını oyunun hikaye modu olarak kabul edebiliriz. Beşinci oyunun çıkışında doğru düzgün karakter hikayeleri bile olmadığını düşünürsek, bu defa hikaye kısmına cidden önem vermişler. Kendi oluşturduğumuz karakter ile girdiğimiz, klasik karakterlerin yardımcı rollerde olduğu uzun bir hikaye var elimizde. World Tour hikayes iyi mi, oynamaya değer mi? Bunun cevabını kendi kısmında vereceğim.
Battle Hub oyunun en çok vakit geçireceğiniz alanlarından birisi olan multiplayer kısmı. Seçtiğiniz bölgeye girip diğer oyuncuların oluşturduğu avatarlar ile etkileşime geçebilir, karakterinizin görüntüsünü özelleştirecek şeyler satın alabilir ve arcade makinalarında eski Capcom oyunlarını oynayabilirsiniz.
Tabi bunların hepsi yan etkinlik. Battle Hub’ın en önemli kısmı diğer oyunculara karşı mücadele etme şansınız olması. Dövüş oyunu makinalarına geçip diğer rakipler ile mücadele edebilir, beklerken “Training” kısmında oyalanabilirsiniz. Zevkine yapılan avatar dövüşleri, standart bire bir dövüşler, dereceli maçlar ve turnuvalar için gelmeniz gereken yer burası.
Street Fighter 6 inceleme
Fighting Grounds ise bolca vakit geçireceğiniz ikinci kısım. Bu modda Arcade kısmında karakterlerin hikayelerini tecrübe edebilir, Practice kısmında karakterinizi iyice öğrenebilirsiniz. Yapay zekaya ya da evdeki arkadaşlarınıza karşı 1v1 veya takım dövüşleri yapabileceğiniz Versus, farklı mücadeleler ile dövüşleri özelleştirebileceğiniz Special Match ve yine diğer oyunculara karşı dereceli ya da standart maçlara girebileceğiniz Online kısmı da burada bulunuyor.
Street Fighter 6 çıkışında oynanabilir olan toplam 18 karakter bulunuyor, bunların arasında hem eski dövüşçüler hem de yeni yüzler var. Aradan geçen yılların etkisini görebildiğimiz eski Street Fighter karakterlerimiz Ryu, Ken, Chun-Li, Cammy, Dee Jay, Dhalsim, E. Honda, Guile, Luke, Zangief Juri ve Blanka şeklinde. Zaman çizelgesinde hem Street Fighter 4 hem de 5’e göre çok ilerdeyiz, iki oyun da Street Fighter 3’ten önce geçiyordu, bu yüzden karakterleri görünce şaşırmayın.
Dövüşe yeni katılan karakterler ise JP, Jamie Lily, Kimberley, Marisa ve Manon. Ayrıca bir karakterimiz daha var, o da kendi oluşturduğumuz ve avatar dövüşlerinde kullanabildiğimiz avatarımız. Onu da dahil edersek 19 karakter oluyor ama etmeyeceğim tabi.
Street Fighter 6 inceleme
Eski Street Fighter karakterleri, özellikle oyunu uzun süre oynamış olan oyuncular için hem tanıdık gelecek hem de “bu biraz daha farklıydı” dedirtecek kadar yenilenmiş hareketler ile geliyor. Yeni karakterler ise eşsiz dövüş stilleri ve kişilikleri ile kendilerini sevdirmeyi başardı. Başlangıçta pek ısınamadığım Manon şu an için favorim. Karakterler hakkında daha ayrıntılı konuşmak isterdim ama her birine uzun süre ayıracak kadar fazla sürem olmadı.
Karakter oluşturma ekranından kendi avatarımızı yapıp hem World Tour hem de Battle Hub üzerinde kullanabildiğimizi söylemiştim. Bu karakteri oluştururken yapabileceklerimizin sınırı ise neredeyse yok. Dünyalar güzeli harika bir dövüşçü oluşturabileceğimiz gibi, gündüz görseniz yolunuzu değiştireceğiniz garabetler yapmak da mümkün. Karakterinizin boyunu, rengini, deri yapısını, sesini ve hatta şeklini bile siz ayarlıyorsunuz. Ben hikaye modunda görmekten bıkmayacağım bir şey yaptım ama Battle Hub içerisinde korku filmine uygun tipler görmeyi bekliyorum.
Karakterinizi oluşturduktan sonra giydirebileceğiniz eşyaları ise hem World Tour içerisinde hem de Battle Hub’da satın alabiliyorsunuz. Bunlar için oyunda birkaç farklı para birimi bulunuyor. Hikayede elde ettiğiniz paralar ile alabilecekleriniz, yine hikaye modu içerisindeki satıcılarda bulunuyor. Bu eşyalar hem karakterinizin gücünü değiştiriyor hem de ekstra buff/debuff özellikleri ekliyor.
Street Fighter 6 inceleme
Battle Hub kısmında satılanlar için ise hem dövüşerek kazandığınız puanları hem de gerçek para ile aldığınız oyun parasını kullanabiliyorsunuz. Bu kısım biraz tartışmalı, sınırlı stok gelen ürünlere para yetiştirmek için ya arka arkaya dövüşmek ya da parayı basıp almak gerekiyor. Tamamen görsel olan bu ürünler için para verilir mi, oyun ileride daha ne tür ürünler satışa çıkarabilir, sadece gerçek para ile satılanlar olacak mı diye merak ediyorum. Şu an için buna bir yorum yapamayacağım.
Aduket Değil Hadouken
Street Fighter 6 daha acemi oyuncuların da keyif alması için farklı kontrol seçenekleri arasında seçim yapmamıza izin veriyor. Fighting Grounds modundaki dövüşlerde üç farklı kontrol şeması arasında seçim yapma şansı var, Classic, Modern ve Dynamic. Üçüne de kısaca değinelim.
İlk olarak Classic kontroller, “ateri” oyuncularının bile bildiği, hareketleri çıkarmak için doğru sırada tuşlara basmamız gereken kontrol şeması. Alışması zor, her karakter için farklı girişlere sahip ama bir kere öğrendiğinizde karakterin tüm potansiyelini kullanabileceğiniz kontrol şeması. Özellikle dereceli maçlarda yükselmek istiyorsanız öğrenmeniz gereken stil.
Street Fighter 6 inceleme
Modern kontroller ise hem kombolar çıkarmak isteyen hem de “tuşlara bir türlü istediğim gibi basamıyorum” diyen oyuncular için gelen, yarı otomatik bir tür. Her saldırı tipinin kendine özel bir tuşu var, ekstra bir “asist” tuşu ile farklı komboları hızlıca yapabiliyor ve drive yeteneklerini kullanabiliyorsunuz. Hatta klasik tuş kombinasyonlarını da destekleyebiliyor. Başlangıçta karakterinizin yapabileceklerine dair fikir sahibi olabilirsiniz.
Dynamic kontroller ise tamamen yeni, hiç dövüş oyunu oynamamış kişilerin bile oynaması için hazırlanmış. Bastığınız her tuş bir şey yapıyor, tamamen otomatik gibi bir şey. Nasıl çalıştığını tam anlamadım ama 9 yaşındaki yeğenim oynarken çok eğlendi, bu da kontrol türünün amacına ulaştığını gösteriyor bana. Bu kontrol türü online oyunlarda kullanılamıyor ama büyük bir kayıp değil.
Oyuna yeni eklenen Drive barı 5 farklı teknik için kullanılabilen, çok değerli bir kaynak. Super barından ayrı olarak bulunan Drive barı ile yapacağınız hareketler saldırıları emip darbe vurmanıza(Drive Impact), özel saldırılarınızı güçlendirmenize(Overdrive), rakibin saldırısını savuşturmanıza (Drive Parry), saldırıyı bloklayıp karşı saldırı yapmanıza (Drive Reversal) ve hızlıca rakibin üzerine fırlamanıza (Drive Rush) yarıyor.
Street Fighter 6 inceleme
Drive barına gerçekten önem vermeniz gerekiyor, yaptığınız hareketlerin sonucunda bu bar biterse hem karakteriniz sersemliyor hem de savunma yaparken bile yenilebiliyorsunuz. Tekrar dolması için bir süre beklemeniz gerekiyor ama bu yeterli değil çünkü savunma yaparken çok yavaş doluyor. Daha agresif olursanız daha hızlı geri toparlanıyorsunuz. Burnout denen bu duruma mümkün oldukça girmemeye çalışın, Drive yetenekleri ne kadar etkiliyse, burnout durumu da o kadar zararlı.
Dünyayı Geziyoruz
Street Fighter 6, önceki oyunun eksik olan hikaye modunu World Tour ile doldurmak istemiş ve fena bir iş de çıkartmamış. World Tour kendi karakterinizle güçlü bir dövüşçü haline gelmenizin hikayesini anlatıyor. Luke’dan eğitim alarak başladığınız hikaye boyunca bir sürü farklı dövüşçünün himayesine girip yeni teknikler öğreniyorsunuz. Bu sırada bir anda dostunuz olan ve anında ortadan kaybolan Bosch’un durumunu çözmeye çalışıyorsunuz.
Hikaye genel olarak çok garip, işleyişi çok garip, karakterler niye geliyor, neden gidiyor, olaylar neden oluyor bilmiyorum. Ara sahneler genelde çok güzel, bu yüzden garipliğine rağmen oynamaya devam ettim. Hikayenin tam olarak bir sonu yok, sevdiğimiz karakterlere ne olduğunu görüyoruz ama yeterince bilgi alamıyoruz. Hikayesi için oynarsanız hayal kırıklığına uğrarsınız. Küçük ve eğlenceli diyalogları var ama.
Street Fighter 6 inceleme
Oynanış olarak bu modun PS2 - PS3 dönemi anime dövüş oyunlarını hatırlattığını söyleyebilirim. Naruto oyunlarında vardı bu şekilde, köyde koşturup milletten görev aldığımız enteresan hikaye modları oluyordu. Burada da olay aynı işliyor, saçma görevler alıp yapmaya çalışıyoruz. “Aaa arkadaşını kötü olduğu bariz motorlu bir kadın mı kaçırdı, hadi dünyayı gezip bana iki tane hatıra eşyası getir” diye görev mi olur?!
Oyunda mini etkinlikler de bulunuyor. Yarı zamanlı iş olarak bahsedilen bu etkinlikler verilen süre içerisinde tahtaları kırma, saldırı komboları ile pizza yapma, şişelerin ağzını elimizle kesme gibi ufak tefek şeyler. Para ve bazı bonuslar kazanmak için uygun görevler, Arcade modunda kamyon dövmeye benzer etkinlikler. Bu görevleri başta görmezden gelsem de alabileceğimiz bir sürü eşya olduğundan parasız kalınca yapmaya başladım. Vakit geçirmek için fena değil.
Oyun RPG mekaniklerine de sahip. Aldığınız her ekipman karakterinizin gücünü ya da canını etkileyen bonuslar sağlıyor. Yemek yerseniz iyileşiyorsunuz, tekmeyi güçlendiren donut yiyebiliyorsunuz falan. Sokaktaki herkes dövüşçü, yerleri süpüren yaşlı amca bir anda Blanka gibi taklalar atabiliyor. Ayrıca dünyadaki farklı satıcılar (aynı satıcı aslında farklı yerlerde) farklı kıyafetler satabiliyor. Karakterinizin seçtiği stile göre farklı dövüşçülerden yetenekler de ekleyip, kendinize özel bir dövüş stili oluşturabiliyorsunuz.
Street Fighter 6 inceleme
Söyleniyorum ama 15 saat falan oynadım, etraftaki herkesi bir kere dövdüm, dövüşler sırasındaki mini görevleri yaparak ekstra kıyafet yemek falan kazanmaya çalıştım. Eğlenceli mod, ayrı oyun olarak satılsa 40 - 50 falan verirdim sanırım ama bu haliyle oyuna güzel bir eklenti olmuş. İlerleyen zamanlarda çok fazla hatırlayan olmayacaktır ama sırf oyunun mekaniklerini öğreten yan görevleri için bile yeni oyuncuların denemesi gerek. Profesyoneller muhtemelen Metro City'ye uğramayacaktır.
Dövüş oyunlarını genellikle PC üzerinde oynamamaya dikkat ederim çünkü hem PC portları kötü olur hem de oyuncular daha çok konsol tarafında toplanır. Street Fighter 6’yı ise PC üzerinden oynadım ve hiç şikayetçi değilim.
Oyun genel olarak gayet iyi çalışıyor, sabit 60 FPS ile dövüşleri gerçekleştirebildim. İnceleme için sunucular çok kısa bir süre açıktı yalnızca üç maç oynayabildim. Bu maçlarda hiç sorun yaşamadım. Ama online taraftaki performansı geçtiğimiz son beta sırasında test ettiğim kadarıyla yorumlarsam oldukça iyiydi. Hem rolllback netcode sahibi, hem crossplay destekliyor, bu yüzden sorunsuz bir biçimde diğer oyunculara karşı oynayabiliyoruz.
Street Fighter 6 inceleme
Battle Hub kısmı 60 kişi ile tamamen dolduğunda performans sorunları yaşatabilir ama inceleme sırasında bunu söyleyebilecek kadar kalabalık bir lobide bulunmadım. Alan genel olarak büyük ve yapılacak bir sürü şey var, buna arcade kabinlerinde farklı oyunlar oynamak ya da selfie alanında poz vermek de dahil. Bu kadar insan bir arada iken ne sunucuların ve oyunun nasıl bir performans göstereceği önemli.
Oyunun gezme kısımlarında ikinci bir kontrolcü bulundurmanız şart gibi. Arcade stick ile etrafı gezerken kamerayı kontrol etmekte zorlandım. Sabit kamera ya da kamerayı farklı bir tuşla yönlendirme seçenekleri var ama çok iyi işlemiyorlar. Özellikle World Tour modunu arcade stick ile oynamak mümkün değil bu yüzden. Kamera dönene kadar sırtınıza tekmeyi yiyorsunuz.
Oyunu görsel olarak çok beğendim, karakterlerin tasarımları, kullanılan sanat stili ve animasyonlar harika. Drive saldırıları sırasında çıkan renkler, kızgın buzdolaplarının saldırı animasyonları gibi ayrıntılar çok güzel. World Tour ile dünyayı gezerken ise “kötü değil” diyebilirim. Serbestçe gezdiğimiz Metro City için uğraşılmış gibi gözüküyor ama biraz daha iyi olabilirdi. Sabit bir mekanda geçen diğer ülkeler ise çok daha iyi gözüküyor. Ara sahnelere ise lafım yok, hepsi çok güzel gözüküyor.
Street Fighter 6 inceleme
Müzikler konusunda ise hem iyi hem kötü diyebilirim. Dövüş kısmında müzikler gayet iyi, hatta dövüşe girmeden önce karakterlerin birlikte yürüdüğü kısımlarda falan çok güzel bir havaya sokuyor. World Tour müzikleri ise PS2 döneminden kalma oyunları hatırlatıyor. O kadar sıkılıyorum ki o müziklerden anlatamam. Metro City müziklerini sıkıldıkları sırada rastgele tuşlara basarak yapmışlar gibi.
Street Fighter 6 eski bir Street Fighter sever olarak beni çok memnun etti. Street Fighter 5’i ön sipariş ile alıp yaşadığım hayal kırıklığı yüzünden uzun bir süre elimi sürmemiştim. Bu oyuna ise neredeyse 30 saat ayırdım, bunun büyük kısmı yeni oynanış mekaniklerine alışmaya çalıştığım eğitim kısmında ve World Tour modunda geçti. Çıkış günü sahip olduğu içerikle bile Street Fighter 5’in çok daha ötesinde bir iş olduğunu gösteriyor.
Street Fighter 6 inceleme
Street Fighter 6 yeni başlayan oyunculara da eğlenme fırsatı sunan, oyunu öğrenmek isteyenler için ayrıntılı bir eğitim alanına sahip olan, hatta World Tour ile iyice oyuna ısınmalarını sağlayan, dolu dolu içeriğiyle oyuncuyu memnun eden bir oyun olmayı başarmış. Hem eski (ve belki de küskün) oyuncuları hem de yeni oyuncuları bağrına basan bir oyun var elimizde. İleride mikro ödeme olayını abartmaz ya da garip reklam kampanyaları ile karşımıza çıkmaz ise, şu ankinden çok daha iyi hale bile gelebilir.
PC sürümü Steam üzerinden 850 TL fiyat etiketi ile satışta olan Street Fighter 6, özellikle serinin hayranlarına rahatlıkla önerebileceğim bir oyun. Yeni başlayan oyuncular için ise, önceki iki oyuna göre çok daha fazla erişilebilirliğe sahip, oynaması ve öğrenmesi daha rahat bir oyun olduğunu söyleyebilirim. Demosunu ücretsiz olarak deneyip son kararınızı verebilirsiniz.