E3 2015'te birçok oyun duyurulmuş, heyecandan ne yapacağımızı şaşırmıştık. Final Fantasy VII Remake olsun, Dark Souls 3 olsun, Horizon: Zero Dawn olsun, Dishonored 2 olsun, bu oyunlar hepimizi heyecanlandırmıştı. Ancak, aralarında bir oyun sadece belli bir oyuncu kitlesini mutlu edip, şaşırtmıştı. Bu oyun, Yu Suzuki'nin yazıp, geliştirdiği Shenmue 3'tü. Shenmue 3'ün geliştirilmesi için kickstarter üzerinden kampanya başlatan Yu Suzuki'nin hedefi 2 milyon dolardı. Kısa sürede 2 milyon dolara ulaşan Shenmue 3'ün kampanyası durmak bilmedi ve kampanyanın bitimine kadar 70 binden fazla katılımcıya sahip olarak yaklaşık olarak 6.33 milyon dolar topladı. Kickstarter tarihinin en fazla desteklenen projelerinden biri olan Shenmue nasıl bir seriydi? Ne hakkındaydı ve oyun sektöründe ne gibi bir önemi vardı? Bugün, yazacağım bu makale ile bu soruların hepsini yanıtlamaya çalışarak, sizleri 1999 yılına götüreceğim.
Yu Suzuki'nin yarattığı ve yapımcılığını üstlendiği Shenmue, 1999 yılında Sega Dreamcast için piyasaya sürülmüştü. Sega AM2 ekibinin geliştirdiği Shenmue, bizlere açık dünya-aksiyon-macera türünde bir oynanışı sunuyordu. Ancak, Shenmue sadece açık dünyası ile sınırlı değildi. Şöyle düşünün, yıl 1999 ve daha GTA III bile piyasaya sürülmemişken açık dünyaya sahip, 3D bir oyun oynuyorsunuz. Kısacası, Shenmue'nun oynanışı, önemi hakkında uzun, uzun konuşmadan önce sizlere Ryo Hazuki'yi tanıtmak istiyorum.
'Geleneksel Çin sineması' tadında tasarlanan Shenmue, bizleri Ryo Hazuki ile tanıştırıyordu. Uzak doğu dövüş sanatı ile ilgilenen Ryo, ailesinin Dojo'suna döner. Ryo, babası Iwao'nun Lan Di isimli bir Çin'li uzak doğu dövüş ustası ile tartışmasına tanık olur. Lan Di, 'Ejderha Aynası' isimli gizemli esere sahip olmak ister, ancak ne için kullanmak istediğini bizlerle paylaşmaz. Ryo'yu öldürmekle tehdit eden Lan Di, Iwao'dan Ejderha Aynası'nın yerini öğrenir, ancak öğrendiği gibi Iwao'yu öldürerek Dojo'yu terk eder. Babasını kaybeden Ryo, içindeki duygularını alevlendirerek Lan Di'den intikam almaya yemin eder ve böylelikle Shenmue destanımız da başlamış olur.
Görsel açıdan zamanının fazlasıyla önünde olan Shenmue, oynanışı, görselleri ve içeriği ile birçok açık dünya oyununa ilham kaynağı olmuştur. Bunun sebebi ise Shenmue'nun sahip olduğu kendine has özelliklerdi. 3D açık dünya'ya sahip olan Shenmue'da amacımız, Lan Di'nin kimliğini araştırmak ve de Dojo'da gerçekleşen olayların tanıklarını bulmaktı. Bunun için de Ryo, Yokosuka kentinde dolaşarak yerel halk ile konuşur, ve görevleri yerine getirerek bilgiler edinirdi. Shenmue'nun açık dünyasında ipuçlarını bularak kendimize bir yol çizecek, incelediğimiz objelerde Lan Di'nin kimliğini ve hangi amaçla Ejderha Aynası'nı istediğini bulacağız.
3D dövüş sistemine sahip olan Shenmue'da, karakterimiz uzak doğu dövüş sanatları ile düşmanlarına karşı koyabiliyor. Sega'nın geliştirdiği Virtua Fighter'ın mekaniklerine benzer oynanışa sahip olan Shenmue'nun belki de en can alıcı özelliği ise 'quick time event'lere sahip olmasıydı. 1999'dan bahsediyorum arkadaşlar, God of War ile hepimizin aşina olduğu ve sevdiği quick time event'ler 2000’li yılların ortalarında bizlerin karşısına tam anlamıyla çıkarken, Shenmue yıllar önce bunu başarmış ve oyuna sektörüne katmıştı. Böylelikle Shenmue'nun oynanışının, God of War'ı etkilediği de ise bir başka nokta. Ryo, Yokosuka kentinde karşılaştığı çocuklarla top oynarken, en basit şekilde karşımıza çıkan quick time event'ler ile başarılı olabiliyor ve top oynayabiliyorduk. Shenmue’nun quick time event’lerinden etkilenen Santa Monica’da yıllar sonra Kratos’un destansı macerasında pek çok zaman bu öğeleri kullanmıştı.