Rough Justice: '84 inceleme

Murat Oktay 13.03.2023 - 20:02
80'lerin efsane polisiye dedektiflik dizileri bilgisayarımıza geliyor. Rough Justice: '84 inceleme içeriğimizde oyuna yakından bakıyoruz.
Platformlar PC
Rough Justice: '84 inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı - Daedalic Entertainment
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Bulmaca,Strateji
Merlin Puanı 77
Artılar - Anlamsız bir şekilde huzurlu hissetmenize sebep oluyor
- Bulmaca çeşitliliği
- Renkli grafikleri
- Optimizasyon
Eksiler - Kendini tekrar eden görevler
- Oyunun başında zar görevleri oldukça zorluyor

Rough Justice: '84 inceleme: 80'lerde yaşayanlar Mavi Ay ve Tehlike Çemberi dizilerini hatırlar. Günümüzün süslü yapımları gibi bol aksiyon ve CGI grafikler ile dolu olmayan dizilerdi. İkili ilişkileri, gizemleri ve daha insani yanları öne çıkaran dizileri izlemek için haftanın bir günü ekran başında toplanırdık.

Geçtiğimiz günlerde, oyun dünyasının konu olarak son dönemde kendini tekrarladığını düşünürken "Neden eski dönemler gibi kurgular yapılmıyor" diye düşünmüştüm. Şöyle macera tadında, belki bir çalınan arabanın izini sürmek ya da gizli bir depoyu araştırırken bulduğumuz ipuçlarını derleyebilmek için parmak izi araştırması yapmak gibi. Siz de benim gibi düşünenlerdenseniz, aradığımız oyunu bulmuş olabiliriz. Zira Rough Justice: '84 bu aradağım özellikleri hatta fazlasını barındırıyor.

Rough Justice: '84 inceleme / PC

Bu yazıyı hazırlarken dinlediğim Spotify listesini siz de okurken dinleyebilirsiniz.

Rough Justice: '84 inceleme / PC

Kahramanımız Hank eski bir polis. Görevi kötüye kullanmaktan hapise girmiş. Çıktığında da diğer arkadaşları tarafından dışlanmış. Yine de çalışıp bir şekilde para kazanması gerekiyor. En iyi yapabileceği iş de dedektiflik. Çözüm elinin altında. Zira Seneca'da artan suç oranı ile polisin başa çıkabilmesi de pek mümkün görünmüyor.

Bilin bakalım bu noktada kime iş düşüyor? Özel dedektiflere elbette. Şehrin güvenliğini sağlamak bizim görevimiz olmasa da katkıda bulunabiliriz. Örneğin çalınan bir arabanın izini sürerek onu eski sahibine iade etmemiz mümkün. Ya da daha basitleştirilmiş bir görev arıyorsanız, bir okulda güvenlik görevlisi olarak çalışabiliriz.

Rough Justice: '84 inceleme / PC

Artık ajansımızı kurup patron olduğumuza göre işe başlamak için önce bir ajan tutmamız gerekiyor. Her ajanın bir fiyatı var. Fiyatlarına bağlı olarak da özellikleri değişiyor. Ajanları vardiya karşılığında tutuyorsunuz. Vardiya süresince bulduğunuz işleri onlara vererek başarılı olmalarını sağlamanız lazım. Ancak her ajan her işe uygun olamayabiliyor. Zira ajanların beş farklı özelliği (güç, zeka, algı, refleks ve empati) var. Empati yeteneği olmayan bir ajanı sorgu için yollamak pek de mantıklı değil. Yine de çok istekliyseniz ajanın eşya slotuna ihtiyacını destekleyecek bir alet koyabiliyorsunuz. Slot tek olsa da istenirse para kaşılığı artırılabilir.

Başlangıçta $250 paramız var. Bu bir kısmı ile ajanızımı tuttuktan sonra haritaya çıkıyoruz. Haritada görevleri ve alışveriş mağazalarını görebilirsiniz. Bir görevi seçip, ajanımızı atadıktan sonra onun görev bölgesine gitmesini bekliyoruz. Bu durumda zaman kavramı devreye giriyor. Zira çalışanımızı günlük olarak tuttutuğumuz için, olay bölgesine varması sırasında geçecek süre de hesaplanıyor.

Rough Justice ajanlar

Görevin türüne bağlı olarak çeşitli çözüm yöntemleri bulunuyor. Başlarda zar atarak davamızı çözmeye çalışıyoruz. İlerleyen süreçlerde birçok farklı görev çözüm yöntemleri de  karşımıza çıkıyor. Zar atma için önemli bir ipucu var. Fark edene kadar epey vakit kaybettim. Görev yerine vardığınızda iki iş arasından birini seçmeniz gerekiyor. Eğer yetenekleriniza uygun olmayanı seçerseniz, atacağınız zarlarda da rakamlar düşük çıkacaktır. Burada hedef en yüksek zarlara ulaşıp, davayı çözüp hem para hem de itibar kazanmak. Zira itibarınız arttıkça yeni müştelerileriniz olmaya ve daha büyük işler alabilmeye başlayacaksınız.

Üç turluk süreçte, dört ve üstü üç zar atarak başarı şansınızı artıracaksınız. Ancak ajanlarınızın özelliklerine bağlı olarak atabileceği zar sayısı da sınırlı oluyor. Bunu artırabilmek için onların sahip olduğu ekipmanları da kullanabilir, daha fazla zarı aynı tur içinde atabilirsiniz. Ya da ajanınızın aksiyon puanlarını kullanarak zar satın alabilirsiniz ki bu ona yaptıracağınız iş sayısının da azalmasına sebep olacaktır.

Zar görevleri zorlayabiliyor

Başarılı biten her görevin ardından ödül olarak deneyim, para ve sadakat puanı elde ediyorsunuz. Aksiyon puanı biten ajan daha sonra dinlenmek için geri dönüyor. Onları isterseniz daha sonra tekrar tutabiliyorsunuz elbette. Biraz karışık gibi görünse de kısa sürede oyuna alışıyorsunuz.

Yeni bir göreve başlamadan önce onları şehirde bulunan dükkanlardan birine gönderip alış veriş yaptırmanız faydanıza olacaktır. Satın aldığınız eşyalar onların yetenek puanlarına doğrudan etki ediyor ve davaların çözülme ihtimalini artırıyor. Örneğin biber gazı alırsanız refleks puanınıza +1 veriyor. Elbette eşyaların kullanılma sınırı da var. Kimisi tek kullanımlık kimisi de çift. Ajanınızın düşük olduğuna inandığınız bir özelliği ekleyebilmek ya da alacağınız bir sonraki görevin türüne göre var olan özelliğinizi daha da artırabilmek için kullanabilirsiniz.

Kabloları doğru bağlayıp aracı çalıştırmalıyız

İpucu: Ajanımızı günlük olarak tutabildiğimiz için görev yerine vardığında hemen ekranın üstündeki butonlardan zamanı durdurmanızı tavsiye ederim. Özellikle çoklu ajanlar ile çalışltığınızda diğerlerinin zamanını koruması açısından önemli olabiliyor. Ayrıca çalışanınız olay bölgesine vardığında zamanı durdurmayıp göreve başla emri vermeden bekletirseniz görevi elinizden kaçırabiliyorsunuz.

Olayları çözerek saygınlığınızın artması ile farklı seviyelerdeki görevlerinin kilitlerinin açıldığını söylemiştik. Bu tarz görevler arasında polis ve diğer dedektiflerden gelenler de bulunuyor, tamamlayabilirseniz de faydalı olabilecek özellikler kazanıyorsunuz. Bunlar genelde operasyon adı verilen hikaye modunda gerçekleşiyor. Görevleri sırası ile tamamladıkça aynı görev dizisinin bir sonraki aşamasına geçebiliyorsunuz. Görev serisine başlamadan önce hangi özelliklerinize ağırlık vermeniz gerektiği bildiriliyor. Ona göre ajanınızı da doğru şekilde kiralarsanız rahatlıkla bölümleri geçebiliyorsunuz. Tabii öyle her görevi de alamıyorsunuz. Ana kahramanımız Hank'in de seviyesi o göreve yetiyor olması lazım.

Doğru elektrik akımı motora güç verecek

Kimi görevler zaman sınırlı olduğu için çok hızlı olmanız gerekebiliyor. Örneğin 20 saniye içinde elektrik tesisatını doğru akım sınırına getirmeniz gerekiyor ki benim en zorlandığım görev şekli bu oldu.

Başarısız olduğunuzda ise yeni ajan kiralayabilecek paranız kalmıyor. Bu sefer de şehir bankası devreye giriyor. İsterseniz kredi çekip kiralayacağınız yeni ajanlar ile yolunuza devam edebilirsiniz. Ancak dikkatli olmanız lazım. Görevlerde başarısız olma riskiniz pek de kalmıyor. Zira banka verdiği kredisini de çatır çatır geri alıyor. O sebeple hem aldığınız işleri tamamlama hem de ofis yönetiminde iyi olmanız gerekiyor.

Rough Justice: '84 inceleme / PC

Sonuç

Gamma Minus UG'den çıkan Rough Justice 84 genel anlamda iyi vakit geçirmenize yardımcı oluyor. Gündelik oyunlarınızdan biri de olabilir. Zira cep telefonu oyunlarında olduğu gibi istediğiniz anda girip çıkabilmenize olanak sağlayan bir yapısı var. İncelemeyi yazabilmek için yaklaşık 10 saatlik bir süre oynamışım oyunu. Ancak görülecek daha çok şey olduğuna da eminim. Zira oyunun haritasında, henüz açamasam da, daha başka bölgeler olduğunu görebiliyorum. İlerleyen süreçte oralarda çok daha farklı hikayeler ve çözülmesi gereken davalar ile karşı karşıya kalacağıma da eminim.

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 3.12.2024 20:15
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.03.2023 23:14
Amiga 500 de olurdu böyle zibidik oyunlar heves ederdim ama bir halt anlamadığım için kapatırdım
Kalan Karakter: 300 Gönder
Rough Justice: '84 inceleme
İlginizi Çekebilir