Ülkemizde esporun en büyük destekçilerinden bir tanesi olan Riot Games, League of Legends'ı bu sayede büyük bir kitleye yaymayı başardı. Güzel bir yerelleştirme sürecinden sonra 2012 yılından bu yana görkemli League of Legends turnuvaları ile karşılaşıyoruz. Şimdi ise Türkiye'de büyük bir espor ligi haline gelen League of Legends'ta ilgi çekici bir kural değişikliği gerçekleştirildi. Açıklanan yeni resmi bilgiye göre Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Irak, Katar, Lübnan, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman ve Ürdün ülkelerinin pasaportuna sahip espor oyuncuları, ülkemizde yerli oyuncu statüsünde sayılacak.
Bu değişiklik ile birlikte çok uluslu bir yapıya geçecek olan LoL espor liginde rekabetin daha çok artması bekleniyor.
Konu ile ilgili yapılan açıklama ise şu şekilde,
2019 yılı içerisinde Riot Games bünyesinde gerçekleşen organizasyonel bir değişikliğin ardından Dubai ve İstanbul ofisleri hem Türkiye’de hem de Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da oyuncular için daha fazla değer yaratabilmek adına ortak çalışmaya başladı. Bu değişiklik sorumluluklarımızı arttırırken, aynı zamanda daha büyük fırsatların kapılarını açtı.
Her sene büyüterek ilerletmeye gayret ettiğimiz LoLespor ekosistemini çok daha büyük bir bölgeye hitap edecek şekilde genişletmek adına birden fazla ülkenin temsilcisinin katılıma imkanı bulacağı, operasyonel merkezi İstanbul olacak hem yüzölçümü açısından hem de ulaşacağı başarı açısından daha büyük bir ligin hayallerini kurmaya başladık. Bu plan aynı olgunluk seviyesinde olmayan bölge espor ekosistemlerini farklı şekillerde etkileyecek:
-Henüz oturmuş bir espor ekosistemine sahip olmasa da espora gösterilen ilginin çok yoğun olduğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yer alan takım ve oyuncular League of Legends esporunun en üst düzeyinde mücadele edebilme fırsatını yakalayacak.
-Yıllar içerisinde sizlerin müthiş ilgisiyle Türkiye’de en çok izlenen spor dallarından biri haline gelen ligimiz, bahsettiğimiz bölgelerde bulunan izleyiciler, oyuncular, takımlar, sponsorlar ve yatırımcıların katılımıyla çok daha büyük bir resmin ana parçası olabilecek konuma gelecek.
Tabii ki şu anda bu yöne doğru gidişimizin kesin olduğunu söylemek yanlış olur. Zaman içerisinde değişen şartlar, bu tip planların aksamasına hatta tamamen iptal olmasına bile sebep olabiliyor. Ancak bu konuda çok dikkatle atacağımız deneme adımları, planlarımızın geleceği ve başarısı için bize yol gösterecek.
Yukarıda detaylandırdığımız planların ilk adımı olarak VFŞL 2020 Kış Mevsimi’nden itibaren ligde yer alan takımlar, kadrolarında Türk oyuncuların yanı sıra Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Irak, Katar, Lübnan, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman ve Ürdün ülkelerinden birisinin pasaportuna sahip ve daha önce başka bir bölgede yerli oyuncu olarak oynamamış tüm oyuncuları yerli oyuncu statüsünde bulundurabilecek. Bu hamleyle beraber çok uluslu bir yapıya geçecek olan ligimizde mücadele edebilecek potansiyel oyuncuların sayısı ciddi şekilde artacak. Sahip olduğu LoL oyuncu sayısı ve espor potansiyeline istinaden önceliklendirdiğimiz bu ülkeler haricindeki diğer ülkeleri de zaman içerisinde kapsama almayı değerlendireceğiz.
Aslında çok başarılı bir örnek hemen önümüzde duruyor. LEC uzun yıllardır birden fazla ülkenin katılımıyla dünyanın en başarılı liglerinden bir tanesi. LEC temsilcileri arka arkaya 3 uluslararası turnuvada finale yükselirken, bunu kadrolarında yabancı statüsünde bir oyuncu bulundurmadan başardılar. Bu başarıyı bölgenin 750 milyona yaklaşan toplam nüfusuyla ilişkilendirmek mümkün, ancak bir yandan Avrupa’da bölgesel taraftarlıkları, farklı ülkelerde gerçekleşen mevsim finallerini ve yerel ligleri kullanarak oluşturulan espor ekosistemini değerlendirmek gerekiyor..
Kısa vadede VFŞL yerli oyuncu statüsünde yapılan bu kural değişikliğinin yaratacağı etkiler, gelecekteki adımlarımızı şekillendirecek. Hedefimiz, daha önce de sizlerle paylaştığımız gibi, sporumuzun adil, kapsayıcı, sportmen olma ilkelerine sahip çıkarak rekabetçi oyunların zirvesinde yükselmeye devam etmesi ve dünyadaki milyarlarca LoLespor taraftarına keyif vermesi.