1/3

Resident Evil 7 demosunu oynadık! Neden iyi, neden kötü?

Hürcan Köse 21.06.2016 - 16:11
Seri köklerine mi dönüyor, yoksa hepten farklı bir yola mı sapıyor?
Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen E3 2016 biz oyunculara birbirinden kaliteli kimisi eski serilerden, kimisi ise yepyeni olan oyunları tanıttı. Ama hepimizin bildiği üzere Sony, tüm konferansın en ses getiren sahnesini (yine) ortaya koyup hedefi tam on ikiden vurdu. Birbiri ardına gelen oyun fragmanları ile adeta gönlümüzü çelen Sony, asıl altın vuruşu Resident Evil 7 ile yaptı.

Resident Evil 7 demosunu oynadık! Neden iyi, neden kötü?
Resident Evil 6'yı oynadıysanız bilirsiniz. Oyun gerçekten çok kaliteli ve doyurucu bir deneyim sunmasına rağmen serinin gittikçe köklerinden ne kadar uzaklaşmakta olduğunu gözümüze sokuyordu adeta. Artık eskisi gibi mermi tasaruffu yapmamıza, köşelerde bitki aramamıza gerek yoktu. Genellikle önüne geleni vur, hikayede ilerle tarzı gittiği için ne kadar iyi de olsa Resident Evil 6'da bir şeyler eksikti. Bu 5'te de böyleydi, 4'te de böyleydi. Serinin yeni nesil oynanışına göre yine Resident Evil 4 bir nebze kabul edilir olsa da hiçbir zaman ilk üç oyunun sunduğu tecrübeyi sunamadı.

Gerek serinin koyu hayranları, gerekse oyun dünyasının diğer kollarına ilgili olan tüm oyuncular, serinin eskisi gibi ürkütücü ve 'zor' olmasını istiyordu. Genelde oyun firmaları oyuncuları dinlemez ve kafalarının dikine gider fakat Capcom bu kez anlamış. Anlamış anlamasına da, doğru mu anlamış, işte orası biraz karışık.

E3 2016'nın Sony sahnesinde yayınlandıktan hemen sonra oyunun demosu RESIDENT EVII. Teaser adı altında PlayStation Store'a düştü ve indirmeye açıldı. Tanıdık geldi değil mi? Evet, Hideo Kojima ve Guillermo del Toro'nun beraber tasarladığı Silent Hills'in oynanabilir demosu P.T. de tıpkı böyle yayınlanmıştı. Her neyse. Elbette oyunun fragmanını izleyince ve o eşsiz korku atmosferini görünce 'oha, seri gerçekten eskisi gibi korkutucu mu olacak yoksa?' diye bir düşünce geçti aklımdan. Çünkü artık günümüzde kaliteli korku oyunları ile karşılaşamadığımızı hepimiz biliyoruz. Üstelik bir de Capcom'dan, gerçekten köklü bir seri için gelen bir korku oyunu olunca iyice bir ter bastı beni. Yine Merlin'in Kazanı editörlerinden birisi olan İsmet ile demoyu indirdik ve oynamaya başladık.

Resident Evil 7 demosunu oynadık! Neden iyi, neden kötü?
Muazzam! Mükemmel! Harika bir korku oyunu! Bulmacalar, atmosfer, grafikler, her şeyi harika. Ama, evet bir amamız var. Ama Resident Evil serisine yakışır bi oyun mu? Hayır, kesinlikle değil. Yani bu demo başka bir oyun adı altında yayınlansaydı ve Resident Evil ile bir alakası olmasaydı kesinlikle görebileceğiniz en iyi korku oyunlarından birisi olabilirdi fakat ismi Resident Evil olunca insan daha değişik şeyler beklemeye başlıyor. Serinin eski oyunlarına ne kadar aşinasınızdır bilmem fakat bildiğim bir şey var ki, o da Resident Evil'ın hiçbir zaman sadece korkutmak üzerine oynamadığıdır. Resident Evil serisinde asıl önemli olan tehlikelere karşı göğüs gererken erzakları ve mühimmatları düzgün kullanıp, zor durumda kalmamaya çalışmaktır. Peki bu demoda ne gördük? Gelin bakalım ne görmüşüz.

Öncelikle oyunu neden çok sevdiğime değinmek istiyorum. Mükemmel bir atmosfere sahip. Yepyeni tasarlanmış bir grafik motoru ile hazırlanan oyunda çevre ile etkileşim gerçekten göz dolduruyor. Zaten ışıklandırmalar, el fenerimizin yarattığı puslu etki ve karakter modellemeleri bazen 'acaba CGI mı izliyorum ya?' kafasında sorular sormanıza sebep olabiliyor. Elbette genel çerçeveden ziyade bazı şeylere yaklaşınca kaplamalardaki o göz boyayan ustalığı görebiliyorsunuz. Fakat genel bir çerçeveden bakarsanız Resident Evil 7 gerçekten karanlık ve korkutucu bir atmosfer sunuyor. Yanılmıyorsam RE Engine adı verilen yeni bir motor kullanıyor.