Blizzard'ın son dönemdeki en popüler oyunlarından biri olan ve Warcraft evreninden uyarlanan kart oyunu Hearthstone: Heroes of Warcraft, oynaması kolay ama aynı zamanda öğrenme süreci olan bir oyun. Her yeni genişleme paketi ile birlikte daha da artan kart çeşitliliği ile birlikte deste çeşitliliği de doğal olarak artıyor. Tabi metada olan kartlar ya da popüler olan kartlar genelde en çok karşımıza çıkan desteleri de oluşturuyor.
İşte oyuna geçtiğimiz günlerde yeni bir genişleme paketi daha çıktı. Witchwood isimli bu eklenti ile birlikte oyunda "Rush" gibi yeni özelliklere sahip kartlar da gördük. İşte biz de bu yazımızda bu kartların özellikleri ile birlikte oyundaki tüm kartların yeteneklerini açıklayalım istedik.
Tabi minyon ya da farklı sınıfta bu özelliklere sahip olan kartlar kadar yine benzer özelliklerde karşımıza çıkan büyü kartları da görmek mümkün. Bu yazımızda ise sadece önemli olan ve aynı zamanda oyun alanına inen kartları derleyeceğiz. İlerleyen günlerde ise büyüler, secret kartlar ya da discard, recruit gibi diğer özelliklere de değineceğiz. Alfabetik sıraya göre yapacağımız bu listede ilk açıklayacağımız özellik ise "Adapt".
Adapt özelliğine sahip olan kartları oynadığınızda yerdeki kartlarınıza farklı özellikler ekleyebiliyorsunuz. Bu kartları oynadığınızda 3 farklı özellik karşınıza çıkıyor ve bu özelliklerden bir tanesini seçtiğiniz karta adapte edebiliyorsunuz. Bu özellikler arasında Poison (zehir), +3 atak, +3 can, windfury, taunt, +1 /+1, Stealth ya da Divine Shield gibi özellikler yer alıyor. Tabi Adapt özelliğini sadece belli sınıf kartlara atayan özel kartlar da oyunda var. Yani sadece yerdeki murloc kartları etkileyen Adapt özelliğine sahip kartlarla da karşılaşabilirsiniz.
Battlecry özelliğine sahip olan kartlar için aslında oyun alanına indiklerinde özelliği aktifleşen kartlar diyebiliriz. yani elinizde battlecry özelliğine sahip bir kart varsa, onu oynadığınız anda o kartın bu özelliği aktifleşiyor. Oyunda en fazla çeşitliliğe sahip olan kartlardan birisi de Battlecry özelliğine sahip olan kartlar. Bu kartlar kimi zaman oyundaki diğer kartlarınıza etki ediyor, kimi zaman rakip kartlara ya da karaktere, kimi zaman ise destenize bile müdahale eden Battlecry kartlar ile karşılaşabiliyorsunuz.
Charge özelliğine sahip olan kartları gaza gelmiş kartlar olarak sınıflandırmak da mümkün. Yani oyun alanına attığınız anda rakip minyon ya da şampiyon farketmeksizin dalabilen kartlar bu sınıfa giriyor.
Choose One aslında adından da anlaşılabileceği gibi oyuncuya iki seçenek sunan kartlardan oluşuyor. Daha çok Druid sınıfının kullanmış olduğu bu kartları oynadığınızda karşınıza iki farklı seçenek çıkıyor ve bunlardan birini tercih ediyorsunuz.
Combo kartlar daha çok Rogue sınıfının kullanmış olduğu kartlarda karşımıza çıkıyor. Özelliklerinin aktifleşmesi için daha önce başka bir kart oynamanız gereken bu özellikteki kartları oynamak zor ama iyi bir deste yaptığınızda bir o kadar da keyifli hale gelebiliyor.
Deathrattle kartlar yok olduklarında etkileşime geçen kart özellikleri olarak karşımıza çıkıyor. Yani yere attığınızda (eğer başka bir özelliğe sahip değilse) sessiz sakin takılan bu kartlar, yok edildiklerinde özelliklerini ortaya çıkartarak oyundaki gidişatı da değiştirebiliyorlar.
Discover özelliğine sahip olan kartlar oynadığınızda yeni bir özellik ya da kart keşfetmenize olanak sağlıyor. Genelde rastgele bir büyü, secret ya da minyon keşfetmenizi sağlayan bu kartlar hem rastgele olmasından dolayı size farklı kart oynama imkanı sağlıyor hem de elinizdeki desteye ekstra bir kart eklemesi ile önemli bir yer teşkil ediyorlar.
Bu özelliğe sahip olan kartların etraflarında bir koruma kalkanı bulunuyor ve rakip ne kadar kuvvetli olursa olsun hasar aldıklarında bu kalkanları ilk olarak gidiyor. Üstelik zehir özelliğine sahip kartları bertaraf etmesiyle de bu kalkanın oyundaki önemli oldukça büyük.
Echo oyuna yeni eklenen kart özelliklerinden birisi. Bu özelliğe sahip olan bir kartı oynadığınızda elinize bir kopyası geliyor ve o tur boyunca mananız yettiği sürece dilediğiniz kadar bu kartı oynayabiliyorsunuz. Örneğin Echo özelliğine sahip olan Ghost Light Angler kartı 2 mana değerine sahip. Yani bu karttan elinizde bir tane varsa ve 10 manaya sahipseniz, o tur yere 5 tane bu karttan atabiliyorsunuz.
Inspire aslında ilham olarak da çevrilebilir. Bu özelliğe sahip olan kartlar Hero Power kullandığınızda yeni özelliklere kavuşabiliyor. Örneğin hero power kullandığınızda can ya da atağı yükselen ya da diğer kartlara farklı özellikler yükleyen kartlar oyunun metasına geçtiğimiz dönemlerde eklenmişti.
Lifesteal adından da anlaşılacağı gibi can çalan kartlarda yer alan bir özellik. Yani Lifesteal özelliğine sahip bir minyon ile atak yaptığınızda o minyonun atak sayısı kadar kendi kahramanınıza can ekleyebiliyorsunuz. Bu özellikte minyonlar olduğu gibi büyüler hatta Hero Power'lar bile bulunuyor.
Bu özelliğe sahip olan kartlar genelde düşük manasına rağmen oldukça etkili olan kartlardır. Bu sebeple belli sayıda mana miktarınızı bir sonraki tur için kilitlerler. Örneğin Overload değer 3 olan bir kartı oynadığınızda sadece bir sonraki tura -3 mana değeri ile başlarsınız. Tabi bu değer sıfırlayan kartlar ile farklı stratejiler kurmak da mümkün.
Bu özelliğe sahip olan kartlar karşıdaki kart ne kadar güçlü olursa olsun rakibini zehirleyerek yok eder. Tabi daha önce de belirttiğim gibi zehir etkisi Divine Shield minyonlarda işe yaramıyor.
Rush özelliğine sahip olan kartları aslında Charge özelliğine sahip olan kartlara benzetebiliriz. Aralarındaki fark ise Charcge hem yerdeki kartlara hem de rakibe vurabiliyorken, Rush özelliğine sahip olan kartlar oynadığınız turda sadece yerdeki kartlara vurabiliyor.
Start of Game oyunun başında özelliği aktifleşen kartlarda yer alıyor. Yani Battlecry siz oynadığınızda aktifleşirken bu özelliğe sahip olan kartlar ise oyun başında aktifleşerek görevlerini yerine getiriyorlar. Kimi kart oyunun başında destenize belli bir sayıda efsanevi kart atabiliyor ya da destenizde belli şartları yerine getirdiğinizde size ekstra özellikler veren kartlar ile karşılaşabiliyorsunuz.
Stealth adından da anlaşıldığı gibi gizlenme özelliği olan kartlarda bulunuyor. Bu kartlar oyun alanına attığınız anda siz oynamadığınız sürece gizli kalıyorlar ve vurulamıyorlar. Tabi alan etkili olan büyü ya da kart özelliklerinde hasar aldıklarını belirtmem lazım. Ayrıca inspire ya da adapt gibi özellikler ile gizlilik alan kartlar da mevcut.
Bu özelliğe sahip olan kartların yanında genelde +1, +2, +5 gibi ifadeler yer alır. Bu kartlardan Inspire ile bu sayıyı arttıran özelliklere sahip olanları da bulunuyor. Bu özelliğe sahip olan kartlar üzerine bulunan sayı kadar büyü kartlarınıza ek bonus veriyor. Yani normalde 6 hasar veren bir Fireball atıyorsanız yerde +2 Spell Damage olan bir kartınız var ise hasar sayısı 8'e çıkmış oluyor.
Taunt kartları oyunun da en bilinen özelliklerine sahip olan kartları arasında yer alıyor. Bu özelliğe sahip olan kartlar yerde var ise rakibiniz size vurmadan önce bu kartları bir şekilde ortadan kaldırması gerekiyor. Bir nevi karakterinizin önüne savunma hattı çekmiş oluyorsunuz.
Bu özelliğe sahip olan kartlar aynı turda birden fazla atak yapabiliyor. Windfury özelliğine sahip olan kartlar 2, mega windfury özelliğine sahip olan kartlar ise 4 vuruş gerçekleştiriyor. Yani atağı 5 olan ve mega windfury olan bir kartınız varsa 5x4'den rakibe o tur 20 hasar verebiliyorsunuz.