VR (Sanal Gerçeklik) gözlükleri gitgide daha popüler oluyor. Biz de "Sanal Gerçeklik Gözlüğü Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?" sorusunun cevabını verebilmeniz tüm detayları bir araya getirdik. için En önemli sebeplerinden biri de uçsuz bucaksız kullanım alanları. Kulaklığınızı takıp, kullanacağınız uygulamaya başlandığınızda isterseniz ayda sinema salonunda film izleyebilir, isterseniz Apollo'nun aya inişini izleyebilirsiniz. Sanal gerçekliğin, oyunlar için getirileri daha da fazla. Bethesda'nın popüler oyunu Doom'un VR versiyonunda elinizde Aim Controller ile yaratık avına çıkabiliyorsunuz. Tabii bu noktada korku seviyesi de tavan yapmış oluyor. Ansızın arkanızdan saldırabilecek bir yaratık kendinizi yere atmanıza bile sebep olabilir. Durum böyle olunca birçok firma da kendi ürününü geliştirdi. Peki bunlar içinde hangi sanal gerçeklik gözlüğü sizin için en doğrusu? Buna karar verebilmek için öncelikle ihtiyacınızı doğru belirlemek gerekiyor. Bu yazımızda sizlere cihazların öne çıkan özellikleri, avantaj ve dezavantajlarını göstererek hangi cihazı almanız gerektiğine yardımcı olmaya çalışacağız. Elbette Merlin'in Kazanı olarak öncelikli içeriklerimiz oyun odaklı olduğu için, bu gözle bakacağımızı bilmenizi isteriz. Zira VR uygulamalarının sağlık sektöründen, eğitime kadar geniş bir yeri olmasına rağmen, bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığımız için size bu alanlarda net bir bilgi sunamayabiliriz.
Yukarıda da belirttiğim üzere birincil kullanım amacını belirlememiz ilk adım olması gerekiyor. Ancak VR cihazları henüz çok yeni bir konu olduğu için, içerik öncelikli hareket etmemizde fayda var. Ülkemizde dağıtıcısı bulunan iki adet firma var. Bunlardan biri Sony, Playstation VR cihazınızı dağıtıyor. Diğeri de Samsung, Gear VR ürünü ile marketlerde bulunuyor. HTC'nin ürünü Vive henüz ülkemizde resmi olarak satılmasa da yakın dönemde satışa çıkacak. Acer'ın da VR ürünü bulunuyor. Ancak resmi olarak henüz satışta bulunmuyor. Önümüzdeki dönemde gelip gelmeyeceği konusunda da ne yazık bilgimiz yok. Bunların yanında Oculus Rift de merceğimiz altında olacak. Ancak LG'nin 360 VR ürününü incelememize dahil etmiyoruz. Çünkü test etmemiz mümkün olmadı.
HTC VIVE Pro
İlk olarak 2016 yılında Mobile World Congress'de karşılaştığımız HTC'nin VR cihazı VIVE, bugüne kadar çıkanlar içinde en iyi deneyimi sunan sanal gerçeklik gözlüğü. Bu süre içinde henüz ülkemizde resmi olarak satışa çıkmasa da bu senenin 3. çeyreğinde gelecek. HTC VIVE ve Pro olmak üzere iki farklı modeli ülkemizde satışa çıkacak. PlayStation VR gibi güçlü bir sistem gerektiriyor olmasına karşın, oyun çeşitliliği ve Steam desteği sayesinde ilk sırada tercih edeceğimiz bir gözlük. Tabii cihazın da kontrolcüsünün oldukça keyif verici ve rahat hakimiyeti ile tercih etmemizi sağlayan bir diğer etken. Ürünü geliştirebilecek birçok aksesuarının da bulunduğunu ekleyelim hemen. Ancak Pro modelinin tasarımı, ilk versiyona oranla biraz kalas gibi olduğunu görünce, ilk modelin daha tercih edilebilir olduğunu görüyoruz. Hatta aradaki fiyat farkına rağmen performans ve deneyimlemede şimdilik farklılıklar bulunmuyor.
Samsung Gear VR 2017
Samsung sanal gerçeklik konusunda yol alan bir diğer firma. Henüz beklediğimiz Samsung Exynox gibi bir cihaz olmasa da Samsung Galaxy marka cep telefonunuzu kullanarak sanal gerçeklik deneyimini bize sunuyor. Kendine ait bir yazılım marketi de bulunan Gear VR'da birçok yapım var. Bunlar yukarıda bahsettiğimiz diğer ürünler kadar profesyonel yapımlar olmasa da çeşitlilik ve fiyat açısından tatmin edici ve sadece oyunseverleri direkt hedeflemiyor. Denizlerin altında yunuslar ile yüzebileceğiniz gibi, rollercoaster'ın en zorlu parkurlarına katılabiliyorsunuz. Google Cardboard'un iki adım ötesi olarak da değerlendirebilirsiniz. Ürünle birlikte gelen kumandası ve type-c/micro usb dönüştürcüsü sayesinde istediğiniz Samsung telefonu da kullanmanız mümkün.
Oculus Rift
Sanal gerçeklik gözlüklerinin yeniden popüler olmasını sağlayan Oculus, bilindiği üzere Facebook tarafından satın alındı. Bu sürecin ardından gelişimi ve içerikleri hakkında eskisi kadar bilgi alamadık. Muhtemelen beklediğimiz kadar bir ilerleme olmadı. Yine de bu platform için geliştirilen yapım sayısı, diğerlerininkini bir elin parmaklarından az kılıyor. Üstelik ulaşılabilirliği çok daha kolay. Ancak ülkemizde yeterli teknik desteğinin olmaması en büyük handikaplardan biri olarak karşımıza çıkıyor.
Playstation VR
Piyasadaki en popüler cihazlardan biri olan Playstation VR, şu an için 70'den fazla oyuna sahip. Bunların birçoğu 2016 yapımı olsa da en az 20 tanesi oyunseverlerin rahatlıkla oynayabileceği türde. Bunlar arasında Skyrim, Doom ve Gran Turismo gibi yapımlar da bulunuyor. Önümüzdeki sene içinde de bir çok oyunu geleceğini düşünürsek, tercih edilebilir sanal gerçeklik gözlükleri arasında bulunuyor. Diğer taraftan PlayStation VR'ı kullanabilmek için PS4 Pro'nuzun da olması gerektiğini belirtmemiz gerekli. Ayrıca tasarımının ne yazık ki eski kalmış olması, yeterli miktarda aksesuarının bulunmaması ve rakiplerine oranla daha ağır olması, satın alırken ikinci bir defa düşünmenizi gerektirebilir.
Razer OSVR
Razer OSVR'ı da ilk olarak 2016 yılında IFA Fuarı'nda test etmiştik. HTC VIVE ya da Oculus'tan çok farklı olmayan gözlük, bunlara bir alternatif gibi görülebilir. Fiyatı muadillerine oranla biraz daha uygun olduğu için tercih sebebi sayılsa da henüz satışa çıkmadı. Razer OSVR'ın sadece geliştirme kitlerini çeşitli satış sitelerinde bulabiliyorsunuz. Çıkış tarihi için henüz bir açıklama yapılmış değil. Ancak Razer'ın ürettiği diğer segmentteki cihazların kalitesini göz önüne alınca beklemek için bir sebebimiz oluyor.
Lenovo Explorer
2017 yılında CES'te tanıtılan bu gözlükle "Ben de VR işinde varım" diyor Lenovo. Özellikle tanıtımlarında öne çıkan Light Saber kılıcı ile dikkatleri üzerine toplamayı başaran ürün, Samsung Gear VR'da olduğu gibi Lenovo cep telefonları ile birlikte çalışıyor. Bugüne kadar gördüğümüz örneklerde Moto Z kullanılmış olsa da yeni çıkan/çıkacak modelleri de destekleyeceğinden eminiz. İçerik anlamında henüz çok bilgimiz olmasa da Andorid tabanlı bir cihaz olduğu için, geniş bir yelpazeye sahip olacaktır.
Bu bilgiler ışığında VR cihazı almak gibi bir hedefiniz ve güçlü bir sisteminiz varsa birincil tercihiniz HTC VIVE'dan yana olabilir. “Ben ekstra bir cihaz almak istemiyorum ve Samsung Galaxy cep telefonum var” derseniz de Samsung Gear VR'ı mutlaka deneyimlemeniz lazım. Bunun dışında saydığımız marka ve modellerin henüz tercih edilmesi için biraz daha içerik, ürün kalitesi ve teknik destek konularında çalışması gerekiyor. PlayStation VR içinse henüz yeterli içeriği olmadığı için belki bir sonraki nesil konsol beklenebilir.