Razer Ornata V3 inceleme

Ersin Kılıç 14.04.2023 - 18:29
Mecha-membrane tuş takımına ve sade bir tasarıma sahip olan Razer Ornata V3 inceleme içeriğimizde bu yenilenmiş modele yakından bakıyoruz.

Diğer tüm modellerde olduğu gibi klavye tarafında da farklı çözümler sunan Razer firması her ne kadar Blackwidow serisi ile daha çok ön planda olsa da en sevilen serilerinden birisi de Ornata serisi diyebiliriz. Özellikle daha uygun fiyata sahip olması, mekanik tuş yapısı ile birçok oyuncunun da tercihi konumunda. İşte Razer Ornata V3 inceleme içeriğimizde de bu serinin son çıkan modeline daha yakından bakacağız.

Razer Ornata V3 inceleme 

Razer Ornata V3 inceleme

Öncelikle Razer Ornata V3 modelini yaklaşık bir aydır kullanıyorum. Şu anda da ana klavyem olarak bu modeli tercih ediyorum. Çünkü firmanın birçok modeli teste gelse de benim tercihim hep Ornata serisinden yana oldu. Önce ilk sürümü uzun bir süre kullandım, daha sonra V2 sürümünü (Razer Ornata V2 inceleme) test ettim ve yeni modelin çıkması ile birlikte masamı süsleyen model de bu oldu.

Bu modeli çok sevmemin en büyük sebepleri arasında tabi ki sade tasarımının yanı sıra ergonomik tuş takımı geliyor. Ben oyuncu klavyelerinde sade hatlara ve tuş karmaşasına karşı olan biri olduğum için genel olarak klavyenin bu sadeliğinden oldukça memnun kaldım. Tuş takımı olarak önceki modellerde olduğu gibi mecha-membrane isimli teknoloji kullanılmış. Bu tuş yapısı hem normal mekanik klavyelerin hissiyatına sahip hem de düşük profili ve daha az ses çıkarması ile oldukça kullanışlı.

Razer Ornata V3 inceleme

Bu noktada yeni model ile birlikte tabi ki anahtar başlıkları da yenilenmiş. Özellikle UV kaplamalı tuşların solma problemine ve çizilmeye karşı daha dirençli olması oldukça sevindirici. ben ilk versiyonunu da iki yıldan fazla kullanmış biri olarak bu konuda oldukça memnun kalmıştım. Yoğun kullanıma karşı solma problemi minimum düzeydeydi. Bunda gelişmiş olması ise çok daha uzun bir kullanım ömrü sunuyor diyebilirim.

Ornata V3 modelinde medya anahtarlarında değişikliğe gidilmiş. ilk Ornata modeli tamamen sade bir yapıda karşımıza çıkmıştı. Ornata V2 modelinde ise tasarımda en dikkat çeken nokta medya tekerlek  tuşuydu diyebiliriz. Razer bu yeni modelde ise bildirim ışıklarını yön tuşlarının üst kısmına almış ve sağ tarafta dört farklı medya tuşuna yer vermiş. üzerinde yuvarlak bir simge olan tuşumuz çoklu kullanım sunuyor. Bir kez bastığınızda medya dosyasını (Video, müzik vs) durdurma ve devam ettirme özelliğine sahip. İki kez ardı ardına bastığınızda bir sonraki medyaya, üç kez bastığınızda ise bir önceki medyaya dönüş yapabiliyorsunuz. 

Razer Ornata V3 inceleme

Onun hemen sağında ise Mute, yani sessize alma tuşu yer alıyor. Bu tuşa bastığınızda, yani sistemin sesini kapattığınızda bu tuşun kırmızı bildirime sahip olduğunu görüyorsunuz. Açtığınızda ise normale dönüyor, güzel bir sistem kullanılmış. Sağ taraftaki tuşlar ise anlayabileceğiniz üzere sesi kısma ve ses açma özelliğine sahipler. Unutmadan bahsettiğim yön tuşları üzerine alınan bildirim ışıklarına da değinelim. Burada Caps Lock, Nume Lock, ve Gaming Modu gibi bildirim ışıklarını görüyorsunuz.

Ayrıca Hypershift bildirimi de burada yer alıyor. Synapse uygulaması ile dilediğiniz şekilde özelleştirebileceğiniz Hypershift modu bir nevi kendi özel tuş takımınızı kullanmanıza olanak sağlıyor. Yani ayarladığınız profile, makroya göre sadece istediğiniz tuşların aktif olmasını sağlayabiliyor ve bu moda çok hızlı bir şekilde geçebiliyorsunuz.

Razer Ornata V3 inceleme

Klavyenin bileklik kısmında bu sefer sert plastik yapı kullanılmış. Kullanım olarak oldukça rahat bir yapıya sahip. Diğer taraftan Bileklik kısmının yastık tarzında olması uzun kullanımda soyulmalara sebep olabiliyordu. Zaten ilk versiyondaki uzun kullanımda en büyük eleştirimin bu olduğunu söyleyebilirim. Bu sefer değişen yapı bu büyük problemin de önüne geçmiş. Ayrıca mıknatıslı yapısından dolayı çat diye klavyeye oturması da güzel bir ayrıntı.

Serinin genel yapısında olduğu gibi mat bir tasarıma sahip olan Ornata V3 , bu sayede parmak izi gibi lekeleri tutmuyor. Bu klavyede tercih edilen hibrit tasarım hem kullanım kolaylığı sağlıyor hem de başta da belirttiğim gibi tuş sesini minimum seviyeye indiriyor. Mekanik anahtar ve silikon zar kısmını birleştiren melez bir yapıya sahip olan Mecha-membrane tuş takımı özellikle benim gibi yüksek profilleri çok tercih etmeyenler için şahane bir çözüm sunmuş. Yanlış anlaşılmasın, diğer tuşların kötü olduğu anlamına tabi ki gelmiyor bu, tamamen bir tercih meselesi.  

Razer Ornata V3 inceleme

Razer Ornata V3 modelinde renk olarak RGB sistemini kullanıyor. Klavye 10 farklı bölgelendirmede 16.8 milyon rengi bünyesinde barındırıyor. Bu renk profilleini ve özelleştirmelerini Razer Synapse uygulamasından değiştirebiliyorsunuz. Chroma yapısı sayesinde hem diğer ekipmanlarınız ile uyumlu çalışıyor hem de oyunlara ya da kullanım durumunuza göre farklı şekilde ayarlayabiliyorsunuz. 

Sonuç olarak başta da belirttiğim gibi herkesin sevdiği bir tuş takımı ve klavye seçimi vardır. Zaten ürünlerin bu kadar farklılaşmasının en büyük sebebi de bu. Nasıl ki Blackwidow kendi tarzında en üst seviye özelliklere sahipse, benim favori ürünüm de klavye tarafında her zaman ornata serisi oldu. Bu modelin olası bir kablosuz sürümü gelirse muhtemelen klavye tarafında benim için zirve noktasına ulaşabilir. O zamana kadar düşük profilli tuşları, sade yapısı ve Mecha-membrane tuşları ile Razer Ornata V3 modelini kullanmaktan keyif alacağım diyebilirim. 

Razer Ornata V3 inceleme

Razer Ornata V3 teknik özellikler

Klavye özellikleri

  • Anahtar tipi: Razer™ Mecha-Membran Anahtarlar
  • Aydınlatma: 10 Razer Chroma™ RGB Aydınlatma Bölgesi
  • Bileklik: Var
  • Medya Tuşları: Özel Medya Kontrolleri
  • Bağlantı: Kablolu 
  • Anahtar başlıkları: UV kaplamalı ABS Anahtarlar

Diğer detaylar

  • Dökülmeye karşı dayanıklı tasarım
  • Kablo yönlendirme seçenekleri
  • Razer Synapse 
  • Anında makro kaydı ile tamamen programlanabilir tuşlar
  • Oyun modu seçeneği
  • Örgülü fiber kablo
  • 1000 Hz Ultrapolling
Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 26.01.2025 09:12
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.05.2023 18:56
20 Nisan'da aldım. Mekaberanın Bu denle güzel olacağını pek beklemiyordum. Gerçektende mekanik hissayatı çok iyi. RGB bölge bölge ayarlanıyor, her tuş için ayrı olsaydı tadından yenmez di. Razer ın rakiplerine göre biraz pahalı olduğunu düşünürsek bu klavye gerçektende fiyat performans.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.04.2023 21:59
Kullanıyorum ve tavsiye etmiyorum. RGB aydınlatmanın rengini klavye üzerinden ayarlayamıyorsunuz, klavye OpenRGB vb. ile de uyumlu değil, yani illa ki Razer Synapse kullanmak zorundasınız. Razer Synapse ise arka planda sürekli çalışan ve ortalama 1 GB RAM yiyen bir uygulama. Bu klavyeden uzak durun.

-------------------------------------

Selamlar, Synapse'in 1 gb ram kullanmasına ilk defa şahit oluyorum. Bende 118 mb kullanıyor, servis kısmı da 21 mb olarak gözüküyor. Bilgisayarınızda bu konuda başka bir sıkıntı olabilir mi?
MK Okuru
MK Okuru 15.04.2023 21:08
+++ Şu Razer Synapse'in RAM kullanım problemi olmasaydı klavyeden oldukça memnun olurdum. İstanbul'da büyük bir teknoloji marketten çok sayıda klavyeyi elime alıp inceleyerek bunu seçmiştim, cidden hissiyat olarak Razer Ornata V3 çok hoşuma gitmişti. İnceleme konusunda da sizlerin de eline sağlık.
MK Okuru
MK Okuru 15.04.2023 21:03
Cevap için teşekkür ederim. Bilgisayarım yeni bir sistem ve oldukça iyi bakıyorum. Bu durumu Google'a yazarsanız başta Reddit olmak üzere Razer Synapse'ın RAM kullanımı hakkında çok sayıda benzer şikayet konusu mevcut, direkt 1 GB RAM kullanım anını ekran görüntüsü atan kullanıcılar da var. +++
Kalan Karakter: 300 Gönder
Razer Ornata V3 inceleme
İlginizi Çekebilir