Son dönemde teknolojik gelişmeler ve bunların oyun yansımalarına baktığımızda sanal gerçeklik gözlükleri, çok iyi grafikli oyunlar ve farklı uygulamalar gibi birçok örnekle karşılaşıyoruz. Atılan tüm bu yeni adımlar tabi ki oyunların da içerisinde yer aldığı eğlence sektörü için önemli. Fakat arada Playlink konsepti gibi dikkat çeken ve farkını ortaya koyan bazı projeler de var. Biz de bu yazımızda Playlink'e ve gözden kaçırmış olabileceğiniz bu güzel atılımın oyunlarına bakalım istedik.
Öncelikle Playlink'in amacından bahsetmek gerekirse, bunun tamamen bir parti oyunu olduğunu söyleyebilirim. Yani arkadaşlarınız ile bir araya geldiğinizde Monopoly, Jenga ya da Tabu gibi oyunları oynamaktan hoşlanıyorsanız, Playlink konseptine bayılacağınızı söyleyebilirim. En azından benim için durum bu ve parti oyunu diyince artık Playlink'te vezgeçilmezlerimden birisi oldu.
Playlink'in bu kadar güzel bir atılım olmasının en büyük sebebi ise oynamasının çok kolay olması. Yani bu konseptte bulunan oyunları oynamak için pro bir oyuncu olmanıza ya da oyunlardan anlamanıza bile gerek yok. hatta daha öne eline kontrolcü almayan birisi bile bu konseptin oyunlarını çok rahat oynayabilir. Zaten Playlink'i diğer masa üstü oyunları ile kıyaslamamın en büyük sebebi de bu.
Oyunu bu kadar kolay oynanabilir yapan yegane unsur ise oyunu telefonlarımız ile oynamamız. Yani 6 oyuncuya kadar destek veren yapımda her oyuncu kendi telefonuna indireceği uygulama ile oyuna çok rahat bir şekilde bağlanabiliyor. Yani That's You oynayacaksanız ister Android, isterseniz de iOS kullanıcısı olun ilgili marketten o oyunun uygulamasını ücretsiz olarak indirmeniz yeterli oluyor. Burada dikkat edeceğiniz en önemli unsur ise oyuna katılan tüm telefonların (veya tablet) ve Playstation 4'ün aynı Wi-Fi üzerinde olması.
Playlink konsepti için şimdiye kadar birçok farklı oyun çıktı. Sony bu eğlenceli projesi için önümüzdeki dönemlerde de farklı oyunlar çıkartmaya hazırlanıyor. Playlink için şimdiye kadar çıkan oyunlar ise şu şekilde;
PlayLink konseptinin ilk meyvesi olan That's You, aynı zamanda benim de en favori oyunlarım arasında yer alıyor. Dönem dönem Playstation Plus üyelerine bedava olarak da verilen oyun iki ila altı oyuncu destekliyor.
Oyunun ana odak noktası ise arkadaşlarınızı ne kadar tanıdığınıza odaklanması. tabi bunu yaparken esprili sorular ve resimler ile yapıyor ve akıllı telefonlarınızdan kontrol ettiğiniz uygulaması sayesinde etkileşimi de üst düzeyde tutuyor. 1000'den fazla soru bulunan oyun farklı temalar ve çizimler ile süslediği bu sorular ile birlikte sizin de favoriniz olabilir.
That's You için daha önce hazırladığımız videoya buradan ulaşabilir ve oyunun nasıl bir oynanış sunduğuna göz atabilirsiniz.
Knowledge is Power adından da anlaşılabileceği gibi daha çok bilgi üzerine odaklanan ve bunu eğlenceli bir tema ile birleştirmeyi başaran bir yapım. Özellikle bilgi yarışmalarını seviyorsanız altı oyuncuya kadar destek veren yapımın sizi fazlasıyla tatmin edeceğini söyleyebilirim. Tabi yukarı çıktım diye çok sevinmeyin çünkü oyunun sonunda tüm dengeleri alt üst edebilecek bir piramit etabı da bulunmakta.
Tıpkı That's You gibi yerelleştirilen yapımda ülkemizden izler taşıyan birçok soru ile karşılaşmak da mümkün. Knowledge is Power için hazırladığımız videoya buradan ulaşabilirsiniz.
Altı oyuncuya kadar destek veren ve Türkçe altyazı, menü seçeneğine sahip olan Hidden Agenda, diğer Playlink oyunlarına nazaran daha ciddi bir konuya değiniyor. Bünyesinde oldukça önemli oyuncuları barındıran oyunda adeta bir filmin içerisindeki önemli kararları alıyormuş hissiyatına kapılıyorsunuz.
Tabi herkesin hemfikir olması bu konudaki en önemli nokta. Oynayan kişilerin kararlarındaki farklılıklar ve bu kararların getirdiği sonuçlar oyunun eğlencesini de arttırmayı başarmış. Tabi bu farklı seçimlerin aynı zamanda ortamdaki gerilimi arttıracağını da unutmayın :)
Hidden Agenda için daha önce hazırladığımız videoya buradan ulaşabilir ve oyunun nasıl işlediğine göz atabilirsiniz.
Dört oyuncuya kadar destek veren Frantics, içerisinde mini oyunlar barındıran bir yapım. Diğer Playlink oyunlarına nazaran daha ufak yaştaki oyuncuların da keyifle oynayacağı bu oyunda yapacağınız anlaşmalar ya da sataşmaların önemi oldukça büyük. Kimi zaman arkadaşınızın eline dinamit bırakıyor, kimi zaman ise metrelerce yükseklikten düşerken yere yapışmamak için birbirinize meydan okuyorsunuz.
15 farklı mini oyundan oluşan oyunun en sevimli yanı ise şüphesiz çektiğiniz fotoğraf sonucu sizi sevimli bir hayvana dönüştürmesi.
Playlink'in öne çıkan bu oyunları dışında oldukça farklı yapımları da mevcut. Örneğin dört kişiye kadar destek veren Planet of the Apes: Last Frontier, Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti ve Savaş filmleri arasındaki boşluğu dolduruyor. Oyuncuların seçim yaparak katıldığı hikayede seçimleriniz ve vicdanınız arasında sıkışıyorsunuz.
En meşhur şarkı temalı oyunlardan biri olan SingStar'ın bu versiyonu ise tam sekiz oyuncuya kadar destek sunuyor. Akıllı telefonunuzu mikrofon olarak kullanabildiğiniz yapımda tabi ki en iyi Karaoke performansını sergilemeye çalışıyorsunuz.
Önümüzdeki dönemlerde karşımıza çıkacak olan Erica ise oyuncuları tam anlamıyla eşsiz bir sinematik heyecana sürükleyecek. Seçimlerin oldukça önemli olacağı bu yapım aynı zamanda sistemin de en farklı deneyimlerinden birini sunacak. Tabi saydığım bu oyunlar ile birlikte Playlink konsepti için daha başka oyunların da yolda olduğunu hatırlatalım..