Oyuncunun sağlık rehberi #4: Asosyallik

Salih Berk Dinçer 17.10.2015 - 11:33
Oyuncular asosyal midir?
Sosyal olmayan insanlar için kullanılan Asosyallik kelimesi aslında ciddi bir psikolojik bozukluktur. Bu tarz kişiler insanlarla iletişimden çekinirler, bu yüzden günlük tercihleri arasında kesinlikle kalabalık alanlar yoktur. Genelde tek başlarına odalarında oturmayı seven asosyaller, zaman geçirmek için bilgisayar kullanırlar. Bu sorunun nedenlerinden biri olan bilgisayara sarılan asosyaller psikolojik bozukluk seviyelerinin ilerlemelerine sebep olurlar. Genelde bu bozukluk 18 yaşından sonra kendini göstermeye başlar. Rahatça iletişime geçememe, sürekli yalnız kalma isteği, insanlara görüşlerini paylaşmaktan korkma ve toplumda rahatça konuşamama asosyalliğin belirtilerindendir. İletişim konusunda etkin olamadıkları için kavga çıkarmaya eğilimli insanlardır. Sorumluluk yüklenmekten hoşlanmayan asosyaller bir işte uzun düzenli çalışamazlar ve sürekli yeni tecrübeler arama peşindelerdir. Maddi açıdan yeterli olanda ise madde kullanımı sık görülen bir sonuçtur. Bu bozukluğa ortalama 4 kişiden biri sahiptir. Çözümü kolay gibi dursa da asosyaller çözümleri reddettikleri için çözüm süreci aile ve birey için zordur.

Oyuncunun sağlık rehberi #4: Asosyallik
Peki, gelelim bu rahatsızlığın biz oyuncularla ne alakası var? Uzun süre gerçek hayattan kopucu davranışlarda bulunma (uzun süreli bilgisayar kullanımı) bu psikolojik rahatsızlığın başlama nedenleri arasında. Oyuncu arkadaşlara sesleniyorum her daim bilgisayar başında durmak yerine zaman zaman toplumla kaynaşmak, içinizi dökmek ve gerçek hayatta da sosyalleşmek için toplu etkinliklere zaman ayırın. Birçoğunuz bu düşünceye katılmayacaktır. Hatta sosyal ortamın sizi daha çok sosyalleştirebileceği kanısında olabilirsiniz fakat sosyal medya ya da bilgisayar başında belirli bir sosyal çevreye sahip olmak maalesef sizi sosyal yapmıyor. Çoğu popüler Twitter hesap sahiplerinin, Facebook sayfa kurucularının asosyal olduğunu ben değil uzman araştırmacılar söylüyor.

Çoğu literatürde bu sorun hastalık olarak tanımlanmıyor, genelde kullanılan kelimeler psikolojik bozukluk şeklinde. Belki tam bir hastalık olmayabilir ama birçok hastalığın ilerleyen dönemlerde ortaya çıkmasına neden oluyor. Bunlardan birkaçı; psikolojik hastalıklar, mide rahatsızlıkları, obezite, bağırsak problemleri… Aynı zamanda şunu da eklemek istiyorum asosyallik sorunun ilerleyen dönemlerinde hastalar şiddet ve suç işlemeye daha fazla kayıyor.

Oyuncunun sağlık rehberi #4: Asosyallik
Günümüzde, birçok sorun gibi asosyalliğinde çözümü var ama önceki makalelerimde gibi sizleri pek tıbbi çözümler sunamayacağım.

Çözümlerin başında psikolojik destek almak geliyor. Lütfen şunu unutmayın siz hasta değilsiniz sadece çözülebilecek bir soruna sahipsiniz.

Bol bol spor aktivitesinde bulunmak beyninizi rahatlatacağı gibi toplum içine daha kolay girmenizi ve dikkat çekmenizi sağlayacaktır.

Bunların dışında resim çizmek, müzikle uğraşmak beyninizi besleyeceği için zamanla “ben yalnızım” düşüncesinden uzaklaşmanıza yardımcı olacaktır.

Sözlerimi bitirirken şunu eklemek istiyorum; bu makale dizisini biz oyuncuların teknolojiden yaralanırken sağlıklarımızdan olmamak için yazmaya ve araştırmaya başladım. Bu yüzden lütfen hayatınızı sağlıklı bir şekilde yaşamaktan uzaklaşmayın. Her yazımda dediğim gibi. Sağlıklı oyunlar…
Yorumlar 42
MK Okuru
MK Okuru 27.01.2025 07:11
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.10.2015 15:02
Birde animeciler var her şeye Kawaii diyip insanı sinir ediyorlar.
MK Okuru
MK Okuru 26.10.2015 21:39
oTaQuyuZ ZamQi
Anime çizgi film deil bi kre tmm mı s.s.
MK Okuru
MK Okuru 18.10.2015 22:08
kawaii
MK Okuru
MK Okuru 18.10.2015 15:41
ee sana batan ne peki bu konuda ? türkçe konuşmamasıysa batan yabancının her haltını kullanıp dilini dışlamaya kalkıyosan o ayrı muhabbet sinir olduğuma bile değmezsin adamın yaptığı köprüden geçiyosun karşıya gelip dilini beğenmiyosun
Kalan Karakter: 300 Gönder
pokekitty
pokekitty 19.10.2015 14:15
Bir arkadaş uzağı net görememe problemi demiş. Ben uzağı iyi görürüm. Ama doğuştan hipermetropum. Hem kitap hem ders hem oyun diye yürütüyorum ben asosyal miyim? Konuşmayı fazla sevmem çünkü adam gibi insan az.
Trol
Trol 20.10.2015 03:49
seni seçtim çarizaaaaaARRRTTTT diye böğürmeye devam edersen asosyal kelimesi varya ordaki sosyalide kaybedeceksin.Bayan kellesi var avatarında şayet bayansan yorumumu özür dileyerek geri çekiyorum.Ama erkeksen o poke toplarını yut ve montla... neyse :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.10.2015 00:51
Olay şuna dönüşmüş resmen: Hocam topluca içki zıkkımlanıyoruz, sosyallikten sayılır mı bu? Hocam toplu seks sosyalliğe girer mi? Yahu arkadaş, işten güçten arkadaşların suratını zor görüyoruz siz asosyallikten bahsediyorsunuz. Benim iznim ona uymaz, onunki bana uymaz, kırk yılın başı bir araya gelir
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.10.2015 21:12
Yukarıda anlatılana göre asosyalim ancak ne pc ne de konsolla çok fazla vakit geçiriyorum, bütün sıkılmakla meşgulüm kafayı yemek üzereyim.
MK Okuru
MK Okuru 19.10.2015 12:57
Kendine başka meşgaleler bul, düzelirsin. Ya da bulabilirsen kafa dengi bir arkadaş bul. 50 tane yaramaz arkadaşın olacağına bir tane has arkadaşın olsun hepsine yeğdir.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.10.2015 22:09
sanal dünya bir nevi günümüzün sosyal hayatı oldu. işin garibi sosyal hayatı daha iyi kovalayabilmek için sanal dünyayı doğru kullanmak durumundasınız.
MK Okuru
MK Okuru 19.10.2015 12:55
Valla dostum gerçek hayattaki sosyal çevren sanal ortamdaki kadar kalitesiz ve cahilse gerçekten durumun vahim demektir.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Oyuncunun sağlık rehberi #4: Asosyallik
İlginizi Çekebilir