Oyuncunun Sağlık Rehberi #2: Karpal Tünel Sendromu
Salih Berk Dinçer1.09.2015 - 13:27
Uzun süreli klavye kullanıma bağlı bilek ağrısı: "Karpal Tünel Sendromu"
Geçtiğimiz günlerde benim gibi yoğun bilgisayar kullanıcılarının, telefon ekranına bağlı yaşayanların, televizyon hayatı olmuş olan insanların karşılaşmış olduğu: “ Göz Yorgunluğu” sorununu ele almıştık, bu sefer yoğun bilgisayar klavyesi kullanmaya bağlı olarak süregelen Karpal Tünel Sendromunu (el bileğimize gelen sinirlerin sıkışması) ele aldık. Bizim işimizin kullanım saatini azaltma olmadığını konuya dalmadan söylemek istiyorum. Amacımız doğru zaman ve biçimi tutturmak.
Elde yazı yazmanın son zamanlarda tercih edilmeyen bir yöntem olmasını sağlayan daktilo ve klavyeler kullanım yanlışlığı yüzünden sizi rahatsız edebilir. Elimizdeki duyuları ve kasların çalışmasını sağlayan temelde 3üç sinir bulunur bunlardan en cüsseli olan Median siniri transvers karpal ligament denilen zarsı bir tünelden avuç içlerimize kadar ulaşır. Avuç içinden parmaklara doğru saçaklanma yapan bu sinir, çocuklar için sıkça kullanılan motor becerilerin yapılmasını sağlar. Peki, nasıl oluyor da klavye veya daktilo kullanarak bu sinire zarar veriyoruz. Cevap basit:
”Yanlış pozisyon sürekliliği”. Tabi bu hastalığın tek nedeni klavyelerimiz değil hastalık genetik olarak da seyir göstermekte. Doğuştan gelen kanal darlığı ilerleyen yaşlarda bu sendroma neden olabiliyor. Bu hastalık piyano ve kalın telli çalgıları kullanan müzisyen arkadaşlarda da oluşabiliyor.
Bileğinizde anlam veremediğiniz bir uyuşma, ağrı sahibiyseniz veya gece uyurken en fazla orta ve işaret parmağına yayınlan ağrının yanında karıncalanma, uyuşukluk nedeniyle uyanan ve bu tarz durumlarda ağrının elinizi kuvvetlice sallayarak geçmesini deneyen arkadaşlardansanız. Nedeni bu sendrom olabilir ve geç kalmadan işin uzmanına danışmanız gerekir. Sakın ha umursamazlıktan gelmeyin eğer hastalık başlarda tedavi edilmezse ilerleyen dönemde; elde güç kaybı, ince işlerde titreme, duyu kaybı hatta ve hatta eli kalıcı olarak kullanamama gibi felaketler doğurabiliyor.
Peki bu sendromu engellemek için ne yapmamız gerekiyor? İşte benden size birkaç tavsiye.
-Bileğinizi havada asılı kullanmak yerine altına bir destek koyarak çalışmayı tercih etmek hem sendromun sizde ortaya çıkmasını engelleyebilir hem de sendrom sahiplerinin ağrılarını hafifletebilir. Bunun içinde destekli mouse padler kullanarak bileğinizi konforlu bir şekilde kullanabilirsiniz. (Destekli mouse padlerinin kalite kalite fiyatının değiştiğini ve on Türk lirasından başlayarak ortopedisine göre yüz Türk lirasını bulabileceğini belirtelim. ) -Eğer sizin de bileğinizin etrafında şişlik varsa ödem atmak ve bileğinizi rahatlatmak için on ile on beş dakika arası buz tedavisi uygulayabilirsiniz.
-Doktor ya da hekiminizle konuşarak steroid içermeyen iltihap giderici ilaçlar da bileğinizin rahatlamasını sağlar.
-Spor, egzersiz hayatımızın vazgeçilmezi olmak zorunda bu sendrom çözümünde de yapılan bilek egzersizleri çok önemli.
Bu tavsiyeler kalıcı bir çözüm için yeterli olmayabilir, bizim önerimiz zaman kaybetmeden tedavi olmak çünkü hastalık ilerledikçe tedavi yöntemi de cerrahi işlemlere kaymakta. Sağlıklı oyunlar…
Yabancı oyun siteleri bile böyle yararlı bilgiler paylaşmıyordur sanırım oyun sektörü onların elinde çünkü "Sulandırma denizi uyandırma kerizi" hesabı. Zaten ciddi manada internet bağımlısı olduk oyunların zararı yok diyenler 1 hafta PC ve ya PS'den uzak dursunlar bakalım durabiliyorlarmı