Her oyuncunun başına gelebilecek olan bir rahatsızlık: "Göz Yorgunluğu"
Günümüz bilgisayarlarının günlük hayatımızdaki yeri yadsınamaz durumda, acaba bu durum iyiye mi işaret yoksa bir felakete mi? Benim gibi siz oyuncularda herhalde bu duruma cevap olarak içinizden: “Ne kötüsü canım, bilgisayarsız ne yaparız biz? ” diyorsunuzdur, ama uzmanlara göre durum bu kadar da basit değil. Gün içinde sayısız saatlerimizi sabit bir monitör çerçevesinin içinde durağan olmayan görüntülere bakarak harcıyoruz. Bu sürekli kendi içinde yenilenen ve ışık saçan obje gözümüzün işleyişi olan Akomodasyon (uyum) mekanizmasını bozuyor, normal bir insanda (ortalama olarak bu tarz durağan olmayan sanal objelere birkaç saat bakan) bu mekanizma 45 yaşında bozulmaya başlıyor, tam bozulma ise 60 yaşına tekabül ediyor. Bizim gibi oyuncuların harcadığı saat maalesef ki birkaç saatle sınırlı değil işte bu yüzden gözümüz küçük yaşlarda bu yetiden eksik kalmaya başlıyor, erken körelen bu sistem göz yorgunluğu (astenopi) adlı hastalığın başlamasına sebep oluyor.
Göz yorgunluğu (astenopi) sürekli etki eden bir rahatsızlık değil, zaman zaman (gözü yormaya bağlı olarak ) ortaya çıkan gözde yorgunluk, ağrı, yanma, çift görme gibi sorunlara neden oluyor ve sadece gözle sınırlı kalmayıp baş ağrısı, boyun ağrısı, yorgunluk gibi vücutta da etkisini gösteriyor.
Panik olunacak bir durum yok birazdan söyleyeceğim şeyler hem gözlerinizdeki ağrıyı azaltacak hem de bu tarz bir sorunun ortaya çıkmasını bastıracak. Lafı uzatmadan bu tekniklere geçelim
-Gözleri bol bol kırpmak. Kırpmak gözyaşı miktarını arttırdığı için gözünüzün yorulmasını azaltacaktır.
-Zaman zaman yaptığınız işi bırakıp, uzak bir yere (doğa veya çevre daha iyi bir seçim olacaktır.) 20-25 dakika boyunca bakmak. Bu hem göz merceğinizin eski haline gelmesini sağlayacak hem de Akomodasyon (uyum) mekanizmasını devreye sokacaktır.
-Yaşadığınız ve çalıştığınız ortamlarda havalandırma ve ışığın durumuna dikkat edin. Az ışığın gözü yorduğu gibi yoğun ışık ve kuru havanın da yorgunluk oluşturduğunu unutmayın.
-Ekran parlaklığı ve kontrast (zıtlık) ayarlarını gözünüzü rahatsız etmeyecek şekilde ayarlayın.
-Diğer bir yöntem ise uzun vadede rahatlık sağlayan oyuncu gözlüklerinden edinmek, bu gözlükler sayesinde gözünüze gelen yoğun ışık azalacaktır.
Bugün sizler için yorgunluğa bağlı göz kusurlarından olan Göz Yorgunluğunu ele aldım. Yalnız şunu da belirtelim benim anlatmak istediğim bu tarz ışık saçan ve durağan olamayan nesnelerin yaratmış olduğu tek sorunun bu olmadığı. Eğer sizde keyifle oyununuzu oynarken, sağlığınızdan olmak istemiyorsanız bu yöntemleri uygulayabilirsiniz. Sağlıklı oyunlar…
Akşamları bilgisayar başında daha çok duruyorsanız Flux kullanmanızı öneririm. Akşam olunca ekranda ki mavi ışığı azaltıyor ve gözün yorulmasını önlüyor.
evde iş yerinde kesinlikle f.lux kullanın bende oyuncu gözlügü de var 150 tl verdim f.lux tan bi fark göremedim ben.az daha net görünüyor bu gözlükle o kadar.
sırf bunu yazmak için giriş yaptım.. Çok saol, cidden çok işime yaradı teşekkür ediyom lao :)
MK Okuru27.08.2015 10:33
Kardeşim dün bu programı kurdum.gönülden teşekkür ediyorum sana.az daha gözlüğe 250 tl gidiyordu.inanın arkadaşlar gözlerde kuruluk ve yanma kalmadı.gecede güzel bi uyku çektim.yanlız sarılığa alışmak için yarım saat sabır.o kadar.