Oyun dünyasında dijital dağıtım çağı!
Oyunları kutulu olarak aldığımız dönemleri geçeli belki çok olmadı fakat şimdiden bütün dünya yavaş yavaş yepyeni bir dağıtım tarzına geçiyor. Düşük maliyetleri açısından büyük oyun firmaları tarafından tercih edilen dijital satın alma yöntemi, hem oyuncular için, hem de bizler için çok büyük avantajlar sağlıyor.
Bununla birlikte, ilk kutulu oyunlarımdan biri olan Command & Conquer: Tiberium Sun ve Jagged Alliance’ı asla unutmam. Nedense bir şeyi kutulu olarak almak, çok ayrı bir mutluluk sağlarken, dijital olanın varlığı kolayca unutulabiliyor. Tabii kutunun koleksiyon değeri falan derken, sanırım hep o tarz şeyleri biriktirmenin apayrı bir tarafı olacak.
Öte yandan, dijital satın alım yöntemleri, bizlere istediğimiz oyunları istediğimiz zaman internet üzerinden indirip oynayabilme imkanı sağladığından, teoride ve pratikte çok daha rahat.
Peki ama oyunları dijital olarak satın alabileceğimiz güncel platformlar neler dersiniz? Bu yazıda ben bunları sizin için derledim, nedir ne değildir topladım.
PlayStoreTürkiye’nin en çok tercih edilen dijital dağıtım sitesi. Güncel altyapısı, yeni oyunları Türkiye şartlarına göre oldukça uygun fiyatlara satması ve alınan oyunların TTNET Faturasına taksitlendirilebilmesi gibi opsiyonları ile her geçen gün oyuncular arasında daha çok popülerleşiyor.
PlayStation StoreSony’nin PlayStation 3, PlayStation Vita ve PlayStation Portable için hizmete soktuğu servisi, 2006 yılından beri kullanımda. Genellikle oyun ve indirilebilir içerik bulabileceğiniz PS Store, aynı zamanda animeler, filmler ve genel olarak PlayStation platformu için çeşitli multimedya içeriklerin satın alınabileceği bir alan.
Wii Shop ChannelNintendo Türkiye’den çıktığından beri ülkemizde Nintendo oyunculuğu kısmen ölmüş durumda. Bu sebeple Wii Shop Channel çok fazla kullanılmıyor. Zaten genel olarak Kuzey Amerika odaklı bir sistem olduğundan, bizi de pek ilgilendirmiyor. Wii Shop’ta şu anda 300 kadar Nintendo oyunu bulunmakta.
Xbox Live MarketplacePlayStation Store’un Microsoft karşılığı denilebilir. Adından anlaşılabileceği üzere Xbox oyunları bulunmakta. Burada en önemli kısım Xbox Live Arcade olsa gerek. Indie oyunculuğun ilk döneminde en büyük çıkış noktalarından birisi olmuştur.
Nintendo eShopNintendo Network altyapısı ile çalışan Nintendo eShop, 3DS ve Wii U oyunları bulabileceğiniz yegane yer. Multitasking yapısı ile oyununuzu bölmeden alışveriş yapıp yeni oyunlara göz atabileceğiniz bir yer, rahat ve kullanıcı dostu kontrolleriyle Amerika’da Nintendo oyuncularının ana durak yerlerinden biri.