Microsoft dün San Francisco’daki yıllık Oyun Geliştiricileri Konferansında (GDC) DirectX 12’yi tanıttı. DX12 büyümekte olan 25 milyar dolarlık PC oyunu endüstrisine hakim standart olan Microsoft’un grafik API’sinin en son sürümüdür.
Geliştiriciler donanım kaynaklarını daha doğrudan kontrol etmelerini sağlayacak daha ince ve daha verimli bir API istiyordu. Mevcut API uygulamalarının sürekli gelişmesiyle beraber verimlilikte elde edilen önemli iyileşmelere rağmen, yeni nesil uygulamalar çok çekirdekli sistemlerin performansından olabildiğince yararlanmak istiyor. Geliştiriciler aynı zamanda hatasız kullanım için bugüne kadar uzak durdukları gelişmiş GPU donanımı özelliklerinden de doğrudan fayda sağlamak istiyor. DirectX 12 bu gelişmiş uygulamaların altyapısını oluşturmak üzere sıfırdan tasarlandı.
Microsoft’un DirectX Geliştirme Müdürü Anuj Gosalia yaklaşık 500 geliştiriciye ve basın mensuplarına hitaben yaptığı konuşmada DX12’yi donanım satıcılarının, oyun geliştiricilerin ve kendi ekibinin ortak çabası olarak tanıttı. DirectX 12 üzerinde Microsoft ile yaptığımız çalışmalar dört yıldan uzun zaman önce kaynak yükünü azaltma amaçlı görüşmelerle başladı. Geçen yıl boyu NVIDIA DirectX ekibiyle beraber çalışarakDX12’nin GDC’deki çalışma tasarımını ve uygulamasını ortaya koydu.
Gosalia bu yeni API’nın tanıtımını NVIDIA GeForce Titan Black ile çalışan bir PC’de yüklü Xbox One yarış oyunu Forza’nın bir teknoloji demosu ile yaptı. Ayrıca, yazılım ekibimiz tasarım geribildirimi sağlamak ve fiilen oyun geliştirmek üzere oyun stüdyolarına bir sürücü temin etti. Herhangi bir yeni API’nın benimsenmesindeki en önemli faktör mevcut pazarın büyüklüğüdür. Geçmişte, konsol piyasasından destek gelmemesi ve özelliklerin Windoxs OS’nin popüler sürümlerinde kullanılmaması nedeniyle özellikler benimsenemiyordu. DX12 ile API’ler ve destek çapı arasında benzersiz bir yakınsama meydana geldi. DX12 PC’leri, XBox One’ı, tabletleri ve hatta telefonları kapsayacak.
Ayrıca, NVIDIA DX12 için Microsoft OS desteğine uygun olacak. Bugün oyun PC’lerinin %70’ten fazlası DX11 bazlı. NVIDIA DX12 API’ye kendi sattığı DX11-sınıfı tüm GPU’larda destek verecek; bunlar Fermi, Kepler ve Maxwell mimari ailelerine ait. DX11 bazlı oyun sistemleri arasında %50’nin üzerindeki pazar payına (ayrık grafikler için %65) sahip olan NVIDIA potansiyel kurulu zeminin büyük bölümünü oyun geliştiricilere tek başına sağlayacak.
DX12’nin kökeni teknoloji trendlerinde yatar. GPU’ların performansı sürekli artarken, tek çekirdekli CPU’nun performansı güç sınırlarıyla engellenmiştir. Çok çekirdekli CPU’lar biraz ilerleme sağlamakla beraber hala tepe performansı konusunda GPU’ların arkasındadır. Buna paralel olarak, uygulamalarda performans ile CPU çekirdek sayısı arasında orantı sağlamak için gelişmiş programlama sistemleri kabul edilerek görev paralelliği benimsenmiştir. Bu da çekirdek sayısıyla benzer şekilde orantı kuran bir API’ye duyulan ihtiyacı güçlendirdi. GPU performansı üç şekilde kullanılabilir: daha iyi piksel, daha fazla piksel ve daha fazla nesne çizmek. Piksellerden sağlanacak faydanın büyük bölümünü elde ettik. DX12’nin odak noktası API ile ilgili CPU yükünü önemli oranda azaltarak görsel zenginliği çarpıcı biçimde arttırmaktır. Geçmişte sürücüler ve OS yazılımı geliştiriciler adına belleği, durumu ve senkronizasyonu idare etti. Ancak bir uygulamanın ihtiyaçlarının tam olarak anlaşılamamasından dolayı verimsizlik ortaya çıkar. DX12 uygulamaya kaynakları ve durumu doğrudan idare etme ve gerekli senkronizasyonu sağlama becerisini kazandırır. Bunun sonucunda, gelişmiş uygulama geliştiricileri oyunun davranışıyla ilgili derin bilgilerinden yararlanarak GPU’yu verimli biçimde kontrol edebilir.
Bugünkü tanıtımın odak noktası model olan grafik API’sinin biçimiydi. Gelecekteki Direct3D haberlerinde bugün genel hatları belirtilen yeni sürücü/uygulama modeline ek olarak yeni dönüştürme özelliklerinden söz edilecek. GDC’de sunulan çalışma gelecek haberlerde yer alacak konuların sadece bir bölümü. NVIDIA ve Microsoft PC’de oynanan oyunlara gelecekte de büyük yatırımlar yapmaya devam edecek.