1/2

NF7, NF7-M

Ulaş Çöğendezoğlu 3.06.2010 - 12:31
Bu sefer elimizde Abit'in iki modeli var.

Anakart tarihi benim için iki dönüm noktasından oluşur. İlki her materyali bünyesinde barındıran sürümlerin çıkması, ikincisi ise Abit ile tanışmamdır. 1996 senesinde ethernet kartlı, ses kartlı bir anakart görüp hırs yapmıştım almak için. Tabi ki nasip olmadı ama o gazın beni götürdüğü nokta Abit BH6 oldu. Senelerce bu anakartla takip ettim her işimi. Bir anakarttan beklenebilecek tüm vazifeleri benim için en üst seviyede becerdi. Ve şimdi sene 2003, hayatımın teknoloji kısmındaki iki dönüm noktası birleşmiş ve bana bir üçüncü dönüm noktası bahşetmiş. Her malzemesi üstünde bir Abit anakart.

Kutu İçeriği:
2 * IDE kablosu
2 * USB çıkışı
Kullanım kılavuzu
Sürücü CD’si

nVidia’nın anakart piyasasındaki altın çocuğu NFORCE2 ile güçlendirilmiş olan kartın özellikleri şöyle sıralanıyor;
AMD Duron/Athlon/Athlon XP işlemci desteği
200/266/333/400Mhz FSB
Dual DDR 400 desteği
3 * 184 uçlu Dimm alanı
3 * DDR 200/266/333 ile 3GB
2 * DDR 400 ile 2GB hafıza desteği
Dolby Digital ses çıkışı imkanı
Realtek ALC650 5.1 ses kartı (Optik SPDIF çıkışı)
Realtek RTL 8201l ethernet kartı
AGP 8X destekli AGP yuvası
5 adet PCI yuvası
Softmenu uygulaması
PNP BIOS
Ultra DMA 133 desteği

NF7 serisinin sade kartı olan materyalin bir üstünde NF7-M (anakartla bütünleşik GeForce 4 işlemcili ekran kartı mevcut), onun da bir üstünde NF7-S (3112A SATA RAID desteği) bulunuyor. M modeli ekran kartı yüzünden hafif sorunlu olsa da, S modeli tam bir rüya gibi duruyor. Biz elimizdekine dönüp incelememize başlayalım.

İlk olarak kartın görünen kısmına bakalım. Birinci basamakta çip üzerindeki fan var. Eskiden soğutma demiri diyebileceğimiz sistemi kullanan kartların aksine, Abit kartı bir adet fan ile beslemiş. Kesinlikle soğutma sağlıyor ve “overclock” tutkunlarının işine yarayacak olduğu da kesin.

İkinci olarak yerleşimlerden bahsedelim. Bu karttan bir önceki Jetway anakartımda, ekran kartını taktıktan sonra işlemci ayaklarına erişmek bir azaptı. Neyse ki tasarım bizi zorlanma derdinden kurtarmış, işlemciyi biraz daha yukarıya atmış. Görünüşteki tasarımda beni sinir eden tek konu hafıza modüllerinin (RAM belleklerin) takılması ile, uzun CDROM/DVD-ROM/HDD kızakları kesinlikle kasaya sığmıyor. Öndeki boşluklar yerine, arkadakileri kullanmak sorunu çözse de insan sinirleniyor. Kartı çalıştırdığımızda da hemen ki ilk hevesle BIOS incelemesine giriyoruz haliyle.