NBA 2K22 inceleme

Samet Basri Taşlı 19.10.2021 - 18:26
NBA 2K22 inceleme içeriğimizde Basketbol türünün tek temsilcisinin genel dinamiklerine ve oynanış detaylarına bakıyoruz.
Platformlar Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, XBox One, Xbox Series X
NBA 2K22 inceleme
Merlin Puanı 73
Artılar + MyCareer modunun seçim çeşitliliği
+ Atmosfer
+ Gerçekçi ve eğlenceli oynanış
+ Bir sürü farklı oyun modu
+ Dualsense başarılı kullanılmış
+ Şehir modu ve etkinlikler
+ Müzikler çok güzel
Eksiler - MyCareer modu ve şehir zayıf kalmış
- Mikro ödeme teşviki çok fazla
- Yeni oyuncu dostu değil
- Crossplay yok
- Menü arayüzü kötü
- Ana menüdeki 2KTV

NBA 2K22, bir süredir basketbol seven oyuncuların en iyi ve tek seçeneği olarak yoluna devam eden NBA 2K serisinin son oyunu. Yeni My Career modu, geliştirilmiş kontrolleri, NBA’in yanı sıra WNBA mücadelelerinin de eklendiği oyun modları ile NBA 2K22 nasıl bir oyun olmuş, geçmiş yıllara göre ne kadar farklı olmuş, gelin birlikte inceleyelim. 

NBA 2K22 inceleme

NBA 2K22 inceleme

Basketbolcu Influencer Şehre Geliyor

NBA2K22 oyunculara bir sürü farklı seçenek sunuyor. Bir takım yönetmek isteyenler için MyNBA-MyWNBA modları, kartlar ile takımını kurup mücadeleye dahil olmak isteyenler için MyTeam ve kendi oyuncumuzu oluşturup sıfırdan NBA kariyerini yaşama şansı elde ettiğimiz MyCareer modları bulunuyor.  Bunların dışında hızlı bir şekilde takım seçip oyunu oynamak isteyenler için Play Now altında çeşitli seçimler de bulunmakta. 

MyCareer, yeni bir oyuncu olup NBA yolunda yükselme fırsatı sunan, basketbol ile rol yapma oyunlarının ilginç bir karışımı olma şansını sunan bir mod. Oluşturduğumuz karakterin lakabı MP ve sosyal medyada büyük miktarda takipçisi olan bir basketbolcu. Hayranımız çok fazla ama bir kısım “Bu adam basketbolcu değil, NBA’e girmek için uğraşmıyor bile” şeklinde yorumlar yapıyor. Aynı zamanda menajerimiz olan arkadaşımız bu konu hakkında bizimle konuştuktan sonra harekete geçiyoruz ve kariyerimizi geliştirip NBA’de iyi bir yer edinmek için çalışmalara başlıyoruz. 

MyCareer modunda yapacağımız seçimler hikayenin nasıl ilerleyeceğini ve neler yapacağımızı belirliyor. NBA Draft’da üst sıralara oynamak için şehirde yapacağımız şeylerin yanı sıra kendimizi iyice kanıtlayabileceğimiz bazı seçimler var. Doğrudan aşağı sıralardan Draft’a girmeyi deneyebiliriz. Diğer seçenekler ise College ya da G League arasından birini seçip, kendimize daha yükseklerde sıra bulmak. Çoğu basketbolcu gibi koleje gidip burada kendimizi geliştirebilir, tek maç üzerinden oynanan turnuvalara katılarak kendimizi daha çok öne çıkarabiliriz. Diğer seçenek olan G League ise bizi NBA sahnesine hazırlarken bir yandan güçlü rakipler ile mücadele etme fırsatı sunuyor. İki taraftan birini seçip başarılı olduktan sonra Draft’a dahil olarak NBA’e gidebiliyoruz. Kolejden sonra biraz daha uzatmak isterseniz G League ile devam edip elinizi biraz daha güçlendirme şansınız da var. 

NBA 2K22 inceleme

MyCareer’ın seçimleri çok fazla ve hepsi karakterin geleceğini etkiliyor. Maçların yanı sıra verdiğiniz röportajlar, takımdaki insanlar ile yaptığınız konuşmalar da karakterinizi etkiliyor. Genel olarak güzel olsalar da hikaye bana biraz zayıf geldi. Önümüze sunulan bazı seçimler çok saçma, bazen oyunun bize inatla bir diyaloğu seçtirmeye çalıştığını hissettiğim oldu. Hem karakterimizin hikayesini hem de diyalogları çok iyi bulmayacağımı söyleyecektim ki aklıma geldi, kaç kişi basketbol oyununu hikayesi için oynuyor? Geçmiş yıllara göre daha zayıf ama üzerinde uğraşılmış ve seçimlerin etkisini gösterdiği bir hikaye moduna sahibiz, çok şikayet etmeyeceğim. 

Geçtiğimiz yıl eklenen Neighborhood kısmını sevdiyseniz, çok daha büyük ve dolu olan The City isimli oyun alanına hazır olun. Şehirde karakteriniz ile etrafı gezebiliyor, çeşitli etkinliklere katılıp karakterinizi geliştirebiliyor ve diğer oyuncuları görebiliyorsunuz. Başlangıçta koşarak ya da kaykay ile gezebildiğiniz şehirde daha fazla ulaşım aracına hikayede ilerledikçe sahip oluyorsunuz. Kaykay ve bisiklet gibi araçlar ile çeşitli etkinliklere katılıp puan ve oyun içi alımlarda kullanılan para birimine sahip olmak da mümkün. 

Şehirde çok fazla şey varmış gibi duruyor ama o kadar da değil. Oyunda daha fazla vakit geçirilsin diye gereğinden büyük alanlar konmuş gibi geliyor. Görevler arası mesafeler uzun, kullandığımız araçlar fazla yavaş, yapılabilecek şey sayısı ise az geldi. Üstelik tek kişilik oyun modu olan MyCareer’i internete bağlı olmadan oynayamıyoruz, bunun sebebinin şehirde diğer oyuncular ile birlikte geziyor ve maç oynayabiliyor olmamız olduğunu düşünüyorum. Şehir kötü bir eklenti değil, ilginç sahalar ve çeşitli yan görevler ile şans verilmesi gereken bir bölge ama çok daha iyisi olabilirdi.

NBA 2K22 inceleme

Şehirde geçmiş yıllardan bildiğimiz The Park ve yeni eklenmiş olan Old Gym gibi spor salonları ve sponsorlu maçlar yapabileceğiniz küçük sahalar bulunuyor. The Park bildiğimiz gibi, güçlü takım arkadaşları ile gelen oyuncular zayıf oyuncuları hızlı bir biçimde yenebiliyor. Old Gym ise her oyuncunun kendi başına katılabildiği maçlar yaptırdığı için kapışan takımlar arasındaki denge daha düzgün oluyor. Yalnız oyundaki mikro ödeme olayının kariyer modunda bile sizi ufaktan dürtüklemesi, para ödeyen oyuncunun çok daha hızlı bir şekilde güçlenmesini sağlayıp bunu gözünüze sokması azıcık can sıkıcı. Bari burada olmasaydı.

Oyuncu Kartı Almak İçin Kredi Kartı Bulmak

MyNBA ve MyWNBA modları ile bir takımın yönetimini ele alıp onları zirveye taşımak için çalışabiliyorsunuz. MyNBA tarafı ciddi anlamda ayrıntılı, kulübün mali işlerinden, transfer çalışmalarına, antrenman programına kadar her şeyi ayarlayabiliyoruz. MyNBA’in yönetim seçenekleri o kadar ayrıntılı ki kendimi Championship Manager ya da Football Manager oynar gibi hissettim. Benzer bir oynanış MyWNBA tarafında da bulunuyor ama ayrıntı seviyesi biraz daha düşük, seçimler daha kısıtlı.

MyTeam modunda çok büyük değişikliklere gidilmemiş, zaten işleyen sistemi bozmak istememişler sanırım. Bu modun mikro ödemelere yöneltmek konusundaki ününü NBA2K oyunlarını oynamasanız bile duymuş olmalısınız. Oyuncu kartları toplayarak takımımızı geliştirdiğimiz oyunda kart paketlerini gerçek para ile satın almak zorunlu değil teşvik büyük. 2K22 ile eklenen Card Grading sistemi bile ufaktan kartınızı kullanmaya teşvik eder gibi. 

NBA 2K22 inceleme

Card Grading adı verilen sistem ile takımınızdaki oyuncu kartlarını derecelendirilmesi için uzmanlara gönderebiliyorsunuz. Bu sayede kartın değeri biraz artıyor, piyasadaki diğer kartlara göre farkı ortaya çıkıyor ama bu işlem bedava değil. Oyun içi para harcıyorsunuz ve bu oyun içi parayı biriktirmek için ya çok fazla çalışmanız gerek ya da kredi kartınız olmalı. Dediğim gibi, oyun sizi asla gerçek para yatırmaya zorlamıyor ama ne yaparsanız yapın “saatlerimi buraya harcamak yerine kartı basıp geçsem mi” düşüncesinden kurtulamıyorsunuz. 

Play Now seçeneği altında güncel kadrolar ile NBA maçları yapabilir, geçmişin efsane kadrolarını kapıştırabilir ya da sokak basketbolu gibi farklı oyun modlarını oynayabilirsiniz. Ayrıca eğitim kısmı olan 2KU ile oyunun yenilenen oynanış sistemine alışmak için çeşitli eğitimleri tamamlayabilirsiniz. Eğitim kısmını çok beğenmedim, baştan öğrenmek isteyen oyunculardan çok, yeni sistemlere alışmak isteyen oyunculara yönelik olmuş. 

Adeta Basketbol Simülasyonu 

NBA 2K22 uzun bir süredir piyasada bulabileceğiniz en iyi basketbol oyunu olarak dikkat çekiyor. NBA 2K serisi zaten oynanış anlamında gayet iyi bir iş çıkarırken, 2K22 oynanışı bir adım daha öteye taşımış. Görsellik ve oynanış konusundaki geliştirmeler sayesinde oyunu oynarken gerçek bir basketbol maçı havasını alabiliyorsunuz. 

NBA 2K22 inceleme

Playstation 5’in en öne çıkan parçalarından birisi olan Dualsense kumandanın özellikleri bu oyunda başarılı bir şekilde kullanılıyor. Dokunsal geri bildirim çok iyi çalışıyor. Top elinizdeyken geri bildirim sayesinde karakterin topu hangi elle tuttuğunu bile hissediyorsunuz. Uyarlanabilir tetikler sayesinde yapılan hareketlerin ağırlığını elinizin altında hissediyorsunuz ki bu kendinizi oyunun içinde hissetmenizi sağlıyor. 

Eklenen yeni karakter animasyonları ve geliştirilmiş atış sistemleri ile oyun daha akıcı hale gelmiş. Karakterler yoruldukça performansları düşüyor ve bunu oyunda ciddi anlamda hissediyorsunuz. Analog ile şut atarken çıkan bar içerisindeki yeşil alanı denkleştirip savurmanız gerekiyor fakat bu alan karakterin yeteneğine, ne kadar serbest olduğuna, potaya mesafesine ve yorgunluğuna göre değişim gösterdiğinden çalışmanız gerekiyor. Atışları analog ile yapıyoruz ve eğer yetenekliyseniz hızlı bir fake atmak ya da atışı tamamlamak mümkün. Ben analog ile oynamaya çok zor alıştım ama bir kere öğrendikten sonra güzel atışlar yapılabiliyor. 

Oyunda bir momentum var ve bu biraz hızlı oluşuyor gibi hissediyorum. Bir hücumda başarısız olup, savunmayı da başaramadığımız anda moraller dip oluyor, CPU bu fırsatı değerlendirip bir anda yüksek farklar açabiliyor gibi. Zaten şut konusunda sıkıntı yaşıyorken takımın tamamının bir anda dökülmesi çok fena. Karşı takımın yapay zekası acımasız, en ufak boşlukta üçlük yapıştırıyor ve isabet oranları oldukça yüksek. “Karşı takımda herkes Midorima (Kuroko no Basket) olmuş” diye düşünüyordum bir ara. 

NBA 2K22 inceleme

Yeni oyuncular için yetersiz eğitim kısmı ve acımasız momentum sistemi yüzünden tek amacı bir basketbol oyunu oynamak olan yeni bir oyuncuysanız çok fazla pratik yapmanız gerekecek. Oyunun arcade oynanış yerine daha simülasyon odaklı olduğunu düşünürsek mantıklı bir şey tabi. Yine de oyunu düzgün oynamak için ne yapacağımı internetten öğrenmek yerine oyun içinden öğrenmeyi tercih ederdim.

Son olarak ana menüdeki 2KTV nasıl kapatılıyor bir türlü bulamadım. Daha önceki oyunlarda bu seçeneğin olduğunu ama sonradan kaldırıldığını öğrendim. Oyun oynamak için geliyorum ana menüde müzik kesilip insanlar konuşuyor, benim için aşırı rahatsız edici bir durum. Kapatma düğmesi olmayan reklamlar gibi, sürekli karşısınıza çıkıyor, bir türlü tamamen kurtulamıyorsunuz. Menü müziklerinin ne kadar iyi seçildiği falan hiç oluyor 2KTV yüzünden. 

Yeni Nesil Basketbol

NBA 2K22’yi Playstation 5 üzerinde oynadım, hem akıcı animasyonlar hem de grafik kalitesinin yüksekliği ile görsel olarak çok tatmin edici bir tecrübe oldu. MyCareer kısmında bazı yüz animasyonları sapıtıyor ama genele bakarsak hem modellemeler hem de yüz hareketleri çok iyi. 

NBA 2K22 inceleme

Oyunun performansı oldukça iyi ve maçların yükleme süreleri çok hızlı. FPS kaybı yaşadığım tek nokta The City bölgesi oldu. Hatta şehire giriş yapmak istediğimde yüklemenin zaman zaman 30 saniyeyi bulduğu da oldu ama bunun daha çok internet kaynaklı bir sorun olduğunu düşünüyorum. Veri alışverişi yüzünden (Wifi ile bağlanmanın etkisini de düşünerek) bu tür problemler yaşadığımı düşünmekteyim. 

Şimdiye kadar bir sürü özellikten bahsettim, görsellik ve performansın kalitesini anlattım ama bunlar oyunun Playstation 5 (ve diğer yeni nesil konsol olan Xbox Series) sürümleri için geçerli şeyler. Oyunda en çok takıldığım noktalardan birisi iki farklı NBA 2K22 sürümü olması ve bunların ayrı satılması. Eğer Playstation 4, Xbox One, Switch ya da PC üzerinde oyunu oynamak istiyorsanız eski nesil sürümde, yeni gelen birçok özellikten (örneğin şehir komple yok) mahrum bir şekilde oyuna sahip oluyorsunuz. Playstation 5 sürümünü oynayan birinin Playstation 4 sürümü ile crossplay olarak oynama şansı da yok. MyTeam ekibinizi aynı konsolun yeni nesil sürümüne taşıma şansınız var ama oyunu yeni nesil için tekrar almanız gerekli. Ayrıca eski nesil sürümlerde WNBA kariyer modu da bulunmuyor. Kariyer modunu da The City yerine Neighborhood alanında oynuyorsunuz. Pc ya da eski nesil konsollara oyunu alırken bu farkları göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Sonuç

NBA 2K22 inceleme

Şu anda güncel kadrolarla iyi bir basketbol oyunu oynamak isteyenlerin elindeki en iyi (ve tek) seçenek NBA 2K22 olacaktır. Gelen yenilikler, bir sürü farklı oyun modu ve gerçekçi oynanış tecrübesi ile teknik olarak başarılı bir oyun var elimizde. Ama bütün bu özellikler oyunu harika bir oyun haline getirmiyor. 

Mikro ödemelerin MyTeam’i aşıp oyunun geneline daha çok yayılması, daha çok tecrübeli NBA 2K oyuncularına hitap eden, yeni oyuncuları havada bırakan yapısı, crossplay olmaması, iki sürümü ayrı ayrı alma zorunluluğu gibi şeyler canınızı sıkabilir. Oyunda hiç gerçek para harcamadan bir yerlere gelebilmek mümkün ama sizin saatlerinizi harcadığınız şeyleri parayla çözebilen insanları görmek can sıkıcı. Pay to Win dediğimiz kavramı ücretsiz online oyunlarda görmek bir miktar kabul edilebilir ama zaten 70 dolar (ya da Türkiye için 600 TL -) verdiğimiz oyunda biraz daha az olsa güzel olurdu. 

Oyunun sıkı takipçileri zaten oyunu hemen satın alıp, diğer oyuncuların arkasında kalmadan kadrolarını güçlendirmeye başlamış olmalı, bu yüzden diyebilecek fazla bir şey yok. Seriye ilk defa ya da uzun süre aradan sonra girmeyi düşünen oyuncular ise yukarıda bahsettiğim konular üzerinde düşünüp kararını ona göre vermeli. Kesinlikle iyi bir basketbol simülasyonu ve alıştıktan sonra çok keyifli maçlar yapabiliyoruz ama karşılaşacağınız şeylere hazırlıklı olmakta fayda var. 

Yorumlar 6
MK Okuru
MK Okuru 15.11.2024 01:46
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.07.2022 13:03
ps4 te oyun 79 lraya düştü.bende 2020 ver almaya değermi sizce
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.10.2021 12:02
2018 den beri aynı. 2032de de aynı olacak. Cünkü tekel. Koyunlar fifa ile bına para verdikce boyle. Satış rakamında bariz düşüş olmadan da böyle kalacak
Kalan Karakter: 300 Gönder
System32
System32 20.10.2021 09:55
bu da fifa gibi tekrara bağladı...
MK Okuru
MK Okuru 26.10.2021 17:04
Rakip olmayınca böyle oluyor maalesef
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.10.2021 19:02
İncelemede şehir zayıf kalmış demişsiniz , pardonda gece klubü ya da silah dükkanı falan mı eklenseydi şehire , zayıf kalan tarafı ne oyunu basketbol oyunu olarak inceleyin !
MK Okuru
MK Okuru 23.10.2021 17:47
Artılar eksiler yerine incelemenin tamamını okusan anlatmış aslında inceleyen. Basketbol oyunuysa ona göre ayarlamaları gerekirmiş bence.
Kalan Karakter: 300 Gönder
NBA 2K22 inceleme
İlginizi Çekebilir