Microsoft oyunlardan en kazançlı yılını geçiriyor

Alparslan Gürlek 3.08.2020 - 12:40
Microsoft 2020 mali yılında stratejisini dijitalleşmeden yana ilerletmeye devam ediyor. Bütün kazançlar ve grafikler de aynı doğrultuyu işaret ediyor.

Twitter üzerinde Daniel Ahmad isimli bir kullanıcı, paylaştığı bir gönderide Microsoft 2020 finansal yılı içerisindeki kazançlarını gösterdi. Bu yıl taktir edeceğiniz gibi oyun ve hizmetler, Microsoft için donanımlardan daha fazla kazandırdı. Elimizdeki tüm istatistikler Microsoft'un Xbox'ı için belirtilmiş rakamlardır. Diğer Microsoft ürünleri ayrı klasmanlarda değerlendirilmekte.

Microsoft oyunlardan en kazançlı yılını geçiriyor

Microsoft 2020 Mali Yılı son yılların en çok kazandıran yılı oldu

Bu yıl Microsoft'un 2008'den bu yana çizilen grafikte en fazla kazandığı yıl oldu. Geçtiğimiz yıl 11.58 milyar dolar olan net kazanç bu yıl %2 artış ile 11.7 milyar dolara yükselmiş durumda. Bu kazancın büyük kısmı Xbox servisleri ve aboneliklerinden gelen dijital satın alımlardan oluşuyor. Her yıl olduğu gibi Xbox donanımlarının satılması pasta grafiğinde daha az yer kaplıyor.

Microsoft oyunlardan en kazançlı yılını geçiriyor

Hizmetler, oyun ve oyun içi satın alımlar, aylık abonelikler Microsoft için itici bir güç olmaya devam ediyor. Bu alana odaklanmaları, donanım satışlarının düşmesine rağmen kazancık yükselmesine yardımcı oldu. İçerik ve hizmet alanındaki %11'lik kazanç artışı, donanım satışlarındaki %31'lik düşüşü dengelemiş oldu.

Pasta grafiğinde de gördüğünüz gibi Microsoft'un 2020 mali yılı içerisindeki oyunlardan kazancının %86 gibi büyük bir kısmını Xbox içerik ve hizmetleri sağlarken yalnızca %14'ü donanım satışlarından karşılanıyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana nelerin değiştiğini anlamak adına geçtiğimiz mali yılın pasta grafiğini de hemen alt tarafa bırakıyorum.

Microsoft oyunlardan en kazançlı yılını geçiriyor

Geçtiğimiz mali yıl içerisinde aslında Microsoft, Xbox için bu temelleri hazırlamıştı. Xbox Game Pass'i birçok farklı platforma taşıyarak içerik ve hizmetlerin kapsamını genişleterek birincil stratejisini bu yönde ilerletmişti. Önümüzdeki yıllarda bu alana daha fazla ağırlık vereceklerini tahmin ediyorum. Zaten geçtiğimiz aylarda yaptığımız bir haber ile bu gibi hamlelerin yolda olduğunu belirtmiştik.

Microsoft'un tüm fiziksel mağazalarını kapattığını daha önce yazmıştık. Dijital alana ilerlemesindeki isteğinin sebebini şimdi daha iyi anlıyoruz. Fiziksel bir ortama para ödemeden kendi dijital mağazalarında zaten hükmettiği pazara ürün satması kadar mantıklı bir şey olamazdı. Kaldı ki zaten yıl itibariyle Microsoft dijital içerik ve hizmetlerden kazandıklarıyla donanımların satışlarını dengelemiş durumda. Önümüzdeki yıl içerisinde donanım satışları Xbox Series X ile ne kadar etkilenecek bilmiyoruz ancak Xbox hizmet ve içerikleri yine pastada büyük bir parçayı kaplayacak gibi.

Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 11:40
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.08.2020 08:30
Yanlış bilmiyor isem xbox yöneticilerinden açıklama gelmişti gamepass henüz kar'a geçmedi diye. Öyle ki zararına satıyorlar portföy oluşturmak adına. Ben bile 3 gamepass açtım, eşim yeğenim ve kendim için. Strateji güzel, belli bir yeren sonra oyun dünyasının netflix'i olacaktır. Ancak şimdiden kar?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.08.2020 20:09
****Hangi şirket başındaki adam Uncharted'ımız varmı bizim diye bakıyor yahu. Şirket yönetiyor adam oyun oynamıyor.****bu kadar cahil bir cevap yazıklar olsun,,,tüh suratına senin
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.08.2020 16:32
bırakın geyik muhabbetini,,,rakamlar herzaman doğru söylemez nerde senin Last of Us tarzı bir oyunun Uncharted' ayarında bir maceran God of war efsanesi nerede ne rakamdan paradan bahsediyosunuz gücünü 50 teraflops"ta yapsan oyunun yok ps5 yine en çok satan konsol olacak kimse kimseyi kandırmasın.
MK Okuru
MK Okuru 3.08.2020 18:27
Hangi şirket başındaki adam Uncharted'ımız varmı bizim diye bakıyor yahu. Şirket yönetiyor adam oyun oynamıyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.08.2020 13:48
Xbox Series X ile birlikte çok rahat 100 milyar doları görecektir.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Microsoft oyunlardan en kazançlı yılını geçiriyor
İlginizi Çekebilir